Αίτημα προς τη Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας για την κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης υπέβαλλε ο δήμος Κατερίνης, έπειτα από τα μεγάλα προβλήματα που προκλήθηκαν στο παραλιακό μέτωπο της πόλης από τον έντονο κυματισμό.
Σημειώνεται ότι οι υπηρεσίες του δήμου κινητοποιήθηκαν άμεσα, ξεκινώντας καθαρισμούς και εργασίες αποκατάστασης. Συνεργεία βρίσκονται στο σημείο για την απομάκρυνση των υδάτων και των υλικών που έφερε η θάλασσα, ενώ παρακολουθείται η κατάσταση σε περίπτωση νέας επιδείνωσης.
Τα νερά κάλυψαν το οδόστρωμα και τα πεζοδρόμια, ενώ σε ορισμένα σημεία μπήκαν και σε καταστήματα. Στις εικόνες από το σημείο διακρίνονται φερτά υλικά και άμμος που μεταφέρθηκαν στους δρόμους. Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες που κατέγραψαν με το κινητό τους καταστηματάρχες, επιχειρηματίες με ενοικιαζόμενα δωμάτια και κάτοικοι της περιοχής από Ολυμπιακή Ακτή Πιερίας. Στην Πλάκα Λιτοχώρου -οικισμός του Δήμου Δίου-Ολύμπου- της Πιερίας το νερό έφτασε πλέον στα σπίτια μας, με τα συνεργεία του Δήμου Δίου -Ολύμπου και την Αντιπεριφέρεια να δίνουν μάχη να ανακόψουν τη ροή του νερού.
Δείτε εικόνες.
Δείτε βίντεο από τα νερά που έχουν καλύψεις δρόμους και πεζοδρόμια:
Σε ανακοίνωσή του ο δήμος Κατερίνης αναφέρει:
Αίτημα για κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας διατύπωσε ο Δήμος Κατερίνης προς τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας λόγω των προβλημάτων που προκλήθηκαν χτες, Κυριακή 15 Φεβρουαρίου, στο παραλιακό μέτωπο από τον έντονο κυματισμό και το φαινόμενο θαλάσσιας υπερχείλισης. Συγκεκριμένα, απόρροια της επικράτησης ισχυρών νότιων ανέμων, χτες κατά τις μεσημβρινές ώρες προκλήθηκε εκτεταμένη κατάκλυση του παραλιακού μετώπου (Κοινότητα Παραλίας, Οικισμός Ολυμπιακής Ακτής, Κοινότητα Κορινού).
Ήδη με εντολή του Δημάρχου Κατερίνης, Ιωάννη Ντούμου και με τον συντονισμό του αντιδημάρχου Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Λάζου, η Επιτροπή καταγραφής ζημιών σε Υποδομές του Δήμου Κατερίνης, την οποία απαρτίζουν εργαζόμενοι της τεχνικής υπηρεσίας και της Πολεοδομίας του Δήμου - μεταξύ άλλων – καταγράφει τις ζημιές των δημοτικών υποδομών (οδικό δίκτυο, τεχνικά έργα, αντλιοστάσια κ.α.) και θα προχωρήσει στη σύνταξη τεχνικών εκθέσεων συνοδευόμενες από φωτογραφική τεκμηρίωση.
Κύματα - γίγαντες
Ο πρωταγωνιστής αυτής της «θαλάσσιας εξέγερσης» είναι το wind setup, όπου ο άνεμος μεταφέρει ορμή στο νερό, δημιουργώντας επιφανειακές ροές προς τις ακτές. Στον Θερμαϊκό κόλπο, οι νότιοι ή νοτιοανατολικοί άνεμοι διανύουν μεγάλο fetch, απόσταση εκατοντάδων χιλιομέτρων πάνω από ανοιχτά νερά, συσσωρεύοντας μάζες νερού που ανυψώνουν τη στάθμη κατά 10-30 εκατοστά ή και περισσότερο.
Wave Setup: Κύματα-γίγαντες
Οι ισχυροί νότιοι ή νοτιοανατολικοί άνεμοι που διασχίζουν το Αιγαίο μεταφέρουν τεράστια ποσά ενέργειας στην επιφάνεια του νερού.
Καθώς σπάνε σε ρηχά νερά:
- μεταφέρουν μάζα νερού προς την ακτή
- προκαλούν προσωρινή συσσώρευση
- αυξάνουν το τοπικό επίπεδο της θάλασσας
Σε περιοχές όπως ο Θερμαϊκός κόλπος το φαινόμενο γίνεται ιδιαίτερα έντονο.
- Μεγάλη κατολίσθηση στη Θεσσαλονίκη – Στον «αέρα» πολυκατοικία, σοβαρός κίνδυνος
- Συναγερμός στη Θεσσαλονίκη: Φωτιά σε διαμέρισμα – Δύο άτομα στο νοσοκομείο
- Έκπτωση ως 20% στον ΕΝΦΙΑ: Μέχρι σήμερα οι αιτήσεις για τα ασφαλισμένα ακίνητα
- Τέλος στην ταλαιπωρία ασθενών: Ξεκινά η διανομή ΦΥΚ από φαρμακεία της γειτονιάς
