Ξεπέρασαν τις 1.600 την προηγούμενη εβδομάδα οι παραβάσεις που αφορούν μη χρήση κράνους από αναβάτες μηχανών. Συγκεκριμένα, κατά την 44η εβδομάδα της εκστρατείας «Μηδενική ανοχή στη μη χρήση κράνους», έγιναν πάνω από 16.850 έλεγχοι σε όλη τη χώρα και βεβαιώθηκαν 1.683 παραβάσεις, από τις οποίες οι 22 στη Θεσσαλονίκη. Υπενθυμίζεται ότι το πρόστιμο ανέρχεται στα 350 ευρώ και την αφαίρεση διπλώματος για 1 μήνα στους οδηγούς.
Αναλυτικά, σε ανακοίνωσή της η αστυνομία αναφέρει:
Συνεχίζονται οι έλεγχοι και οι ενημερωτικές δράσεις της Ελληνικής Αστυνομίας στο πλαίσιο της εκστρατείας «Μηδενική ανοχή στη μη χρήση κράνους», με σκοπό την καθολική συμμόρφωση των οδηγών και επιβατών δίκυκλων, καθώς και των χρηστών Ε.Π.Η.Ο. (Ελαφρών Προσωπικών Ηλεκτρικών Οχημάτων).
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το Κατευθυντήριο Επιχειρησιακό Σχέδιο Τροχαίας, αστυνομικοί από όλες τις Υπηρεσίες Τροχαίας, Αστυνομικών Τμημάτων και Ο.Ε.Π.Τ.Α. σε ολόκληρη τη χώρα, προχωρούν σε αυστηρούς ελέγχους σε δίκυκλα, καθώς και σε επιχειρήσεις ενοικίασης δίκυκλων, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στους επαγγελματίες διανομείς και τους εργοδότες τους.
Ειδικότερα, το διάστημα από 27 Απριλίου έως 3 Μαΐου 2026 πραγματοποιήθηκαν -16.854- έλεγχοι, στο πλαίσιο των οποίων βεβαιώθηκαν -1.568- παραβάσεις σε οδηγούς (από τις οποίες -13- σε εργαζόμενους σε υπηρεσίες διανομής), καθώς και -115- παραβάσεις σε επιβάτες.
Ενδεικτικά, μεταξύ των παραβάσεων, οι -1.116- αφορούσαν οδηγούς δίκυκλων (από τους οποίους -13- διανομείς), -109- επιβάτες δίκυκλων και -449- οδηγούς Ε.Π.Η.Ο.
Πιο αναλυτικά, ανά περιφέρεια, βεβαιώθηκαν οι παρακάτω παραβάσεις:
-892- στην Αττική,
-143- στο Νότιο Αιγαίο,
-132- στην Κρήτη,
-116- στη Δυτική Ελλάδα,
-109- στα Ιόνια Νησιά,
-59- στην Πελοπόννησο,
-48- στην Κεντρική Μακεδονία,
-42- στη Θεσσαλία,
-39- στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
-31- στην Ήπειρο,
-26- στο Βόρειο Αιγαίο,
-22- στη Θεσσαλονίκη,
-19- στη Στερεά Ελλάδα και
-5- στη Δυτική Μακεδονία.
Επισημαίνεται ότι, με τη θέσπιση του νέου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Ν. 5209/2025), η Πολιτεία δίνει σαφές μήνυμα μηδενικής ανοχής απέναντι στη μη χρήση κράνους, μέσω της αυστηροποίησης των ποινών, ως εξής:
-350- ευρώ πρόστιμο και αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδήγησης για -30- ημέρες για τον οδηγό δικύκλων (Οι ίδιες κυρώσεις ισχύουν και για τον οδηγό που δεν μεριμνά για την ασφάλεια του επιβάτη).
-350- ευρώ πρόστιμο για τον επιβάτη δικύκλων.
-30- ευρώ πρόστιμο για τον οδηγό Ε.Π.Η.Ο.
Υπενθυμίζεται ότι, στις περιπτώσεις υποτροπής, οι ποινές αυξάνονται σημαντικά.
Η εκστρατεία δεν αποσκοπεί στην επιβολή κυρώσεων, αλλά στην αλλαγή της αντίληψης των οδηγών και επιβατών σχετικά με την υποχρεωτική χρήση πιστοποιημένου κράνους, ως στοιχειώδους μέτρου προστασίας της ζωής.
Η Ελληνική Αστυνομία θα συνεχίσει να βρίσκεται καθημερινά στους δρόμους, με ισχυρή παρουσία και συνέπεια, προκειμένου να διασφαλίσει την καθολική εφαρμογή της υποχρεωτικής χρήσης κράνους και να εδραιωθεί μια πιο υπεύθυνη οδηγική συμπεριφορά.
- Θεσσαλονίκη: Διάρρηξη με ριφιφί σε μεσιτικό – Πήραν από χρηματοκιβώτιο 297.000 ευρώ
- Θεσσαλονίκη: Άγριο ξύλο σε 14χρονη – Ανήλικη τη χτύπησε και της πήρε το κινητό
- Θεσσαλονίκη: Παράταση για το διαγωνισμό «Πράσινο Μπαλκόνι» - Λόγω κακοκαιρίας
- Θεσσαλονίκη: «Βροχή» τα πρόστιμα σε ιδιοκτήτες σκύλων – Από 300 μέχρι 500 ευρώ
