Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Εξάρθρωση διεθνούς κυκλώματος διακίνησης παράτυπων μεταναστών

Από τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης τουλάχιστον 200 άνθρωποι ταξίδεψαν παράνομα από την Ελλάδα στο εξωτερικό

Διεθνές κύκλωμα, με έδρα την Ελλάδα και παρακλάδια στα Σκόπια, τη Σερβία, την Ουγγαρία και την Αυστρία, που διακινούσε παράνομους μετανάστες από την Τουρκία στην Ελλάδα και στη συνέχεια στην Ευρώπη, μέσου των Ευζώνων Κιλκίς, εξαρθρώθηκε από την Ασφάλεια Αττικής.

Όπως ανακοίνωσαν χθες ο διευθυντής της Ασφάλειας ταξίαρχος Χρήστος Παπαζαφείρης και ο εκπρόσωπος της ΕΛΑΣ Κλεάνθης Παπαγιαννόπουλος, οι δράστες παραλάμβαναν τους παράτυπους μετανάστες από συνεργάτες τους, οι οποίοι τους έφερναν από την Τουρκία, τους κρατούσαν για λίγο στην Αθήνα, σε σπίτια, αποθήκες και άλλους χώρους, έπειτα τους μετέφεραν με το ΚΤΕΛ ή τρένο στη Θεσσαλονίκη και μετά στους Ευζώνους.

Εκεί τους άφηναν να περπατήσουν έξι με επτά χιλιόμετρα, μέχρι να περάσουν τα σύνορα, από όπου τους παραλάμβαναν άλλοι δουλέμποροι, για να καταλήξουν πρώτα στην Ουγγαρία και αργότερα στον τελικό προορισμό τους, που ήταν, συνήθως, η Αυστρία.

Σημειώνεται ότι πολλές φορές οι παράτυποι μετανάστες, μεταξύ των οποίων ήταν γυναίκες και μικρά παιδιά, αναγκάζονταν να μένουν στα δάση του Κιλκίς, κοντά στα σύνορα, κάτω από δυσμενείς καιρικές συνθήκες και δριμύ ψύχος, με κίνδυνο της ζωής τους.

Τα μέλη του κυκλώματος λάμβαναν ως αμοιβή από κάθε μετανάστη, από 3.050 έως 4.200 ευρώ.

Οι αστυνομικοί συνέλαβαν συνολικά 11 άτομα, μέλη του κυκλώματος (τέσσερις υπηκόους Συρίας, έξι υπηκόους Πακιστάν και έναν υπήκοο Ιράκ), ενώ το πρωί της Πέμπτης εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν 21 υπήκοοι Συρίας, οι οποίοι διακινήθηκαν παράνομα από την οργάνωση.

Κατά τη διάρκεια των ερευνών που πραγματοποιήθηκαν, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν το χρηματικό ποσό των 15 χιλιάδων ευρώ, αποδείξεις εμβασμάτων από και προς την ΠΓΔΜ, τη Σερβία, την Ουγγαρία, την Αυστρία, τη Γερμανία και άλλες χώρες, πλήθος κινητών τηλεφώνων, ασυμπλήρωτες αιτήσεις χορήγησης ασύλου και βιβλία.

Από τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης τουλάχιστον 200 άνθρωποι ταξίδεψαν παράνομα από την Ελλάδα στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με την αστυνομία, το 2014 συνελήφθησαν 1.171 διακινητές μη νόμιμων μεταναστών, ενώ το 2013 είχαν συλληφθεί 843 (ποσοστό αύξησης πάνω από 38,91%).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΑΒ: Κλήθηκαν σε απολογία Πανιώνιος και Ηρακλής
Κλήσεις για «σοβαρή περίπτωση τέλεσης επεισοδίων που σχετίζεται με τον αθλητισμό και φέρεται ότι έλαβε χώρα εκτός του αγωνιστικού χώρου»
ΔΕΑΒ: Κλήθηκαν σε απολογία Πανιώνιος και Ηρακλής
Μητσοτάκης: Το κέρασμα ιδιοκτήτριας καντίνας στη γέφυρα Σερβίων (VIDEO)
Η κα Γιάννα ευχήθηκε χρόνια πολλά στον πρωθυπουργό για την ονομαστική εορτή του γιου του και τον κέρασε ένα γλυκό για τη κόρη της
Μητσοτάκης: Το κέρασμα ιδιοκτήτριας καντίνας στη γέφυρα Σερβίων (VIDEO)