Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Συνελήφθησαν μέλη σπείρας που εξαπατούσε ηλικιωμένους

Συνελήφθησαν μέλη σπείρας που εξαπατούσε ηλικιωμένους

Συνελήφθησαν τέσσερα άτομα εγκληματικής οργάνωσης που εξαπατά ηλικιωμένους στη Θεσσαλονίκη. Έδρα της οργάνωσης είναι η Βουλγαρία, ενώ τρία από τα άτομα που συνελήφθησαν είναι Έλληνες. Από την αρχή του 2015 έχουν αναφερθεί 14 περιστατικά εξαπάτησης, ενώ το συνολικό ποσό που έχει αποσπάσει η σπείρα από τους ηλικιωμένους ανέρχεται στα 86.000 ευρώ.

Εκτός από αυτές τις περιπτώσεις, έγιναν και ακόμη 40 απόπειρες εξαπάτησης, καθώς η σπείρα έχει ως στόχο της το ποσό να ξεπεράσει τα 310.000 ευρώ.

Όπως αναφέρθηκε σε ενημερωτική συνέντευξη τύπου της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, η σπείρα προσπαθεί καθημερινά να εξαπατήσει άτομα μεγάλης ηλικίας.

Η ΕΛ.ΑΣ. είναι σε επαφές με την Europol για συνεργασία ώστε να εξαρθρωθεί η σπείρα και να κλείσει η υπόθεση.

Προσεγγίζουν τα θύματά τους είναι μέσω τηλεφωνικών συνομιλιών: Καλούν αριθμούς τυχαία και όταν ακούσουν ηλικιωμένο άτομο στη γραμμή, παρουσιάζονται ως δικηγόροι ή γιατροί και τους λένε ψευδώς ότι ο γιος ή η κόρη τους έπαθε τροχαίο ατύχημα και χρειάζεται χρήματα άμεσα για το νοσοκομείο. Η άλλη ιστορία που λένε στους ηλικιωμένους είναι ότι οι ίδιοι αποτελούν θύμα του τροχαίου που προκάλεσε ο γιος ή η κόρη τους και ζητούν χρήματα ώστε να μην καταγγείλουν το γεγονός.

Η αστυνομία έχει εξιχνιάσει τα περισσότερα περιστατικά, ωστόσο ο "εγκέφαλος" της οργάνωσης δεν έχει συλληφθεί ακόμη και, σύμφωνα με στοιχεία, βρίσκεται στη Βουλγαρία.

Ένα αξιοσημείωτο περιστατικό για το οποίο ενημέρωσαν οι αστυνομικοί στη συνέντευξη τύπου είναι ότι μέλη της σπείρας προσέγγισαν στο παρελθόν άστεγο άτομο από τη Βουλγαρία, τον περιέθαλψαν και τον φρόντισαν, ενώ στη συνέχεια τον μύησαν στην οργάνωση.

Τέλος, η αστυνομία δίνει οδηγίες προς τους ηλικιωμένους ώστε να μην πέσουν θύματα της συγκεκριμένης οργάνωσης. Οι ηλικιωμένοι, για να προστατευθούν, θα πρέπει:

-να μην πείθονται από αγνώστους που τους προσεγγίζουν

-να μην βάζουν στο σπίτι τους άγνωστα άτομα ακόμη κι αν μοιάζουν φιλικοί και επαγγελματίες

-να θυμούνται πως ΔΕΝ υπάρχει ελληνική υπηρεσία η οποία να κάνει εισπράξεις κατ' οίκον. Οι νόμιμες εισπράξεις χρημάτων γίνονται μόνο σε αρμόδιες υπηρεσίες.

Η αστυνομία έχει ήδη στείλει και έγγραφο σε ΚΑΠΗ, Μητροπόλεις, Δήμους και οδηγούς ταξί για να ενημερώνουν για την ύπαρξη συγκεκριμένων περιστατικών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ