Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κόκκινο Ποτάμι: Ο Ιβάν Σαββίδης και η νέα σειρά στο κανάλι του OPEN

Τι αναφέρει ο ισχυρός άνδρας του ΠΑΟΚ για τη νέα σειρά με φόντο τη Γενοκτονία των Ποντίων

Μία ιστορία εποχής κινηματογραφικών προδιαγραφών, η οποία «ζουμάρει» σε μια τραγική ερωτική ιστορία που εκτυλίσσεται την εποχή της Γενοκτονίας των Ποντίων και αποτυπώνεται με γλαφυρό τρόπο από τον σκηνοθέτη των μεγάλων επιτυχιών Μανούσο Μανουσάκη, έρχεται σήμερα Κυριακή (στις 21.00 το βράδυ) στις οθόνες μας, μέσα από τη συχνότητα του Open TV.

Σε μια καλαίσθητη και συγκινησιακά φορτισμένη εκδήλωση με οικοδέσποινα τη Φαίη Μαυραγάνη, η σειρά-υπερπαραγωγή «Το Κόκκινο Ποτάμι», βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Χάρη Τσιρκινίδη, παρουσιάστηκε το βράδυ της προηγούμενης Τετάρτης σε πρώτη προβολή στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Το «παρών» έδωσαν οι συντελεστές του «Κόκκινου Ποταμιού», δημοσιογράφοι, μέλη ποντιακών συλλόγων, εκπρόσωποι της διαφημιστικής αγοράς, οι παρουσιαστές του Ανοιχτού Καναλιού και φυσικά σύσσωμη η διοίκηση του τηλεοπτικού σταθμού, παρουσία του ιδιοκτήτη Ιβάν Σαββίδη.

«Είναι μια δύσκολη στιγμή για μένα η σημερινή για να μιλήσω. Δεν θα ήθελα να με νικήσουν τα συναισθήματά μου» ανέφερε στην έναρξη της ομιλίας του ο επιχειρηματίας και στη συνέχεια περιέγραψε πώς έφθασε για πρώτη φορά στα χέρια του το βιβλίο «Το Κόκκινο Ποτάμι», πώς το διάβασε και πώς το αγάπησε. Ηταν πριν από δεκαπέντε χρόνια όταν του παραδόθηκε σε χειρόγραφη μορφή στη ρωσική γλώσσα. Ο Ιβάν Σαββίδης το διάβασε κατά τη διάρκεια ενός μακρινού ταξιδιού του στην Κίνα: «Σκέφθηκα ότι είναι πρόνοια του Θεού να διαβάσω αυτό το χειρόγραφο. Εκείνη τη στιγμή αυτό που ήθελα ήταν να γνωρίσω τον συγγραφέα. Μου δημιουργήθηκε η επιθυμία να πω “ευχαριστώ” σε αυτόν τον άνθρωπο που είχε καταφέρει να μεταδώσει τόσο εύστοχα αυτόν το βαθύ πόνο που έχουμε βιώσει. Αυτό το ταξίδι στην Κίνα άνοιξε στην ψυχή μου καινούργιους δρόμους, καινούργια συναισθήματα και καινούργιες αντιλήψεις».

«Πάντα σκεφτόμουν ότι θα αισθανθώ πολύ ευτυχής όταν θα επενδύσω στη σειρά “Το Κόκκινο Ποτάμι”. Θα είμαι τελικά ευτυχής όταν αισθανθώ ότι η σειρά πραγματικά υλοποιήθηκε, δηλαδή ο κόσμος την αποδέχθηκε. Εάν αυτή η σειρά προβληθεί σε χιλιάδες σπίτια, και όχι μόνο σε ελληνικά σπίτια. Δεν είναι απλώς μια τραγωδία ενός νεαρού ζευγαριού, αλλά η τραγωδία ολόκληρου του ελληνικού έθνους. Είναι αυτό που έχουμε περάσει ή, πιο σωστά, αυτό που έχουν περάσει οι πρόγονοί μας» εξήγησε ο ισχυρός άνδρας του ΠΑΟΚ, ευχαριστώντας τον Μανούσο Μανουσάκη, τους συντελεστές της σειράς αλλά και τη διοίκηση του Open για τον υψηλό επαγγελματισμό τους.

Αναφερόμενος στη Γενοκτονία των Ποντίων, τόνισε πως «είναι πολύ δύσκολο να αναδειχθεί η τερατώδης τραγωδία που έχει συμβεί. Αυτό που έχουν βιώσει και αυτό που έχει αποτυπωθεί στο DNA μας. Δεν γνωρίζω αυτό το νεαρό ζευγάρι, αλλά είμαι τόσο ερωτευμένος μαζί τους. Η τραγωδία και η αγάπη αυτών των ανθρώπων ήταν πραγματικά βαθιά. Είμαι βέβαιος ότι ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων που συμμετείχαν σε αυτήν τη σειρά και δεν ήταν Πόντιοι έγιναν Πόντιοι». Εμφανώς συγκινημένος, ο επιχειρηματίας συμπλήρωσε πως η σειρά «είναι αρχή ενός μεγάλου έργου αποκατάστασης της αλήθειας και της δικαιοσύνης. Σήμερα επιστρέφουμε στο παρελθόν. Είναι τερατώδης η τραγωδία ενάντια στην ανθρωπότητα. Και είναι διπλή τραγωδία. Για την ανθρωπότητα, η οποία δεν θα αναγνωρίζει και δεν θα γνωρίζει την ύπαρξη τέτοιων τραγωδιών. Να γυρνάει την πλάτη ή να κάνει πως δεν υπήρξε ποτέ».

Αριθμοί που ζαλίζουν

Το «Κόκκινο Ποτάμι» είναι μια από τις ακριβότερες τηλεοπτικές παραγωγές της σεζόν. Για τις ανάγκες των γυρισμάτων το πολυπληθές καστ ταξίδεψε σε 10 πόλεις στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν γυρίσματα στη Μόσχα, στην Αγία Πετρούπολη αλλά και στο Παρίσι. Οι αριθμοί της σειράς προκαλούν εντύπωση και αποδεικνύουν πως πρόκειται για δράμα εποχής υψηλών προδιαγραφών: 171 ηθοποιοί, 1.140 κομπάρσοι και 629 κοστούμια εποχής θα κάνουν την εμφάνισή τους στους τηλεοπτικούς μας δέκτες.

Η πλοκή της σειράς ξεκινά στην κωμόπολη Ακ Νταγ Ματέν του Νομού Αγκύρας τον Μάιο του 1895, όταν η οικογένεια του Γεωργίου Παυλίδη αρραβωνιάζει τον 12χρονο γιο της, Μίλτο, µε τη μόλις 9 ετών Ιφιγένεια, κόρη του Μιχάλη και της Σοφίας Νικολαΐδη. Ενας αρραβώνας σκοπιμότητας εκείνης της εποχής, για να μην ατιμαστούν τα κορίτσια από μουσουλμάνους. Οι δύο οικογένειες εγκαταλείπουν τον τόπο τους και τα δύο παιδιά, νέοι άνθρωποι πλέον, θα ξανασυναντηθούν έπειτα από 11 χρόνια στην Κωνσταντινούπολη. Ο έρωτάς τους θα δοκιμαστεί σε μια δύσκολη ιστορικά συγκυρία, που ανατρέπει κάθε δεδομένο. Το πρωταγωνιστικό ζευγάρι υποδύονται ο Ιωάννης Παπαζήσης και η Αναστασία Παντούση.

Συγκίνηση για την ιστορία και δέος για τις καλλιτεχνικές και τεχνικές προδιαγραφές ένιωσαν οι παρευρισκόμενοι μετά την ολοκλήρωση της προβολής του πρώτου επεισοδίου της σειράς. Είναι χαρακτηριστικό πως όλοι οι προσκεκλημένοι τραβούσαν βίντεο και φωτογραφίες, τα οποία στη συνέχεια ανήρτησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο σκηνοθέτης της σειράς, Μανούσος Μανουσάκης, στην ομιλία του έδωσε έμφαση στην ιστορική διάσταση του «Κόκκινου Ποταμιού» και στο μήνυμα που θέλει να περάσει. «Κάνουμε αυτήν τη σειρά, που αφορά στη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, για να θυμίσουμε σε αυτούς που επιλέγουν να ξεχνούν και να μοιραστούμε, με αυτούς που δεν ξέρουν, τη μαύρη αυτή σελίδα του Ελληνισμού. Τη μαύρη αυτή σελίδα της Ιστορίας, όχι μόνο του Ελληνισμού αλλά όλης της ανθρωπότητας» τόνισε, συμπληρώνοντας: «Είναι χρέος μας, από τη στιγμή που γεννιόμαστε μέχρι το τέλος μας, να έχουμε σαφή στάση και άποψη. Και χρέος μας είναι να μην ξεχαστεί η φρικαλεότητα. Χρέος μας είναι να ταρακουνήσουμε τη διεθνή κοινότητα ώστε να αναγνωριστεί η Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού».

Με δάκρυα στα μάτια ο συγγραφέας του «Κόκκινου Ποταμιού», Χάρης Τσιρκινίδης, είπε: «Δέκα ετών παιδί έδωσα υπόσχεση σε έναν γείτονά μου καλόγερο που μου διηγήθηκε αυτή την ιστορία: “Θα σπουδάσω και θα τα γράψω”».

Στο μουσικό μέρος της εκδήλωσης, χόρεψαν σέρρα οι χορευτές από τον Σύνδεσμο Ποντιακών Σωματείων Νοτίου Ελλάδος και Νήσων της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος και έπαιξαν παραδοσιακή ποντιακή μουσική οι Γιώργος Θεoδωρίδης (λύρα) και Παύλος Μουρατίδης (νταούλι). Το τραγούδι των τίτλων της σειράς ερμηνεύει η Ελεωνόρα Ζουγανέλη, σε μουσική Χρήστου Παπαδόπουλου και στίχους Κώστα Μπαλαχούτη.

Ιβάν Σαββίδης: Είναι πολύ δύσκολο να ξεπεράσουμε την ψυχική τραγωδία

Ο επιχειρηματίας και ιδιοκτήτης του Open TV, Ιβάν Σαββίδης, μίλησε για τη σειρά-υπερπαραγωγή και τα μηνύματα που εκπέμπει και παραχώρησε συνέντευξη στη δημοσιογράφο Φαίη Μαυραγάνη.

Φαντάζομαι ότι ήταν όνειρο ζωής για εσάς να γίνει αυτό το σίριαλ. Πώς αισθάνεστε σήμερα που το είδατε;

Τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα. Από τη μια πλευρά με φορτίζει η επιστροφή στην Ιστορία του παρελθόντος μας, την οποία δεν την έχουμε βιώσει, αλλά είναι μέσα στην ψυχή μας και την καρδιά μας. Από την άλλη πλευρά, είναι ένα μικρό επεισόδιο το οποίο αναδεικνύει ότι και εκείνος ο λαός ζούσε ευτυχισμένος. Οι πρόγονοί μας ζούσαν στην πατρίδα τους ευτυχισμένοι και πίστευαν ότι είχαν δικαίωμα στην ευτυχία. Η συνειδητοποίηση αυτών των στοιχείων, αγάπης, πίστης, ευτυχίας και αντίληψης για το τι έχει συμβεί, δίνει αυτό τον διττό χαρακτήρα στα συναισθήματά μου. Εγώ πιστεύω ότι έχουμε κάνει μια πάρα πολύ καλή αρχή, είναι μια όμορφη ιστορία αγάπης, με όμορφους ανθρώπους, ανθρώπους οι οποίοι ξέρουν να ζουν. Υπάρχουν κάποιες σκηνές πολύ χαρακτηριστικές για τον λαό μας, που δείχνουν πως είναι έτοιμος να θυσιαστεί ώστε να ζήσουν κάποιοι άλλοι ευτυχισμένοι.

Αυτό είναι το μήνυμα που θέλετε να λάβουν και οι τηλεθεατές από αυτό το σίριαλ; Να μην επαναληφθούν αυτά τα γεγονότα;

Ξέρετε, πολύ συχνά μου λένε ότι πρέπει να προσπαθήσουμε να ξεχάσουμε, ότι αυτά ανήκουν στο παρελθόν και πως δεν ήταν όλα τα πράγματα τότε σωστά, καλά, ανθρώπινα. Και εγώ αναρωτιέμαι: Ναι, θέλω να το ξεχάσω. Αλλά πώς να το ξεχάσω; Αυτό είναι μέσα στην καρδιά μας, μέσα στην ψυχή μας. Πώς να ξεχάσουμε τέτοια γεγονότα που μπορεί να επαναληφθούν ξανά και ξανά; Αν εμείς ξεχνάμε, σημαίνει ότι αποδεχόμαστε και συμφωνούμε με την πιθανότητα ότι αυτά μπορεί να επαναληφθούν. Εγώ πιστεύω πάρα πολύ ότι η σειρά «Το Κόκκινο Ποτάμι», μέσα από όμορφους ανθρώπους, όμορφες ιστορίες, μπορεί να περάσει μηνύματα τα οποία μπορεί να συμβάλουν ενδεχομένως στη μείωση τέτοιων πιθανοτήτων, να επαναληφθούν τέτοια γεγονότα. Αυτό το έργο πρέπει να γίνει κατά κάποιον τρόπο ένα δημόσιο γεγονός, το οποίο θα καλεί να κοιτάξουν πίσω. Αυτό δεν πρέπει να επαναληφθεί.

Σας είδα συγκινημένο στη σκηνή. Ξέρω ότι βοηθάτε με πράξεις τον Ελληνισμό του Πόντου. Τι μήνυμα θέλετε να τους περάσετε σήμερα;

Τα φυσικά γεγονότα της τραγωδίας μπορεί κάποιος να τα ξεπεράσει. Είναι σαν χτυπήματα που εμφανίζονται στο σώμα και περνούν. Την ψυχική τραγωδία, τη συναισθηματική τραγωδία, είναι πάρα πολύ δύσκολο να την ξεπεράσουμε, να τη συνειδητοποιήσουμε, και θα ήθελα να ευχηθώ να πιστέψουμε και να προσπαθήσουμε να είμαστε ενωμένοι και μέσα από αυτήν την ενότητα να μην επιτρέψουμε να συμβεί ξανά τέτοια καταστροφή. Εμείς μπορούμε και πρέπει να συμβάλουμε στην ενίσχυση του πανελλήνιου, πανεθνικού χώρου. Δηλαδή εμείς πρέπει μέσα από το δικό μας παράδειγμα να δείξουμε ότι η ενότητα ενισχύει. Μας κάνει πιο δυνατούς. Αυτό ενδεχομένως πρέπει να είναι το μήνυμα. Βεβαίως υπάρχουν πολλές ερωτήσεις που δεν έχουν εύκολες απαντήσεις. Αλλά εμείς είμαστε δυνατοί με το πνεύμα μας. Χωρίς τιμή και αξιοπρέπεια δεν υπάρχει νίκη. Και εμείς οι Ελληνες της Διασποράς, και ιδιαίτερα ο Ποντιακός Ελληνισμός, ήμασταν πάντα δυνατοί, έχοντας πλήρη επίγνωση του τι σημαίνει αξιοπρέπεια και τιμή. Και είναι λογικό και εύκολα εξηγείται το γεγονός ότι οι νεαροί Πόντιοι πήγαν στη Μακεδονία, έτοιμοι να θυσιαστούν στον Μακεδονικό Αγώνα. Εμείς και σήμερα είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε, αν μέσα από τη θυσία μας ο ελληνικός λαός γίνει πιο ευτυχισμένος.

Πηγή: ethnos.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αρχαίος οικισμός κάτω από τη Δράμα – Βρέθηκε σε ανασκαφές στο ναό Αγίας Σοφίας
Πολύ σημαντικά ευρήματα, δίνουν στοιχεία για μία άγνωστη περίοδο της πόλης - Αρχαιολογική Συνάντηση γίνεται στη Θεσσαλονίκη
Αρχαίος οικισμός κάτω από τη Δράμα – Βρέθηκε σε ανασκαφές στο ναό Αγίας Σοφίας