Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Map Your Meal: Ξέρεις τι φαγητό τρως; Νέα δωρεάν εφαρμογή σου λύνει τα χέρια!

Δωρεάν εφαρμογή στο κινητό σου δείχνει πόσο «πράσινη» και «δίκαια» είναι τα προϊόντα που καταναλώνεις

Σας αρέσει το φαγητό; Ξέρετε πόσα μίλια ταξιδεύει πριν φτάσει στο πιάτο σας; Μάθετε περισσότερα πριν αγοράσετε κατεβάζοντας τη νέα εφαρμογή Map Your Meal στο κινητό σας!

Η εφαρμογή είναι δωρεάν και είναι διαθέσιμη για Android και iOS. Με την εφαρμογή μπορείτε να ελέγξετε πόσο «πράσινα» και πόσο «δίκαια» είναι τα προϊόντα που καταναλώνετε!

Τι είναι το Map Your Meal

Η εφαρμογή Map Your Meal φέρνει τους καταναλωτές πιο κοντά με την ηθική πίσω από τα τρόφιμα και τα ποτά που καταναλώνουμε. Διαθέσιμη δωρεάν στις 11 Ιουνίου για τους χρήστες Android και iPhone, θα επιτρέπει στους χρήστες να λαμβάνουν πληροφορίες σχετικά με το ποιος και τι εμπλέκονται στην παραγωγή τροφίμων και ποτών μας, και πώς αυτές οι διαδικασίες να επηρεάσουν τον πλανήτη μας και την κοινωνία στην οποία ζούμε.

Με μια απλή σάρωση γραμμωτού κώδικα του προϊόντος (barcode), ο χρήστης θα λάβει ένα σκορ για το πόσο ‘πράσινα’ και πόσο ΄δίκαια’ είναι τα προϊόντα που καταναλώνει όταν πηγαίνει για ψώνια, το οποίο βασίζεται σε συγκεκριμένους δείκτες που έχουν αναπτύξει ερευνητές και που διερευνούν κάθε παράγοντα χωριστά. Για παράδειγμα, σχετικά με την περιβαλλοντική ευθύνη, τα προϊόντα αναλύονται με βάση το υδατικό τους αποτύπωμα, τη χρήση γενετικά τροποποιημένων οργανισμών, την επεξεργασία, τη μεταφορά, το πακετάρισμα, τη χρήση φοινικέλαιου και την αξιοποίηση αειφόρων μεθόδων αλιείας. Ζητήματα της τήρησης και του σεβασμού των εργασιακών δικαιωμάτων, της πιθανότητας ύπαρξης παιδικής εργασίας στην παραγωγή, της τήρησης των δικαιωμάτων των ζώων, αλλά και της διαφάνειας και της υπευθυνότητας της εταιρείας παραγωγής και της μητρικής εταιρείας, αξιολογούνται με βάση το δίκαιο στο εμπόριο και την παραγωγή. Ενώ ο κάθε παράγοντας βαθμολογείται ανεξάρτητα, η εφαρμογή θα παρέχει επιπλέον μία γενική βαθμολογία για το πόσο Πράσινο και πόσο Δίκαιο είναι το προϊόν. Προς το παρόν η εφαρμογή διατίθεται στην Αυστρία, τη Βουλγαρία, την Κύπρο, την Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά η εμβέλεια της θα επεκταθεί και σε άλλες χώρες στο άμεσο μέλλον.

Για να κατεβάσετε την εφαρμογή δείτε εδώ.

Πέντε οργανώσεις από πέντε χώρες

To Map Your Meal είναι ένα έργο που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαική Ένωση και στο οποίο συμμετέχουν 5 οργανώσεις από 5 διαφορετικές χώρες: την Κύπρο (Future Worlds Center), την Αυστρία (Südwind), τη Βουλγαρία (CEGA), την Ελλάδα (Fair Trade Hellas), και το Ηνωμένο Βασίλειο (CDEC).

Όπως υποδηλώνει το όνομα, πρωταρχικός στόχος του έργου είναι να επιτρέψει στους καταναλωτές να εντοπίζουν την προέλευση των τροφίμων τους, μέσω της χρήσης μιας εφαρμογής κινητού τηλεφώνου, σαρώνοντας το barcode του προϊόντος - μια δράση η οποία με τη σειρά της θα φέρει τους καταναλωτές πιο κοντά στην παραγωγική διαδικασία, καθώς και την κατανόηση των συνθηκών και των προτύπων εργασίας των παραγωγών.

Μέσα από το Map Your Meal φιλοδοξούμε να τονίσουμε τις παγκόσμιες αλληλεξαρτήσεις, σε προσωπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο (δηλαδή του καταναλωτή - παραγωγού).

Οι δραστηριότητές μας στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τη βιωσιμότητα, την ισότητα, την παγκόσμια δικαιοσύνη και την παγκόσμια αλληλεξάρτηση, για τους νέους, τους εκπαιδευτές νέων, της κοινότητας, των εκπαιδευτικών και το ευρύ κοινό.

Ως κύριο αποτέλεσμα, φιλοδοξούμε να δημιουργήσει ένα ισχυρό και ενεργό συνασπισμό των πολιτών για την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ισότητας, και των βιώσιμων τρόπων ζωής. Επιπλέον, η ποιότητα της ζωής των αγροτών, των παραγωγών και των οικογενειών τους, θα ωφεληθεί σε μεγάλο βαθμό.

Μέσω αυτού του προγράμματος, έχουμε ως στόχο να επηρεαστεί θετικά η ποιότητα ζωής των ανθρώπων στις ακόλουθες ομάδες-στόχους:

Νέοι άνθρωποι

Οι νέοι που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, θα επηρεαστούν άμεσα καθώς οι γνώσεις τους θα ενισχυθούν όσον αφορά την κατανόηση των παγκόσμιων αλληλεξαρτήσεων, και θα ευαισθητοποιηθούν σε βασικά παγκόσμια ζητήματα. Ως εκ τούτου, οι νέοι μπορούν να γίνουν ενεργοί και υπεύθυνοι πολίτες του κόσμου που με τη σειρά του μπορεί να φέρει θετική αλλαγή. Επιπλέον, γίνει ενημέρωση των καταναλωτών, μέσω της γνώσης που θα αποκτήσουν από την εφαρμογή smartphone.

Εκπαιδευτές των νέων

Πολυάριθμα εργαστήρια και εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν, τα οποία θα εξοπλίσουν αυτές τις ομάδες με τις δεξιότητες, τα εργαλεία και την κατανόηση σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και των εργαζομένων, παγκόσμια ζητήματα που σχετίζονται με τα πρότυπα παραγωγής και κατανάλωσης, βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις, την οικονομική αλληλεξάρτηση και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα στις δραστηριότητές τους.

Ευρύ κοινό

Το ευρύ κοινό θα αποκτήσει μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση και κατανόηση των παγκόσμιων αλληλεξαρτήσεων και των συνεπειών τους, ιδιαίτερα με την εκμάθηση για το παγκόσμιο σύστημα τροφίμων. Μέσω της εφαρμογής smartphone, οι πολίτες θα είναι σε θέση να κάνουν συνειδητές επιλογές που επηρεάζουν τόσο τον τρόπο ζωής τους, καθώς και τον τρόπο ζωής των ατόμων που εμπλέκονται στην παραγωγή και την προμήθεια των προϊόντων. Μέσα από τις δραστηριότητες για το Ευρωπαικο Έτος για την Αναπτυξη 2015, θα αναπτύξουν μια καλύτερη κατανόηση των Αναπτυξιακής συναργασίας, το ρόλο της ΕΕ και των κρατών μελών της, και μια καλύτερη κατανόηση του πλαισίου μετά το 2015.

Τελικοί δικαιούχοι: Οι αγρότες, οι παραγωγοί τροφίμων και οι οικογένειές τους στον παγκόσμιο Νότο

Ο μακροπρόθεσμος αντίκτυπος του έργου θα φανεί στις επιλογές των καταναλωτών στην Ευρώπη, και στην κινητοποίηση προς ένα πιο βιώσιμο και δίκαιο σύστημα τροφίμων, θα υπάρξει θετική επιρροή στους παραγωγούς και με τη σειρά τους στις οικογένειές τους. Συγκεκριμένα, θα επωφεληθούν από την αυξάνουσα προσπάθεια προάσπισης υψηλότερων προτύπων για δίκαιη εργασία, βιώσιμη παραγωγή και για σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ποια είναι η Fair Trade Hellas

H Fair Trade Hellas είναι μια Ελληνική Μη Κυβερνητική Οργάνωση που ιδρύθηκε το 2004 με νομική μορφή της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα άρχισε να προωθεί τη φιλοσοφία του δίκαιου και αλληλέγγυου εμπορίου (Fair Trade), που στοχεύει στην καταπολέμηση της φτώχειας σε παγκόσμιο επίπεδο. Στόχοι της είναι η προώθηση της ηθικής και υπεύθυνης κατανάλωσης στην Ελλάδα, και επίσης η διάθεση στην ελληνική αγορά προϊόντων που προέρχονται από μικρούς παραγωγούς από φτωχές χώρες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πάμε Στοίχημα: Combo στο 1.93 στο κρίσιμο ντέρμπι του “Καραϊσκάκης”!
Όλα τα βλέμματα αυτή την Τετάρτη (15/05) πέφτουν στην ιδιαίτερα κρίσιμη αγωνιστική των πλέι οφ του ελληνικού πρωταθλήματος, μια στροφή πριν το τέλος,...
Πάμε Στοίχημα: Combo στο 1.93 στο κρίσιμο ντέρμπι του “Καραϊσκάκης”!