Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Υπηρεσία για τα νεκρά ζώα – 24 έργα και στη βίλα Αλλατίνη

Είκοσι τέσσερις παρεμβάσεις μικρής κλίμακας στη Μητροπολιτική Ενότητα

Τηλεφωνική γραμμή για την περισυλλογή των σκοτωμένων και νεκρών ζώων, μελέτη για τον εντοπισμό των αιτίων της δυσοσμίας στη δυτική Θεσσαλονίκη και έργα συντήρησης της βίλας Αλλατίνη, όπου στεγάζονται οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, περιλαμβάνονται στον κατάλογο των έργων που δρομολογούνται στη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης και εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν μέχρι το 2017.

«Μπορεί να μην έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε μεγάλα έργα, αλλά τουλάχιστον μία προσπάθεια νοικοκυρέματος θα την κάνουμε», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, με αφορμή την έγκριση, από το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας, της πρώτης τροποποίησης του Προγράμματος Επενδυτικών Δαπανών Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης. Το πρόγραμμα, το οποίο χρηματοδοτείται από ιδίους πόρους της Περιφέρειας, περιλαμβάνει, σύμφωνα με την κ. Πατουλίδου, 24 έργα μικρής κλίμακας, αλλά μεγάλης σημασίας για τις περιοχές στις οποίες θα πραγματοποιηθούν.

«Είναι έργα που έπρεπε να είχαν ήδη γίνει», τονίζει η αντιπεριφερειάρχης και αναφέρεται ιδιαίτερα στο θέμα των νεκρών ζώων. «Η Περιφέρεια δεν μάζευε ποτέ τα σκοτωμένα ζώα. Όπως αποφασίστηκε, θα γίνει διαγωνισμός, ώστε ο ανάδοχος που θα προκύψει να μπορεί με ένα τηλεφώνημα από κάποιον πολίτη να ειδοποιείται για το σημείο όπου υπάρχει σκοτωμένο ζώο. Η πρωτοβουλία αυτή θα βελτιώσει, για παράδειγμα, την εικόνα που βλέπουμε καθημερινά στο οδικό δίκτυο που οδηγεί χιλιάδες τουρίστες στη Χαλκιδική», προσθέτει.

Για το θέμα της δυσοσμίας στη δυτική Θεσσαλονίκη διευκρινίζει ότι προγραμματίζεται συνεργασία της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης αλλά και τον δήμο Ευόσμου, προκειμένου να εκπονηθεί μελέτη για την ταυτοποίηση των ρύπων και των αιτίων των περιστατικών δυσοσμίας. Αυτό το πρόβλημα έχει απασχολήσει και στο παρελθόν τη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης, καθώς οι σταθμοί μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης δεν έδειχναν υπερβάσεις των τιμών και δεν ήταν δυνατόν να εντοπιστούν τα αίτια του φαινομένου.

Σε ό,τι αφορά τη βίλα Αλλατίνη, η αντιπεριφερειάρχης σημειώνει ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικό κτίριο, το οποίο όμως έχει «χτυπηθεί» από τον χρόνο και γι' αυτόν τον λόγο δρομολογούνται παρεμβάσεις συντήρησης των κτιριακών εγκαταστάσεων και του περιβάλλοντος χώρου.

Στη λίστα των υπολοίπων έργων περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η βελτίωση του επαρχιακού δρόμου από την οδό Θεσσαλονίκης-Μουδανίων μέχρι το Σχολάρι (για τη διευκόλυνση της πρόσβασης σε εταιρείες που βρίσκονται στην περιοχή και παράγουν τεχνογνωσία), η επικαιροποίηση της μελέτης βελτίωσης των χαρακτηριστικών της επαρχιακής οδού Περαίας-Αγίας Τριάδας (για τη διευκόλυνση της τουριστικής κίνησης αλλά και της πρόσβασης από και προς την πόλη της Θεσσαλονίκης), η βελτίωση των αντιλιοστασίων και του αρδευτικού δικτύου της περιοχής Ασκού (για τη διευκόλυνση των αγροτών της περιοχής), η υλοποίηση 11 αντιπλημμυρικών έργων στη Χαλκηδόνα, η ενίσχυση της πολιτικής προστασίας ενόψει του καλοκαιριού, η ανακαίνιση του κτιρίου του κινηματογράφου «Αλέξανδρος» (ώστε να φιλοξενεί χρήσεις πολιτισμού) και η υλοποίηση έργων στον κόμβο του Μικρού Μοναστηριού στον δήμο Χαλκηδόνας (για τη βελτίωση του επιπέδου ασφάλειας των οδικών μεταφορών).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ