Skip to main content
Menu Αναζήτηση

Spiegel: Πώς θα μπορούσε η Ελλάδα να αποζημιωθεί με 296 δισ. ευρώ

Για τις γερμανικές αποζημιώσεις του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

«Πώς η Ελλάδα θα μπορούσε να μηνύσει τη Γερμανία για τα 296 δισεκατομμύρια ευρώ που της χρωστάει», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του γερμανικού περιοδικού Spiegel, το οποίο αναφέρεται στις γερμανικές αποζημιώσεις του Β' Παγκοσμίου Πόλεμου που οφείλει η Γερμανία στην Ελλάδα.

«Μετά από δυόμισι χρόνια, η ελληνική κοινοβουλευτική επιτροπή, υπέβαλε μια έκθεση στην οποία τεκμηριώνονται νομικά οι οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα», σχολιάζει το γερμανικό δημοσίευμα. «Είναι η πρώτη φορά που τα μέλη του ελληνικού Κοινοβουλίου συντάσσουν έκθεση για τις γερμανικές αποζημιώσεις, σε μια προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να διεκδικήσει τα δικαιώματα της χώρας της», προσθέτει το Spiegel.

Όπως αναφέρει το γερμανικό περιοδικό: Η λανθάνουσα ελληνική εκστρατεία για την διεκδίκηση γερμανικών αποζημιώσεων από τη Γερμανία για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο έχει πλέον νέα ώθηση. Μετά από 2,5 χρόνια στα σκαριά μια αρκετά καθυστερημένη έκθεση από την Ελληνική Βουλή επικυρώνει τον ισχυρισμό ότι η Γερμανία οφείλει στην Ελλάδα δισεκατομμύρια ευρώ. Οι βουλευτές της διακομματικής επιτροπής που συνέταξαν την έκθεση καλούν τώρα την κυβέρνηση «να κυνηγήσει δυναμικά» τις «δίκαιες απαιτήσεις» της Ελλάδας.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που οι Έλληνες βουλευτές λαμβάνουν μια επίσημη θέση και ποσοτικοποιούν το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων.

Η έκθεση των 77 σελίδων - την οποία είδε το Spiegel - χωρίζει τις ελληνικές διεκδικήσεις σε τέσσερις κατηγορίες: πολεμικές αποζημιώσεις για υλικές ζημιές και κατασχέσεις, αποζημιώσεις των θυμάτων και των οικογενειών τους, αποπληρωμή του αναγκαστικού (κατοχικού) δανείου και ο επαναπατρισμός των εκατοντάδων αρχαιολογικών καλλιτεχνημάτων που απομάκρυναν οι δυνάμεις κατοχής.

Το πόσο των επανορθώσεων ανέρχεται σε 269 δισεκατομμύρια ευρώ, ένα ποσό που βασίζεται σε προηγούμενη έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους της Ελλάδας. Το ποσό αυτό δεν συμπεριλαμβάνει τις ιδιωτικές απαιτήσεις που προκύπτουν από την απώλεια ανθρώπινων ζωών. Αυτές οι απαιτήσεις ανέρχονται σε πάνω από 107 δισ. ευρώ χωρίς τους τόκους. Η Γερμανία θα πρέπει επίσης να πληρώσει στην Ελλάδα πολεμικές επανορθώσεις ύψους 9.189 δισεκατομμυρίων ευρώ για τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η έκθεση αναφέρει ότι η καταβολή των αποζημιώσεων αποτελεί μια «νομική και ηθική αναγκαιότητα» και προσθέτει ότι η αποπληρωμή τους θα είναι «η καλύτερη βάση για μια εγκάρδια και ανέφελη σχέση μεταξύ του γερμανικού και του ελληνικού λαού».

Η ρηματική διακοίνωση

Η έκθεση περιγράφει επίσης ένα χάρτη της πορείας των διπλωματικών διαπραγματεύσεων κι «εφόσον χρειαστεί» των ένδικων μέσων που μπορεί να χρησιμοποιήσει η Αθήνα για να επιδιώξει την καταβολή των πολεμικών αποζημιώσεων. Αν και δεν περιγράφεται στην έκθεση αλλά σε μια αδημοσίευτη νομική προσθήκη, σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel, το πρώτο βήμα για την Αθήνα να είναι να απευθύνει μια ρηματική διακοίνωση - μια ανυπόγραφη διπλωματική επικοινωνία - στο Βερολίνο ζητώντας την έναρξη των διαπραγματεύσεων για τη διευθέτηση του ζητήματος των αποζημιώσεων.

Αν η διπλωματία αποτύχει, η Ελλάδα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ένδικα μέσα που περιλαμβάνουν την προσφυγή στο Δικαστήριο που προβλέπεται από τη Συμφωνία του Λονδίνου το 1953 για το γερμανικό εξωτερικό χρέος και το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Ακόμα και τα ελληνικά δικαστήρια θα μπορούσαν να διεκδικήσουν την επιστροφή του αναγκαστικού δανείου, παρά το δόγμα της κρατικής ασυλίας. Το δόγμα θα μπορούσε να παρακαμφθεί, σύμφωνα με την έκθεση, με τον ισχυρισμό ότι το δάνειο δεν ήταν μια πράξη της κυβέρνησης (acta jure imperii), αλλά μια εμπορική του δραστηριότητα του κράτους (acta jure gestionis).

Η έκθεση εγκρίθηκε από την πλειοψηφία των 21 βουλευτών της επιτροπής στις 27 Ιουλίου και υποβλήθηκε στο Κοινοβούλιο, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την κυβέρνηση. Η ψηφοφορία στην Ολομέλεια αναμένεται στις 5 Σεπτεμβρίου.

«Οι καθυστερήσεις δεν θα είναι πλέον ανεκτές»

Για τον Αριστομένη Συγγελάκη, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών και της Ένωσης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος Βιάννου, η ύπαρξη και μόνο της έκθεσης είναι εξαιρετικά σημαντική.

«Τώρα πια η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει επιτέλους να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας αλλά και απέναντι στον ελληνικό λαό στο σύνολό του» τονίζει. «Δεν θα ανεχτούμε πια καθυστερήσεις, δεν θα συγχωρέσουμε τυχόν νέο εμπαιγμό» καταλήγει.

Πηγές: Spiegel, tvxs, ert  

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θετικός στον κορωνοϊό ο Δημήτρης Ιτούδης
«Θα παραμείνει σε καραντίνα στην Αθήνα, δεν χρειάζεται να νοσηλευτεί σε κάποιο νοσοκομείο», σύμφωνα με ανακοίνωση της ΤΣΣΚΑ
Θετικός στον κορωνοϊό ο Δημήτρης Ιτούδης