Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

«Λουκέτο» σήμερα στο δημόσιο λόγω 24ωρης απεργίας της ΑΔΕΔΥ

Συγκέντρωση στις 11.00 στην πλατεία Κλαυθμώνος - Ξεχωριστή συγκέντρωση από το ΠΑΜΕ στις 10.30 στην Ομόνοια

«Κατεβάζει ρολά» σήμερα το Δημόσιο λόγω της 24ωρης γενικής απεργίας που πραγματοποιεί η ΑΔΕΔΥ ενάντια στις «νέες ανατροπές στα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα» των δημοσίων υπαλλήλων που «ετοιμάζουν κυβέρνηση και δανειστές». Στο πλαίσιο της απεργίας η ΑΔΕΔΥ διοργανώνει συγκέντρωση στις 11.00 π.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της «η περίοδος που διανύουμε βρίσκει τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους, τους νέους και τα φτωχομεσαία κοινωνικά στρώματα μπροστά σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση: η συγκυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-ΑΝ.ΕΛ., που ψηφίστηκε από τον ελληνικό λαό με τη δέσμευση ότι θα σταματήσει τον μνημονιακό κατήφορο, υλοποιεί με απαράμιλλη προσήλωση και θρησκευτική ευλάβεια το σύνολο των νεοφιλελεύθερων μνημονιακών πολιτικών».

Σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ, στον δημόσιο τομέα δρομολογείται η κατάργηση της ενιαίας σχέσης εργασίας και της σταθερής απασχόλησης μέσω της αξιολόγησης των δομών και υπηρεσιών. «Η επίθεση στο Δημόσιο γίνεται για να ιδιωτικοποιηθούν όλες οι προσοδοφόρες υπηρεσίες του και το σχέδιο περιλαμβάνει σταδιακά βήματα. Με αρχή την επαναξιολόγηση των δομών, που θα είναι η δικαιολογία και η δήθεν «τεκμηρίωση» για τα νέα οργανογράμματα Υπουργείων και την κατάργηση φορέων του Δημοσίου, θα περάσει η σκυτάλη στην «αξιολόγηση» των εργαζομένων, με ατομική στοχοθεσία, που θα ξεκινάει, ωστόσο, από τους στόχους των υπουργών. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με την κινητικότητα των υπαλλήλων, που διευκολύνεται από την εφαρμογή όλης της μνημονιακής νομοθεσίας που κληρονόμησε και διατηρεί η κυβέρνηση,», αναφέρει.

Η ΑΔΕΔΥ διεκδικεί:

Δημόσιες υπηρεσίες που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες της κοινωνίας και των πολιτών.

Σταμάτημα των διαδικασιών αξιολόγησης δομών κι εργαζομένων, την κατάργηση των μνημονιακών διατάξεων που περικόπτουν οργανικές θέσεις.

Κατάργηση της ενοικιαζόμενης εργασίας, της μερικής απασχόλησης, της ελαστικής και εκ περιτροπής εργασίας και την κάλυψη όλων των παγίων και διαρκών αναγκών.

Κατάργηση όλων των νόμων που μείωσαν μισθούς - συντάξεις - κοινωνικά επιδόματα.

Κατοχύρωση του δικαιώματος των ελεύθερων Συλλογικών Διαπραγματεύσεων στο Δημόσιο και της σύναψης γενικών και κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Συγκέντρωση και από το ΠΑΜΕ

Κάλεσμα προς όλους απευθύνει το ΠΑΜΕ για τη σημερινή απεργία και τη συμμετοχή σε συγκέντρωση στην Ομόνοια στις 10.30 με αίτημα την απόσυρση του «αντιδραστικού σχεδίου νόμου για την κινητικότητα και την αξιολόγηση» στο Δημόσιο.

Το ΠΑΜΕ υποστηρίζει ότι αντί να καλυφθούν τα δεκάδες χιλιάδες οργανικά κενά με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, η κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της υποστελέχωσης των υπηρεσιών ανακυκλώνοντας το ήδη ολιγάριθμο υπαλληλικό προσωπικό.

Όπως αναφέρει στο κάλεσμα του το ΠΑΜΕ «Το νέο σχέδιο νόμου είναι συνέχεια των προηγούμενων νόμων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, του Μητσοτάκη και του Μανιτάκη, του ν. 4093/2012 «περί ανάρμοστης συμπεριφοράς του δημοσίου υπαλλήλου εντός κι εκτός υπηρεσίας» κ.ά. Είναι συνέχεια του νόμου Βερναρδάκη (ν. 4369/2016), που είχε θεσπίσει ένα σύστημα «αξιολόγησης δομών και δημοσίων υπαλλήλων» με βασικό κριτήριο τη «στοχοθεσία», τον βαθμό επίτευξης στόχων, την παραπέρα εντατικοποίηση της εργασίας και το ξεζούμισμα των εργαζομένων στο Δημόσιο, τη σύνδεση της αξιολόγησης με τον μισθό, αλλά και τις απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων. Ο νόμος Βερναρδάκη ορίζει επίσης την κλίμακα βαθμών για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων από 0 - 100. Όσοι δημόσιοι υπάλληλοι θα αξιολογούνται από 0 - 24 θα αντιμετωπίζουν το φάσμα της απόλυσης, όπως και με το νόμο Μητσοτάκη με τις περίφημες οριζόντιες απολύσεις του 15%».

Επίσης, όπως επισημαίνει σε ανακοίνωση του το ΠΑΜΕ «Εδώ έχει μια αξία να γνωρίζουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, ότι η συγκεκριμένη «αξιολόγηση» με «στοχοθεσία», είναι πρόταση προς την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών της ΑΔΕΔΥ και της ΠΟΕ - ΟΤΑ. Ο σημερινός νόμος για το «Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας» έρχεται να συμπληρώσει όλο το προηγούμενο αντιδραστικό νομικό πλαίσιο, επιταχύνει την εφαρμογή του νόμου Βερναρδάκη και την υλοποίηση των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στο Δημόσιο».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ