Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Μεταρρυθμίσεις για το ηλεκτρονικό εμπόριο ζητά η ΕΣΕΕ

Τι αναφέρει η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας σε επιστολή της προς το υπουργείο Οικονομικών

Την υιοθέτηση από την Ελληνική νομοθεσία των φορολογικών μεταρρυθμίσεων για το ηλεκτρονικό εμπόριο, που προωθεί η ΕΕ ζητάει η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας. Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στα μέτρα αντιμετώπισης της απάτης στον τομέα του ΦΠΑ (VAT Fraud), η οποία προέρχεται από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η ΕΣΕΕ απέστειλε επιστολή προς το υπουργείο Οικονομικών, αναφορικά με τις προωθούμενες από πλευράς Ευρωπαϊκή Επιτροπής φορολογικές μεταρρυθμίσεις στήριξης του ηλεκτρονικού εμπορίου και των διαδικτυακών επιχειρήσεων. Τα βασικότερα σημεία των σχεδιαζόμενων φορολογικών αλλαγών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την περαιτέρω τόνωση του e-commerce έχουν ως εξής:

- Οι προτεινόμενες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μεταρρυθμίσεις, αναφορικά με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο του ΦΠΑ για τις επιχειρήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου που δραστηριοποιούνται εντός της Κοινότητας, θα συμβάλλουν στην ετήσια εξοικονόμηση πόρων συνολικού ύψους 2,3 δις ευρώ. Ειδικότερα, η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής μίας απλής τριμηνιαίας δήλωσης του οφειλόμενου ΦΠΑ για το σύνολο των Κρατών - Μελών, μέσω κοινού διαδικτυακού ιστότοπου διαθέσιμου για όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης («One Stop Shop»), θα συμβάλλει στην άρση γραφειοκρατικών βαρών, στην τόνωση της διασυνοριακής συνεργασίας και στη βελτίωση της αποδοτικότητας των δημόσιων υπηρεσιών.

- Οι νέοι απλοποιημένοι κανόνες θα διασφαλίσουν την καταβολή του ΦΠΑ στο Κράτος - Μέλος του τελικού καταναλωτή, με συνέπεια τη δικαιότερη κατανομή των φορολογικών εσόδων μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με τη συγκεκριμένη άποψη είχε ταυτιστεί και η ΕΣΕΕ, στο πλαίσιο υποβολής θέσεων του φορέα επί ενός ενοποιημένου ευρωπαϊκού συστήματος ΦΠΑ, κατόπιν σχετικού αιτήματος της UEAPME.

- Οι επικείμενες μεταρρυθμίσεις στον κλάδο του e-commerce, θα συνδράμουν στην ανάσχεση της απώλειας ΦΠΑ από τις αγορές μέσω του διαδικτύου, η οποία εκτιμάται ότι ανέρχεται σήμερα στα 5 δις ευρώ ανά έτος, με τις δυσμενείς εκτιμήσεις να ανεβάζουν το συγκεκριμένο ποσό στα 7 δις ευρώ έως το 2020. Περαιτέρω, λαμβάνονται μέτρα αντιμετώπισης της απάτης στον τομέα του ΦΠΑ (VAT Fraud), η οποία προέρχεται από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Επιτροπής, φαινόμενο που προκαλεί στρεβλώσεις και εμπόδια εισόδου στην αγορά. Ειδικότερα:

- Κατά πρώτον και εξαιτίας του παραπάνω φαινομένου, οι επιχειρήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης τίθενται σε σαφώς μειονεκτικότερη θέση σε σύγκριση με τους εκτός κοινότητας ανταγωνιστές τους, καθώς τα εμπορεύματα που πωλούν υπόκεινται σε ΦΠΑ ανεξαρτήτως αξίας, από το πρώτο κιόλας λεπτό του ευρώ.

- Δεύτερον, τα εισαγόμενα υψηλής αξίας προϊόντα (έξυπνα κινητά τηλέφωνα, ταμπλέτες κ.α.) τιμολογούνται με αξία χαμηλότερη από την πραγματική ή περιγράφονται εσφαλμένα στο έγγραφο εισαγωγής, ώστε να επωφεληθούν από τις προβλεπόμενες απαλλαγές ΦΠΑ. Η Επιτροπή για τους παραπάνω λόγους αποφάσισε να προβεί στην κατάργηση της εν λόγω εξαίρεσης.

Στην πραγματικότητα, όπως σημειώνει η ΕΣΕΕ, επιτυγχάνεται η εξομοίωση του καθεστώτος που ισχύει για τις επιχειρήσεις που πραγματοποιούν πωλήσεις στο εξωτερικό μέσω του διαδικτύου (χρήση υπηρεσιών e-commerce), με τον τρόπο αντιμετώπισης/μεταχείρισης του ΦΠΑ και των πωλήσεών τους που ισχύει στις χώρες που ανήκουν.

Παράλληλα, αίρεται μία σειρά στρεβλώσεων, οι οποίες στην ουσία λειτουργούσαν αποτρεπτικά για την επέκταση και διείσδυση των πολύ μικρών και νεοφυών επιχειρήσεων σε νέες αγορές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Έρχεται μετά το Πάσχα ο θεσμός του «Επόπτη Γειτονιάς»
Θα είναι τα «μάτια» του δήμου Θεσσαλονίκης για θέματα καθαριότητας και γενικότερα αστικού χώρου – Θα τεθεί επί της ουσίας σε ισχύ και ο νέος...
Θεσσαλονίκη: Έρχεται μετά το Πάσχα ο θεσμός του «Επόπτη Γειτονιάς»