Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Μειωμένα τα λουκέτα το 2016 στη βιοτεχνία – 2 την ημέρα

Από την αρχή της χρονιάς μέχρι και χθες σε διακοπή εργασιών οδηγήθηκαν 730 επιχειρήσεις ενώ έναρξη πραγματοποίησαν 329, σύμφωνα με στοιχεία του ΒΕΘ ...

Συνεχίστηκαν και το 2016 τα λουκέτα στην μικρομεσαία επιχειρηματικότητα στη Θεσσαλονίκη, αν και ήταν σημαντικά μειωμένα σε σχέση με πέρυσι. Παράλληλα, αυξημένος ήταν ο αριθμός όσων τόλμησαν να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από το μητρώο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, από την αρχή της τρέχουσας χρονιάς μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου σε διακοπή εργασιών οδηγήθηκαν 730 επιχειρήσεις, ενώ έναρξη πραγματοποίησαν 329 επιχειρήσεις.

Καθημερινά το 2016, δύο επιχειρήσεις, κατά μέσο όρο, στη Θεσσαλονίκη, αποχαιρέτησαν την ενεργό δράση, αδυνατώντας  να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Πάντως, κατά την εξεταζόμενη περίοδο του τρέχοντος έτους οι διαγραφές ήταν μειωμένες, σημαντικά, κατά 33%, έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος, οπότε και έκλεισαν 1090 επιχειρήσεις.

Παρόλο που ο αριθμός των επιχειρήσεων που έκλεισαν το 2016 ήταν μειωμένος, «δεν παύει να είναι μεγάλος», σχολίασε ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης κ. Παναγιώτης Παπαδόπουλος στη διάρκεια γεύματος σε δημοσιογράφους, εκτιμώντας ότι το 2017 «θα είναι μια εξίσου δύσκολη χρονιά».

«Ακόμα δεν έχει κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση και φοβάμαι ότι με το κλείσιμο η κυβέρνηση θα λάβει νέα επώδυνα μέτρα», πρόσθεσε ο ίδιος σημειώνοντας ότι τα πρόσθετα μέτρα «θα μεταφερθούν στις πλάτες των επιχειρήσεων και της αγοράς».

Το εξεταζόμενο χρονικό διάστημα, 329 επιχειρήσεις τόλμησαν να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους. Οι εγγραφές είναι αυξημένες έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2015 κατά 28,5% (πέρυσι έκαναν έναρξη 256).

Η πλειοψηφία των νέων επιχειρηματικών εγχειρημάτων (224 επί συνόλου 329 εγγραφών), αφορά ατομικές επιχειρήσεις, παρά το γεγονός ότι τα λουκέτα στις ατομικές επιχειρήσεις είναι συνεχιζόμενα. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά το συγκεκριμένο διάστημα ρολά κατέβασαν 558 ατομικές επιχειρήσεις, ενώ ένα χρόνο πριν ο αριθμός τους άγγιζε τις 832.     

Ασύμφορες κρίθηκαν 503 επιχειρήσεις, ενώ επτά οδηγήθηκαν σε πτώχευση, κατά το 2016. Ένα χρόνο νωρίτερα ο αριθμός των ασύμφορων ήταν 602 και οι πτωχεύσεις 18.

Οι επιχειρήσεις υφίστανται «διωγμό»

Κατά τον πρόεδρο του ΒΕΘ, η ελληνική οικονομία χρειάζεται ένα επενδυτικό boom, που πάντως εκτίμησε ότι με τις υπάρχουσε συνθήκες δεν είναι δυνατόν να γίνει. «Και πώς να έρθει κανείς να επενδύσει με τέτοιο διωγμό που υφίστανται οι επιχειρήσεις» διερωτήθηκε μεεταξύ άλλων, αναφέροντας πως είναι γεγονός η μετανάστευση επιχειρήσεων στις γειτονικές χώρες, αναφέροντας ως ανασταλτικούς παράγοντες για το εγχώριο επιχειρείν τη φορολογική και ασφαλιστική επιβάρυνση και τις «τεράστιες» ασφαλιστικές εισφορές.

Σχολιάζοντας το εφάπαξ βοήθημα που θα δοθεί σε μικροσυνταξιούχους, ο κ. Παπαδόπουλος πως θα αποτελέσει μια ανάσα για την αγορά. «Δεν φτάνει αλλά κάτι είναι και αυτό», είπε, εκτιμώντας ότι μεγάλο μέρος του μπορει΄να επιστρέψει στην πραγματική οικονομία και τα καταστήματα.

ΜΑΡΙΑ ΚΟΥΖΟΥΦΗ 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φονικός καύσωνας στην Ταϊλάνδη: 52 βαθμοί στην Μπανγκόκ - Τουλάχιστον 30 νεκροί
Ο Απρίλιος θεωρείται ο πιο ζεστός και ξηρός μήνας στην Ταϊλάνδη, αλλά φέτος ο καύσωνας επιδεινώθηκε από το Ελ Νίνιο
Φονικός καύσωνας στην Ταϊλάνδη: 52 βαθμοί στην Μπανγκόκ - Τουλάχιστον 30 νεκροί