Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Προσοχή: Απατεώνες υπόσχονται ανύπαρκτα ΕΣΠΑ στη Θεσσαλονίκη

Google Logo Προσθέστε το typosthes.gr ως προτιμώμενη πηγή στα αποτελέσματα αναζήτησης στην Google.

Ζητούν προκαταβολές από τους επαγγελματίες σύμφωνα με τον επιστημονικό σύμβουλος του ΕΕΘ

Την προσοχή των επαγγελματιών της Θεσσαλονίκης εφιστά το ΕΕΘ, σύμφωνα με το οποίο ομάδα επιτήδειων αποσπά χρήματα από ιδιοκτήτες μικρών κατά κύριο λόγο καταστημάτων, υποσχόμενοι ότι θα τους βάλουν σε προγράμματα ΕΣΠΑ τα οποία στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν. 

Η μέθοδος είναι απλή: Ο «ειδικός σύμβουλος» κινείται πόρτα-πόρτα στην αγορά, μπαίνει στα καταστήματα και αφού συζητήσει με τους επαγγελματίες, τους τάζει «σίγουρες» χρηματοδοτήσεις από προγράμματα του ΕΣΠΑ 2014-2020, αποσπώντας ποσά από 25 ευρώ έως και 150 ευρώ, για να διεκπεραιώσει τις διαδικασίες.

Μόνο που τα προγράμματα αυτά... δεν υπάρχουν, όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επιστημονικός σύμβουλος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (χρηματοδοτήσεις – κοινοτικά προγράμματα), Κωνσταντίνος Ποσειδώνος, επισημαίνοντας ότι, με αποκορύφωμα τον τελευταίο μήνα, το επιμελητήριο δέχεται τόσο τηλεφωνικές όσο και κατ΄ιδίαν καταγγελίες από επαγγελματίες-μέλη του, που είτε έπεσαν θύματα επιτηδείων είτε πληροφορήθηκαν από συναδέλφους τους για τέτοιες πρακτικές.

«Οι άνθρωποι αυτοί είναι απατεώνες. Για παράδειγμα, μπαίνουν σε οπωροπωλεία ή παντοπωλεία, τα οποία δεν πληρούν τις προδιαγραφές για να ενταχθούν σε ΕΣΠΑ ήδη από το πρώτο κοινοτικό πακέτο. Τα προγράμματα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που παρουσιάζονται στους επαγγελματίες ως πιθανά για ένταξη, απλά δεν υπάρχουν» σημειώνει ο κ.Ποσειδώνος και καλεί τους επαγγελματίες να μη δέχονται συμβουλές από περαστικούς, αλλά μόνο από εταιρείες και πρόσωπα, που έχουν αποδεδειγμένα νόμιμη δραστηριότητα, επάρκεια και σοβαρή παρουσία στο χώρο.

Περιγράφοντας συγκεκριμένο περιστατικό, που αφορά σε οπωροπωλείο στη δυτική Θεσσαλονίκη, ο κ.Ποσειδώνος επισημαίνει ότι ο «σύμβουλος» μπήκε στο κατάστημα, δήλωσε συγκεκριμένο ονοματεπώνυμο, ακόμη και πατρώνυμο, και αφότου συζήτησε -και συμφώνησε- με την επαγγελματία, την κάλεσε να συμπληρώσει αίτηση προς το αρμόδιο υπουργείο για την ένταξή της σε πρόγραμμα επιδότησης.

Στη συνέχεια της ζήτησε 25 ευρώ για το παράβολο που έπρεπε να συνοδεύει την αίτησή της και της έδωσε χειρόγραφη απόδειξη είσπραξης. Όταν στη συνέχεια η επαγγελματίας τον καλούσε στο κινητό του για διευκρινίσεις, αυτό είτε ήταν διαρκώς κατειλημμένο είτε εκτός σύνδεσης. Αντιλαμβανόμενη ότι μάλλον έπεσε θύμα απάτης, η επαγγελματίας έσπευσε στο ΕΕΘ με το αντίγραφο της αίτησης ένταξης στο πρόγραμμα, που της είχε δώσει ο «σύμβουλος», μόνο και μόνο για να ενημερωθεί από τα στελέχη του επιμελητηρίου ότι το πρόγραμμα αυτό δεν υπήρχε! Μάλιστα, όπως δήλωσε, την ίδια ημέρα ο ίδιος άνθρωπος είχε μπει και στα γειτονικά του δικού της καταστήματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κατηγορηματικός ο Τραμπ: Ο Νετανιάχου δεν θα συλληφθεί όσο βρίσκεται στις ΗΠΑ
Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Ζοχράν Μαμντάνι συζήτησε τη νομική δυνατότητα σύλληψης του Νετανιάχου κατά τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών
Κατηγορηματικός ο Τραμπ: Ο Νετανιάχου δεν θα συλληφθεί όσο βρίσκεται στις ΗΠΑ
Πυρκαγιά ξέσπασε σε δασική έκταση στην Καβάλα – Επιχειρούν και εναέρια μέσα
Στο έργο της κατάσβεσης συμμετέχουν 18 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων της 21ης και 7ης ΕΜΟΔΕ καθώς και 2 οχήματα
Πυρκαγιά ξέσπασε σε δασική έκταση στην Καβάλα – Επιχειρούν και εναέρια μέσα