Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ανυπολόγιστες ζημιές στα μελίσσια του Έβρου

Παράταση από τον ΕΛΓΑ για να δηλωθούν οι ζημιές από τις άσχημες καιρικές συνθήκες του χειμώνα ...

Μέχρι και σήμερα μπορούν οι μελισσοτρόφοι του Έβρου να δηλώνουν στον ΕΛΓΑ (Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων) τις ζημιές που έχουν υποστεί τα μελίσσια τους ύστερα απο μικρή παράταση που δόθηκε για τις δηλώσεις.

Οι μελισσσοκόμοι του Έβρου είχαν τεράστιες απώλειες λόγω των εξαιρετικά δυσμενών καιρικών συνθηκών το χειμώνα αλλά και το περασμένο φθινόπωρο. Η παρατεταμένη ξηρασία και οι αρνητικές θερμοκρασίες για περισσότερο από 65 μέρες προκάλεσαν ανυπολόγιστες ζημιές στα μελίσσια όπως ανέφερε στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ – ΜΠΕ “Πρακτορείο, 104,9 fm” ο πρόεδρος του Μελισσσοκομικού Συλλόγου Κεντρικού Έβρου η ¨Κυψέλη”, Πασχάλης Χριστοδούλου ο οποίος ζητά την άμεση καταβολή των αποζημιώσεων προκειμένου οι συνάδελφοί του να αντικαταστήσουν τους γερασμένους πληθυσμούς μελισσών.

“Είχαμε μία πολύ μεγάλη περίοδο ξηρασίας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην υπάρχουν ανθοφορίες, γύρες, έτσι ώστε τα μελίσσια στην αρχή του φθινοπώρου να ανανεώσουν τον πληθυσμό τους. Έτσι μπήκαμε στο χειμώνα με γηρασμένο πληθυσμό, μέσα στις κυψέλες υπήρχαν “γριές” μέλισσες. Υπήρξε και παρατεταμένη περίοδος παγωνιάς με αρνητικές θερμοκρασίας για περισσότερο από δύο μήνες” είπε ο κ. Χριστοδούλου και συμπλήρωσε ότι “αν δοθούν τα χρήματα τον επόμενο χειμώνα του 2017-2018 θα είναι πολύ αργά. Στις αρχές της άνοιξης πρέπει να αντιτακαταστήσουμε τον ζωικό μας κεφάλαιο και για να γίνει αυτό χρειαζόμαστε χρήματα. Μετά αρχίζουν οι ανθοφορίες και πρέπει να έχουμε καλά μελίσσια για να συλλέξουμε νέκταρ και γύρη”.

"Άμεση η καταγραφή από τον ΕΛΓΑ αλλά επείγει η αντικατάσταση πληθυσμών"

Άμεση ήταν η ανταπόκριση του ΕΛΓΑ, υπάλληλοι του οποίου άρχισαν την καταγραφή των ζημιών. “Άρχισαν να περνούν και τα συνεργεία και να κάνουν τις καταγραφές, λειτούργησε ο μηχανισμός τουλάχιστον εδώ στον ΄Εβρο” σημείωσε ο πρόεδρος του Μελισσσοκομικού Συλλόγου Κεντρικού Έβρου, ο οποίος επισημαίνει ότι πέρα από το αίτημα για άμεση καταβολή αποζημίωσης επείγει η αντικατάσταση των πληθυσμών στα μελίσσσια καθώς η αγροτική παραγωγή χωρίς μέλισσες προβλέπεται μειωμένη αφού αυτές είναι που καλύπτουν ένα συντριπτικό ποσοστό επικονιασμού της φυτικής παραγωγής.

“Ζητάμε τη βοήθεια της πολιτείας. το μεγάλο πρόβλημα πέρα από την απώλεια εισοδήματος, θα είναι η έλλειψη επικονιαστών στη φύση. Θα το διαπιστώσουν οι αγρότες ότι θα έχουν μειωμένη παραγωγή σε σχέση με προηγούμενες χρονιές γιατί απλούστατα δεν θα υπάρχουν οι επικονιαστές. Οι μέλισσες παίζουν το ρόλο του επικονιαστή στο 95% της φυτικής παραγωγής” υπογράμμισε ο κ. Χριστοδούλου.

Οι μελισσοκόμοι του Έβρου επιδιώκουν επικοινωνία με τη διοίκηση του ΕΛΓΑ προκειμένου να καταβληθούν γρήγορα οι αποζημιώσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ