Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Brexit και ελληνικές εξαγωγές – Παραδοσιακή αγορά το Ηνωμένο Βασίλειο

Τι αναφέρει ο ΣΕΒ με αφορμή την ενεργοποίηση της διαδικασίας αποχώρησης της χώρας από την ΕΕ ...

Η συμφωνία για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να διασφαλίζει την αποτελεσματική πρόσβαση των ελληνικών προϊόντων σε μια παραδοσιακή εξαγωγική αγορά, η απώλεια της οποίας θα σημαντικές επιπτώσεις σε τομείς, όπως τα βιομηχανικά προϊόντα (350 εκατ. ευρώ περίπου), τα χημικά (200 εκατ. ευρώ περίπου), τα τρόφιμα (350 εκατ. ευρώ περίπου) κ.ά.

Αυτό αναφέρει ο ΣΕΒ σε ανακοίνωση με αφορμή την ενεργοποίηση τής διαδικασίας αποχώρησης της χώρας από την ΕΕ.

Συνολικά οι ελληνικές εξαγωγές προς το Ηνωμένο Βασίλειο ανέρχονται σε 1 δισ. ευρώ και οι εισαγωγές στα 1,2 δισ. περίπου το 2016, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο κατέχει την 7η θέση μεταξύ των εξαγωγικών προορισμών της Ελλάδας.

Οι ευρωπαϊκές εργοδοτικές οργανώσεις τοποθετήθηκαν στο θέμα μέσω της BusinessEurope, ζητώντας οι λύσεις που θα δοθούν «να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στη σημερινή κατάσταση». Καλούν επίσης τους διαπραγματευτές «να αποφύγουν οποιαδήποτε αμφιβολία σχετικά με τη δέσμευση στο ελεύθερο εμπόριο και των δύο πλευρών», να διασφαλίσουν όσο το δυνατόν πιο στενές οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών και να οργανώσουν ομαλή μετάβαση προς μια μελλοντική εμπορική συμφωνία. Τονίζουν πάντως ότι η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την ΕΕ προκαλεί αβεβαιότητες και ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να διαχειριστεί την έξοδο από την ΕΕ με τρόπο ομαλό και εποικοδομητικό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αρκτούρος: Eλεύθερη η Μάρθα - Επιστροφή στη φύση για το ορφανό αρκουδάκι (VIDEO)
Απελευθερώθηκε σε κατάλληλη δασική περιοχή, μακριά από ανθρώπινες δραστηριότητες, και φέρει κολάρο-πομπό ώστε να παρακολουθείται η προσαρμογή της
Αρκτούρος: Eλεύθερη η Μάρθα - Επιστροφή στη φύση για το ορφανό αρκουδάκι (VIDEO)
Αυτή είναι η Θεσσαλονικιά παιδίατρος που έσωσε τουρίστα στο αεροδρόμιο Ρόδου
Επέστρεφε στην πόλη από το πανελλήνιο παιδιατρικό συνέδριο - «Οι κόρες μου είπαν πως μια γυναίκα ζητάει βοήθεια»
Αυτή είναι η Θεσσαλονικιά παιδίατρος που έσωσε τουρίστα στο αεροδρόμιο Ρόδου
Απαλλαγή του Φιλιππίδη και για τη 2η απόπειρα βιασμού ζητά ο εισαγγελέας
Την περασμένη εβδομάδα ο εισαγγελέας είχε ζητήσει την αθώωση Φιλιππίδη για την απόπειρα βιασμού σε βάρος της πρώτης καταγγέλλουσας
Απαλλαγή του Φιλιππίδη και για τη 2η απόπειρα βιασμού ζητά ο εισαγγελέας