Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Η πώληση του ΟΛΘ «πάγωσε» το εμπορευματικό κέντρο

Παράταση πέντε μηνών στον διαγωνισμό για να αναλάβει η 3άδα

Παράταση πέντε μηνών, έως τις 31 Οκτωβρίου, πήρε η προθεσμία κατάθεσης μη δεσμευτικής εκδήλωσης ενδιαφέροντος, για τη δημιουργία εμπορευματικού κέντρου στο πρώην στρατόπεδο Γκόνου στη Θεσσαλονίκη, η οποία κανονικά έληγε στις 31 Μαΐου.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διευθύνων σύμβουλος της ΓΑΙΑΟΣΕ, Αθανάσιος Σχίζας, επισήμανε ότι «η παράταση δόθηκε κατόπιν αιτήματος του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ), προκειμένου, μεταξύ άλλων, να προχωρήσουν και να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ανάδειξης του επενδυτή που θα μπει στο λιμάνι», ώστε να προετοιμαστεί καλύτερα -και με βάση τα νέα δεδομένα- η κατάθεση μη δεσμευτικής εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τους ενδιαφερόμενους. (σσ η λειτουργία του εμπορευματικού κέντρου θα είναι άμεσα συνδεδεμένη με εκείνη του λιμανιού, οπότε οι εξελίξεις στο ένα επηρεάζουν άμεσα το άλλο).

Κατά τον κ. Σχίζα, μέχρι το τέλος του 2017 εκτιμάται ότι θα έχει ξεκινήσει και η διαδικασία για την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών για το εμπορευματικό κέντρο στο πρώην στρατόπεδο, ενώ οι εξελίξεις στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, όπου ήδη έχει αναδειχτεί ως προτιμητέος πλειοδότης για το 67% του μετοχικού κεφαλαίου της ΟΛΘ η κοινοπραξία DIEP- Terminal Link- Belterra, «πιθανότατα θα προσελκύσουν και άλλες συμμετοχές (στον διαγωνισμό για το στρατόπεδο Γκόνου)».

Όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΓΑΙΑΟΣΕ, έως τότε το όλο θέμα θα βρίσκεται στο στάδιο της διαβούλευσης με την αγορά: «Θα ακούσουμε όλες τις προτάσεις και θα τις αξιολογήσουμε» επισήμανε. Ερωτηθείς αν το γεγονός, ότι τον φάκελο για το στρατόπεδο Γκόνου έχει ήδη παραλάβει και η κοινοπραξία που πλειοδότησε για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ενδέχεται να κόψει την επενδυτική «όρεξη» των υπόλοιπων ενδιαφερόμενων, ο κ. Σχίζας απάντησε ότι «όχι μόνο όλοι ξεκινούν από την ίδια βάση», αλλά «πιθανότατα θα έχουμε κι άλλες συμμετοχές».

Ο πρόεδρος του ΟΛΘ

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος του ΟΛΘ, Κωνσταντίνος Μέλλιος, ο οποίος δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι «οι εξελίξεις στον ΟΛΘ θα βοηθήσουν να διαμορφωθεί καλύτερη διαδικασία και για το στρατόπεδο Γκόνου. Επειδή είμαστε σε μεταβατική περίοδο και η ύπαρξη ολοκληρωμένου κέντρου logistics με σιδηροδρομικές υποδομές κοντά στο λιμάνι, είναι πάρα πολύ πιθανό να ενδιαφέρει και τον επενδυτή, ζητήσαμε την παράταση, προκειμένου να δοθεί χρόνος και στη νέα ιδιοκτησία και στην υπάρχουσα διοίκηση, για καλύτερο σχεδιασμό».

Κατά τον ίδιο, η ύπαρξη ενός επενδυτή που θα αναπτύξει το λιμάνι, πιθανότατα θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη επιτυχία τη διαγωνιστική διαδικασία για το στρατόπεδο Γκόνου, χωρίς να αποκλείεται να αυξηθεί ο αριθμός των εταιρειών ή σχημάτων (10-11 μέχρι σήμερα έχουν πάρει πληροφορίες), που θα συμμετάσχουν στον διαγωνισμό.

Ο κ. Μέλλιος υπενθύμισε ακόμη, ότι και στην περίπτωση του Θριάσιου, «ο διαγωνισμός είχε πάει τρία-τέσσερα χρόνια πίσω [...] καθώς το ζητούμενο είναι να επιτευχθεί καλό αποτέλεσμα και η διαγωνιστική διαδικασία να πετύχει».

Ποιοι έχουν παραλάβει τον φάκελο

Τον φάκελο για το εμπορευματικό κέντρο στο στρατόπεδο Γκόνου έχει παραλάβει η πλειοδότρια για τον ΟΛΘ κοινοπραξία του γερμανικού fund DIEP (47%) με τη γαλλική Terminal Link, θυγατρική του κολοσσού CMA CGM (33%) και τη Belterra του ομίλου του Ιβάν Σαββίδη (20%), καθώς επίσης -μεταξύ άλλων- και οι ΤΕΡΝΑ, ΕΤΒΑ, Κuehne+Νagel, Valeur και Δομοτεχνική. Η προκήρυξη αφορά τη δημιουργία εμπορευματικού σταθμού σε γεωτεμάχιο στην περιοχή των Διαβατών του Δήμου Δέλτα στο Νομό Θεσσαλονίκης.

Ερωτηθέντες για την προοπτική δημιουργίας του εμπορευματικού κέντρου στο στρατόπεδο Γκόνου, παράγοντες της αγοράς ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι και στο Θριάσιο υπήρχε προ πολλού ενδιαφέρον, αλλά «το επενδυτικό πλάνο δεν έβγαινε» μέχρις ότου μπήκε διεθνής πάροχος στο λιμάνι του Πειραιά. Όπως παρατηρούσαν, η ολοκλήρωση της εγκατάστασης του επενδυτή στο λιμάνι, θα αυξήσει την ανάγκη για τη δημιουργία αυτού που λέμε «dry port» στην περιοχή.

Υπενθυμίζεται ότι ο φάκελος του διαγωνισμού για το 67% του ΟΛΘ θα πρέπει να περάσει για προσυμβατικό έλεγχο από το Ελεγκτικό Συνέδριο, η δε σύμβαση αγοραπωλησίας μετοχών θα υπογραφεί μετά από την έγκρισή του.

Η ολοκλήρωση της συναλλαγής τελεί υπό την αίρεση των εγκρίσεων από τις αρμόδιες αρχές και την ικανοποίηση ορισμένων περαιτέρω προϋποθέσεων που προβλέπονται στη σύμβαση αγοραπωλησίας μετοχών. Οι διαδικασίες αυτές αναμένεται να ολοκληρωθούν το φθινόπωρο, οπότε με τη λήξη της προθεσμίας για το στρατόπεδο Γκόνου στις 31 Οκτωβρίου, θα ανοίξει κι αυτό το κεφάλαιο, δίνοντας σταδιακά υπόσταση σε μια ιδέα που συζητιέται επί χρόνια και πιο «θερμά» από το καλοκαίρι του 2015.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ