Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Σύμπραξη ΣΕΒΕ-GAIA Επιχειρείν για τον αγροδιατροφικό κλάδο

Ποιος είναι ο σκοπός του πρωτοκόλλου συνεργασίας που υπεγράφη σήμερα ...

Η ενίσχυση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας των ελληνικών αγροτικών προϊόντων και του αγροτικού κλάδου, η ενίσχυση και προώθηση του αγροδιατροφικού κλάδου και η διασύνδεση πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα και της εξωστρέφειας, αποτελούν τους στόχους της σύμπραξης ΣΕΒΕ και GAIA Επιχειρείν. Οι δυο φορείς υπέγραψαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη πρωτόκολλο συνεργασίας, εδραιώνοντας έτσι και θεσμικά τη μεταξύ τους συνεργασία.

«Εμείς ως ΣΕΒΕ, θα επιδιώξουμε την αύξηση της εξωστρέφειας στον τομέα της αγροδιατροφής και θα συμβάλλουμε με την τεχνογνωσία και την εμπειρία μας να αυξηθούν οι εξαγωγές του κλάδου, το οποίο είναι απαραίτητο για τη ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας», δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), δρ Κυριάκος Λουφάκης. Σημειώνεται ότι περίπου 30%, των μελών του ΣΕΒΕ είναι εξαγωγικές επιχειρήσεις του αγροτοδιατροφικού κλάδου.

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας "Gaia Επιχειρείν", Γιάννης Κουφουδάκης επεσήμανε ότι η τεχνογνωσία και η εμπειρία που έχει τόσα χρόνια ο ΣΕΒΕ στο εξαγωγικό επιχειρείν, η παραγωγική βάση και η τεχνογνωσία που έχει η GAIA Επιχειρείν σε υπηρεσίες και εφαρμογές καλών γεωργικών πρακτικών είναι τα πρώτα βήματα. «Πιστεύω ότι υπάρχει πολύ μέλλον στην εξαγωγική δραστηριότητα της πρωτογενούς παραγωγής, θα δούμε σύντομα κάποια αποτελέσματα και πιστεύω ότι με την αρωγή και άλλων δυνάμεων, αυτά θα ενδυναμωθούν και θα δώσουν σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα στην ελληνική παραγωγική διαδικασία», πρόσθεσε ο ίδιος.

Το 23% των ελληνικών εξαγωγών

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη συνέντευξη Τύπου τα αγροδιατροφικά προϊόντα αποτελούν το 23% των ελληνικών εξαγωγών (2016). Για το 2016, ο κλάδος παρουσίασε αύξηση κατά 6,6%, σε ετήσια βάση, ενώ σε αξία ανήλθε σε €5,8 δις. Μείωση κατά 3,5% παρουσίασε το α’ τετράμηνο 2017, σε ετήσια βάση. Παρότι η μείωση αποτελεί «καμπανάκι», κατά τον κ. Λουφάκη, ο ΣΕΒΕ εκτιμά ότι, λόγω εποχικότητας του κλάδου, είναι νωρίς να πούμε αν οι ελληνικές εξαγωγές στον αγροδιατροφικό τομέα θα είναι μειωμένες στο σύνολο του 2017.

Οι 5 κυριότερες κατηγορίες προϊόντων είναι: 1. Παρασκευάσματα λαχανικών &

Φρούτων 2. Καρποί και φρούτα νωπά 3. Λίπη και έλαια 4. Ψάρια 5. Γαλακτοκομικά, ενώ οι 5 κυριότεροι εξαγωγικοί προορισμοί είναι: 1. Ιταλία (18%) 2. Γερμανία (13%) 3. Ηνωμένο Βασίλειο (6%) 4. Βουλγαρία (6%) 5. ΗΠΑ (5%).

 «Ναι μεν οι εξαγωγές μας προς την Ιταλία είναι ιδιαίτερα μεγάλες, αλλά συνήθως εξάγουμε χύμα πρώτες ύλες, με χαμηλή προστιθέμενη αξία. Οι Έλληνες εξαγωγείς αγροδιατροφικών προϊόντων πρέπει να κάνουν προσπάθεια για εξαγωγές σε χώρες που εισάγουν, π.χ. τρόφιμα, υψηλότερης προστιθέμενης αξίας, όπως είναι για παράδειγμα οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε ο κ. Λουφάκης.

Η Κεντρική Μακεδονία κατέχει κυρίαρχη θέση στον αγροδιατροφικό κλάδο της Ελλάδας, με μερίδιο 27%.

Το φορολογικό αποτελεί τον νούμερο ένα λόγο που δεν βοηθά στην αύξηση της μεταποίησης. «Οι αγρότες κοιτούν πώς να πουλήσουν το προϊόν τους μαύρο, έστω και με μικρότερη τιμή», όπως τονίστηκε. «Υπάρχουν υποσχέσεις ότι θα δοθούν κίνητρα και φοροελαφρύνσεις για παραγωγούς που θα δουλεύουν σε οργανωμένες ομάδες, αναμένουμε να δούμε αν θα γίνει τελικά», είπε ο κ. Κουφουδάκης. «Είναι απαραίτητη η βοήθεια της πολιτείας για να μην δημιουργεί αντικίνητρα», σημείωσε εξάλλου ο δρ Λουφάκης.

Στη Θεσσαλονίκη το 4ο Συνέδριο της GAIA

Την πραγματοποίηση του 4ου Πανελλήνιου Συνεδρίου της GAIA Επιχειρείν στη Θεσσαλονίκη τον προσεχή Νοέμβριο, ανακοίνωσε εξάλλου ο κ. Κουφουδάκης στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου. Μάλιστα προσκάλεσε τον ΣΕΒΕ να συμμετέχει ως συνδιοργανωτής, πρόσκληση η οποία έγινε αποδεκτή από τον πρόεδρό του κ. Λουφάκη. Το θα εστιάσει στην καινοτομία και την αύξηση της προστιθέμενης αξίας των αγροδιατροφικών προϊόντων.  Σημειώνεται ότι τα τρία προηγούμενα συνέδρια είχαν πραγματοποιηθεί στην Αθήνα.

Η GAIA Επιχειρείν, ιδρύθηκε το 2014 και στο μετοχικό σχήμα της συμπράττουν ο παραγωγικός κλάδος μέσω 71 συνεταιριστικών οργανώσεων, ο χρηματοπιστωτικός τομέας μέσω της θυγατρικής της Τράπεζας Πειραιώς "Εξέλιξη ΑΕ" και ο τεχνολογικός, μέσω της NeuroPublic AE.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κουφουδάκης σημείωσε ότι στόχος της "Gaia Επιχειρείν" είναι το 2017 να ενεργοποιηθεί τέταρτος άξονας. «Είμαστε σε διεργασίες για να εντάξουμε έναν τέταρτο άξονα, ο οποίος μπορεί να αποτελείται για παράδειγμα από κάποιο ακόμη χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, ή από εταιρείες του χώρου των ασφαλίσεων είτε ακόμη και από συμβούλους γεωπόνους», είπε χαρακτηριστικά.

Σκοπός της συνεργασίας

Σκοπός του πρωτοκόλλου συνεργασίας ΣΕΒΕ και Gaia είναι:

-Η προώθηση της ιδέας της εξωστρέφειας στον πρωτογενή τομέα και βελτίωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητάς του.

-Οι δράσεις προώθησης διεθνών συνεργασιών. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η διοργάνωση επιχειρηματικών αποστολών, επιχειρηματικών συναντήσεων (Β2Β) και εκδηλώσεων (στην Ελλάδα και σε χώρες-στόχους).

-Η υποστήριξη στην οργάνωση και συγκέντρωση της αλυσίδας τροφίμων. Δημιουργία Αλυσίδας Αξίας και υψηλή προστιθέμενη αξία στα προϊόντα του αγροδιατροφικού χώρου.

-Η συνεργασία σχετικά με:

α. Την επεξεργασία στατιστικών στοιχείων εξωτερικού εμπορίου στον τομέα των αγροτικών προϊόντων,

β. Την εκπόνηση μελετών και ερευνών αγοράς σε επιλεγμένες χώρες και κλάδους και μελετών/ερευνών συγκριτικών πλεονεκτημάτων επιλεγμένων αγροτικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές και ωριμότητας/διασύνδεσης στον πρωτογενή & δευτερογενή τομέα της αγροτικής οικονομίας,

γ. Τη συστηματική παρακολούθηση της εξαγωγιμότητας των ελληνικών αγροτικών προϊόντων και σε σχέση με τις λοιπές κοινοτικές αλλά και τρίτες χώρες με στόχο το σχεδιασμό και υλοποίηση δράσεων.

-Η εκπαίδευση/κατάρτιση και συμβουλευτική του ανθρώπινου δυναμικού σε εξειδικευμένα θέματα που σχετίζονται ιδίως με θέματα ποιότητας, πιστοποίησης, τυποποίησης, διακίνησης, μεταποίησης, ευφυούς γεωργίας, εξωστρέφειας και διεθνούς ανταγωνιστικότητας του αγροτικού κλάδου.

-  Η ενίσχυση του πρωτογενή και δευτερογενή τομέα της αγροτικής οικονομίας με την ενσωμάτωση και χρήση υπηρεσιών εξαγωγικού χαρακτήρα υψηλής προστιθέμενης αξίας.

-   Η ενίσχυση της δικτύωσης και των συνεργειών στον αγροδιατροφικό τομέα σε πανελλαδικό επίπεδο (συμμετοχή-υποστήριξη στη δημιουργία clusters διεπαγγελματικών, κλπ.) για την ενίσχυση της διεθνούς αγροτικής οικονομίας.

-  H αξιοποίηση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών στην υπηρεσία των εξαγωγών του αγροτικού κλάδου. Η ανάπτυξη και εφαρμογή της ευφυούς γεωργίας καθώς και ενιαίας πλατφόρμας προώθησης των ελληνικών τροφίμων με οφέλη για τους παραγωγούς και την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων με εξαγωγικό χαρακτήρα και προοπτικές.

- Η υποστήριξη συνεργασιών και επιχειρηματικότητας των νέων αγροτών και η ενίσχυσή τους στην εξαγωγική διαδικασία (θερμοκοιτίδες νέων αγροτών, κλπ.).

- Η υποστήριξη στην αλυσίδα διακίνησης (logistics) και στην ιχνηλασιμότητα του αγροδιατροφικού τομέα.

 Μ. ΚΟΥΖΟΥΦΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ