Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Πρόεδρος ΣΕΤΕ: Να γίνει πύλη για αγορές της Ανατολής η Θεσσαλονίκη

Σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη με φορείς της ευρύτερης περιοχής ...

Κλειστή συνάντηση εργασίας με τουριστικούς και παραγωγικούς φορείς και μέλη του ΣΕΤΕ πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης από τον ΣΕΤΕ, προκειμένου να συζητηθούν τα θέματα που απασχολούν τον τομέα του τουρισμού στην Κεντρική Μακεδονία.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους λίγο πριν την έναρξη της συνάντησης, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Γιάννης Ρέτσος, είπε ότι η Θεσσαλονίκη είναι ο πέμπτος σταθμός των επαφών που κάνει ο ΣΕΤΕ στην Ελλάδα, με σκοπό να συναντήσει επαγγελματίες και μέλη και να ανοίξει κουβέντα σχετικά με τους τρόπους εμπλουτισμού του τουριστικού προϊόντος, κάτι το οποίο μπορεί να γίνει με την διασύνδεση του, αρχικά, με τον τομέα της αγροδιατροφής και με τον πολιτισμό, σύμφωνα με τον κ. Ρέτσο.

«Σκοπός είναι να δείξουμε ότι ο τουρισμός μπορεί να αναπτυχθεί περαιτέρω μόνο μέσα από συνέργειες. Είδαμε ότι μέσα στην κρίση ο τουρισμός φαίνεται να αποτελεί έναν από τους πυλώνες που μπορεί να βασιστεί πάνω του η ελληνική οικονομία και μελλοντικά», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ.

Οι αφίξεις

Ο ίδιος επισήμανε ότι οι αφίξεις προχωράνε σύμφωνα με την πρόβλεψη που είχε γίνει ήδη από τον Μάρτιο, και αναμένεται να είναι περισσότερες φέτος κατά ένα εκατομμύριο «μπορεί και παραπάνω». Σχετικά με τα έσοδα, ο κ. Ρέτσος είπε ότι «μονίμως μας απασχολούν όλα τα τελευταία χρόνια διότι το σημαντικό δεν είναι μόνο να έρχονται περισσότεροι τουρίστες αλλά να αφήνουν και περισσότερα χρήματα στη χώρα». Τα στοιχεία πρώτου τετραμήνου δείχνουν οριακή αύξηση στα έσοδα. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα ενισχυθούν και τα έσοδα, είπε ο κ. Ρέτσος προσθέτοντας: Αυτός είναι και ο λόγος που προσπαθούμε να εμπλουτίσουμε το προϊόν, διότι περισσότερα έσοδα θα έχεις φέρνοντας ποιοτικότερους τουρίστες που έχουν περισσότερα πράγματα να κάνουν και έχουν λόγο να ξοδέψουν περισσότερα στη χώρα μας.

Τα προβλήματα

Αναφερόμενος στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τουρισμός, ο κ. Ρέτσος είπε ότι αυτά τέθηκαν και στην πρόσφατη συνάντηση του ΣΕΤΕ με τον πρωθυπουργό. «Η υπερφορολόγηση είναι τεράστιο ζήτημα το οποίο πλήττει όχι μόνο τον τουρισμό αλλά και όλη την οικονομία. Αλλά τον τουρισμό ακόμη περισσότερο γιατί είναι εξαγωγικός τομέας ο οποίος όμως επιβαρύνεται με ΦΠΑ γιατί το προϊόν καταναλώνεται εδώ. Ο διπλασιασμός σχεδόν την τελευταία διετία, η κατάργηση των εκπτώσεων στα νησιά, αλλά και ο φόρος διαμονής που θα επιβληθεί από 1/1/2018 είναι επιβαρύνσεις οι οποίες στερούν ανταγωνιστικότητα από το τουριστικό μας προϊόν . Άρα δεν μπορούμε να μιλάμε για περαιτέρω αύξηση και ενδυνάμωση όταν κάθε χρόνο χάνουμε ανταγωνιστικότητα», σημείωσε ο κ. Ρέτσος ο οποίος πρόσθεσε πως ο ΣΕΤΕ τονίζει προς κάθε κατεύθυνση πως οι αντοχές του τουρισμού δεν είναι απεριόριστες. «Επιβαρύνοντάς τον συνέχεια με νέους φόρους που επηρεάζουν την τιμή που αγοράζει ο τουρίστας, στο τέλος η ζημιά μπορεί να είναι και ανεπανόρθωτη», είπε χαρακτηριστικά.

Για τις προοπτικές της Β. Ελλάδας

Ερωτηθείς σχετικά με τη Β. Ελλάδα, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ είπε ότι είναι μια πολύ μεγάλη περιοχή, σημαντική τουριστική περιοχή, η οποία έχει τα προβλήματά της. «Αν εξαιρέσουμε τη Χαλκιδική, που αποτελεί από μόνη της σημαντικό τουριστικό προορισμό, η υπόλοιπη περιοχή αντιμετωπίζει προβλήματα. Εξαρτιόταν σε μεγάλο μέρος και από τον εσωτερικό τουρισμό που τα τελευταία χρόνια πέφτει συνεχώς, ενώ ο εισερχόμενος τουρισμός, κυρίως από τα Βαλκάνια δεν είναι της ίδια αγοραστικής δύναμης με την δυτική Ευρώπη, εντούτοις το ότι αυξάνεται η επισκεψιμότητα είναι θετικό. Υπάρχουν πάρα πολλά ωραία μέρη, τεράστιο πολιτιστικό απόθεμα και ανεπτυγμένος αγροδιατροφικός τομέας. Άρα είναι ζητούμενο να φτιάξεις νέα προϊόντα και βρίσκοντας τρόπο να τα προωθήσεις και στο εξωτερικό τότε είναι που «ανοίγεις» και νέες αγορές και στο τέλος της ημέρας αυξάνεις τελικά και τα έσοδά σου», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο αντιπεριφερειάρχης τουρισμού

Από την πλευρά του, ο Αλέξανδρος Θάνος, αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού χαρακτήρισε σημαντικό σύμμαχο τον ΣΕΤΕ και επισήμανε ότι οι συνέργειες με τον ιδιωτικό τομέα είναι αναγκαίες.

Σχετικά με τον τουρισμό, είπε ότι είναι πολύ σημαντικό σε αυτή τη χρονική συγκυρία που βρισκόμαστε σε μια πολύ καλή πορεία να μην δημιουργήσουμε προβλήματα ανάσχεσης αυτής της τάσης. "Η φορολογία είναι ένα πολύ μεγάλο ζήτημα, όπως και η ανταγωνιστικότητα των υπηρεσιών και η σωστή προβολή του τουριστικού προϊόντος. Η Κ. Μακεδονία έχει δυνατότητες πέρα από το «ήλιος-θάλασσα» ώστε να διαμορφώσει ένα all time season τουριστικό προϊόν και πρέπει να δούμε πως θα κάνουμε άνοιγμα και σε αυτές τις αγορές, πλάι στο ήλιος-θάλασσα", είπε μεταξύ άλλων. Θα πρέπει να αλλάξουμε και το μίγμα των τουριστών, να καταπολεμηθεί η μαύρη οικονομία, ώστε να μπορέσουμε να δούμε και αντίστοιχα έσοδα για τη χώρα μας, πρόσθεσε ακόμη.

Η ανακοίνωση του ΣΕΤΕ

Σε ανακοίνωση του ΣΕΤΕ σχετικά με τη σύσκεψη τονίζεται ότι στόχος ήταν η ανταλλαγή απόψεων, η καταγραφή των σημαντικότερων ζητημάτων και των ευκαιριών που προκύπτουν για τον ελληνικό τουρισμό καθώς και οι προοπτικές που ανοίγονται για τη Θεσσαλονίκη και για τους προορισμούς της Κεντρικής Μακεδονίας.

Σύμφωνα με τον ΣΕΤΕ, «στις περιοχές αυτές απαντώνται όλα τα βασικά τουριστικά προϊόντα του ελληνικού τουρισμού, όπως έχουν καταγραφεί στον Στρατηγικό Οδικό Χάρτη 2021. Ο αρμονικός συνδυασμός τους, ο καλύτερος συντονισμός των τοπικών αγορών ειδικά σε επίπεδο προβολής και η πιο συστηματική αλληλεπίδραση με τον πολιτισμό και τον αγροδιατροφικό τομέα, συνθέτουν ένα στρατηγικό πλεονέκτημα που πρέπει να αξιοποιηθεί και να αναδειχθεί περαιτέρω. Ειδικά η Θεσσαλονίκη, τόσο σε επίπεδο city break, όσο και σε επίπεδο MICE και αξιοποιώντας την  πολιτιστική και πολυπολιτισμική της κληρονομιά, τη γαστρονομία, τις υποδομές και την προσβασιμότητα, έχει τη δυνατότητα να αναδειχθεί σε σημαντικό Περιφερειακό προορισμό της Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης, αλλά και σε πύλη για τις αναδυόμενες αγορές της Εγγύς και Άπω Ανατολής».

Ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ, κ. Γιάννης Α. Ρέτσος δήλωσε σχετικά: «Με τους τουριστικούς φορείς της ευρύτερης περιοχής βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή. Σήμερα ήταν μια ευκαιρία να επαναβεβαιώσουμε τη συνεργασία μας και την κοινή μας στόχευση να γίνει η Θεσσαλονίκη κορυφαίος προορισμός δωδεκάμηνης λειτουργίας. Υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, την προσέλκυση μεριδίων από νέες αγορές, π.χ. της Ανατολής και την εδραίωση της πόλης ως προορισμού City Break και MICE. Πρέπει ιδιωτικός τομέας και Πολιτεία να συντονίσουμε τις δράσεις μας προκειμένου να επιτύχουμε αυτούς τους στόχους. Είναι σημαντικό, τώρα, να αξιοποιήσουμε τα χαρακτηριστικά του προορισμού προς μεγαλύτερο όφελος της τοπικής κοινωνίας και της απασχόλησης.»

ΜΑΡΙΑ ΚΟΥΖΟΥΦΗ 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ