Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Σπ. Πέγκας: Έρχεται «επενδυτικό και αναπτυξιακό momentum» στη Θεσσαλονίκη

«Θα καθορίσει την εικόνα και την εξέλιξη της πόλης», υποστήριξε ο αντιδήμαρχος Τουριστικής Ανάπτυξης και Διεθνών Σχέσεων

«Σε τέσσερα περίπου χρόνια από σήμερα θα υπάρξει ένα ένα επενδυτικό και αναπτυξιακό 'momentum', που δεν έχει προκύψει ξανά στη Θεσσαλονίκη. Το γεγονός αυτό θα καθορίσει την εικόνα και την εξέλιξη της πόλης για μεγάλο χρονικό διάστημα». Τα παραπάνω ανέφερε ο αντιδήμαρχος Τουριστικής Ανάπτυξης και Διεθνών Σχέσεων, Σπύρος Πέγκας, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 82ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Η εκδήλωση έγινε με στόχο την παρουσίαση της Θεσσαλονίκης ως τουριστικού και επενδυτικού προορισμού, με ιδιαίτερη έμφαση στους Κινέζους καθώς στη φετινή διοργάνωση, τιμώμενη χώρα είναι η Κίνα.

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο της εκδήλωσης, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, είπε ότι ο δήμος στηρίζει την κινέζικη παροικία που αποτελείται από 2.500 άτομα και ενδεικτικά επικαλέστηκε την ανάπλαση της γειτονιάς τους και το άνοιγμα σχολείου για τα παιδιά των Κινέζων, προκειμένου όπως είπε, να αισθάνονται πιο κοντά στο σπίτι τους. Παράλληλα ανέφερε, ότι είναι μια ευκαιρία να διευρύνουν το πεδίο των δραστηριοτήτων τους και να επενδύσουν περαιτέρω στην πόλη.

Στην εκδήλωση συμμετείχε και ο κινέζικης καταγωγής επιχειρηματίας Ορέστης Τσάνγκ, ο οποίος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και θέλει να συμβάλει στην προβολή της πόλης στην αγορά της Κίνας. Σημείωσε μάλιστα, ότι οι Κινέζοι γνωρίζουν και αγαπούν τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και τον Μέγα Αλέξανδρο.

Όπως είπε ο κ. Πέγκας «η προσπάθεια του δήμου είναι να εντάξει την πόλη στον επενδυτικό χάρτη, να κρατήσει τον ρυθμό ανάπτυξης που έχει ήδη ξεκινήσει, ανοδικά, ζητώντας την αξιοποίηση των πολυτάλαντων και καινοτόμων νέων μυαλών της πόλης, ώστε να έρθουν μακροπρόθεσμα τα οφέλη».

Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις, ο κ. Πέγκας επεσήμανε ότι «η πρωτοβουλία χορήγησης χρυσής βίζας Schengen σε επενδυτές τρίτων χωρών για επενδύσεις πέραν των 250.000 ευρώ, έχει αρχίσει ήδη να αποδίδει, ιδιαίτερα με πολίτες της Τουρκικής Δημοκρατίας».

Σημείωσε ακόμη, ότι το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης έχει επιλεγεί ως ένα από τα 26 ευρωπαϊκά επιστημονικά ιδρύματα για να μελετήσει και να αναπτύξει τις δυνατότητες του κινεζικού έργου One Belt, One Road. «Το Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης έχει συνάψει συμφωνίες συνεργασίας με πανεπιστήμια της Κίνας, όπως επίσης, θα αναλάβει την υποδοχή και εγκατάσταση στη Θεσσαλονίκη, του Ινστιτούτου Κομφούκιος για την εκμάθηση της κινεζικής, ενώ το ΑΠΘ γίνεται και ο φορέας του Παρατηρητηρίου του στρατηγικού σχεδίου One Belt, One Road, στην Ελλάδα», πρόσθεσε.

Στην παρουσίαση που έγινε από τον Γιώργο Μπασμαδέλη, στέλεχος του τμήματος Τουρισμού του δήμου Θεσσαλονίκης, έκανε επίσης αναφορά στη μακραίωνη ιστορία, τον πολιτισμό, την γαστρονομία, τη φοιτητική ζωή και όλα εκείνα που κάνουν τη Θεσσαλονίκη ελκυστικό τουριστικό, εκπαιδευτικό αλλά και επιχειρηματικό προορισμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κικίλιας: Στο μέγιστο των δυνατοτήτων μας για μια πολύ δύσκολη αντιπυρική περίοδο
Συνέντευξη στο διεθνές πρακτορείο Associated Press παραχώρησε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας
Κικίλιας: Στο μέγιστο των δυνατοτήτων μας για μια πολύ δύσκολη αντιπυρική περίοδο