Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κάθε μέρα βάζουν λουκέτο 1,6 βιοτεχνίες στη Θεσσαλονίκη

Τι αναφέρει το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ)

Σε 1,6 την ημέρα, ανήλθαν, κατά μέσο όρο, οι βιοτεχνίες που «κατέβασαν ρολά» στο διάστημα Ιανουαρίου -Σεπτεμβρίου φέτος, αδυνατώντας να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), προσθέτοντας ότι από την αρχή του 2017, μέχρι και την τελευταία ημέρα του προηγούμενου μήνα, σε αναστολή εργασιών οδηγήθηκαν 450 επιχειρήσεις, τη στιγμή που έναρξη πραγματοποίησαν 273 επιχειρήσεις.

Την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου φέτος, οι διαγραφές έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος, οπότε έκλεισαν 595, ήταν μειωμένες κατά 24%. Την ίδια ώρα, οι εγγραφές καταγράφηκαν αυξημένες έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2016 -πέρυσι έκαναν έναρξη 252- κατά 8,3%.

Πάντως, το ΒΕΘ υπογραμμίζει, ότι παρά το γεγονός ότι τα στοιχεία 9μήνου του 2017 είναι βελτιωμένα σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, ωστόσο «η αιμορραγία, στην ήδη συρρικνωμένη αγορά, εξακολουθεί να υφίσταται, χωρίς να διαφαίνεται αχτίδα φωτός στο τούνελ της ύφεσης». Τονίζεται, ότι παρά τα συνεχιζόμενα λουκέτα στις ατομικές επιχειρήσεις, οι νεόκοποι στον επιχειρηματικό στίβο, κατά την πλειονότητά τους, επιλέγουν τις εν λόγω επιχειρήσεις (174 επί συνόλου 273 εγγραφών). Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά το συγκεκριμένο διάστημα «κατέβασαν ρολά» 328 ατομικές επιχειρήσεις, ενώ ένα χρόνο πριν ο αριθμός τους άγγιζε τις 450.

Ασύμφορες 323 επιχειρήσεις

Ασύμφορες κρίθηκαν 323 επιχειρήσεις, ενώ ένα χρόνο νωρίτερα, ο αριθμός των ασύμφορων ήταν 406. «Η αρνητική κατάσταση που επικρατεί στο μικρομεσαίο επιχειρείν, μεταφράζεται μέσα από τις εγγραφές και διαγραφές των βιοτεχνιών της Θεσσαλονίκης. Η αιμορραγία στον επιχειρηματικό κόσμο συνεχίζεται, η ιδιωτική πρωτοβουλία βυθίζεται και οι ιθύνοντες αποπροσανατολίζουν την κοινή γνώμη σφυρίζοντας αδιάφορα και μετατοπίζοντας τον δημόσιο διάλογο σε άλλα ζητήματα, συχνά ήσσονος σημασίας» σημειώνει ο πρόεδρος του ΒΕΘ και α΄ αντιπρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, Παναγιώτης Παπαδόπουλος.

Προσθέτει δε, ότι «αυτό που πρέπει να γίνει κοινός τόπος δανειστών και κυβέρνησης, είναι ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να μπει σε αναπτυξιακή τροχιά μόνο με στοχευόμενες παρεμβάσεις και όχι με υποσχέσεις που δεν τηρούνται και φόρους».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πολλές ταυτόχρονες φωτιές σε 24 ώρες - Έκτακτη σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας
Η σύσκεψη πραγματοποιείται λόγω των πολλών και ταυτόχρονων εστιών που εκδηλώθηκαν τις τελευταίες ώρες και των θυελλωδών ανέμων
Πολλές ταυτόχρονες φωτιές σε 24 ώρες - Έκτακτη σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας