Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Με Τσίπρα και Μητσοτάκη το Thessaloniki Summit – Τι θα συζητηθεί

Τι είπε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών εν όψει της 2ης Συνόδου της Θεσσαλονίκης

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Η ρευστότητα παραμένει το νούμερο ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι επιχειρήσεις της βόρειας Ελλάδας. Γενικά πάντως μέχρι στιγμής η βιομηχανία της περιοχής παρουσιάζει σταθερότητα φέτος, ενώ κάποιοι κλάδοι σημείωσαν σημαντική ανάκαμψη. Πρόκειται συγκεκριμένα για τον κλάδο τροφίμων, την αγροδιατροφή αλλά και αρκετούς κλάδους-δορυφόρους του τουρισμού.

Τα παραπάνω επισήμανε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), κ. Αθανάσιος Σαββάκης, παρουσιάζοντας σε σημερινή συνέντευξη Τύπου το πρόγραμμα του 2ου Thessaloniki Summit 2017, το οποίο διοργανώνει σε συνεργασία με την Συμεών Τσομώκος ΑΕ – Delphi Economic Forum, την Πέμπτη 5 και την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στο Συνεδριακό Κέντρο Ι. Βελλίδης.

Στο Thessaloniki Summit φέτος συμμετέχουν και παρεμβαίνουν περισσότεροι από 60 διακεκριμένοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό ομιλητές και συγκεκριμένα 40 ομιλητές από την Ελλάδα και 20 από το εξωτερικό, ενώ θα παρέμβουν με ομιλίες για τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας μας, ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου και ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου, σε αντίστοιχα δείπνα.

«Η βιομηχανία είναι και πρέπει να στηριχθεί ως εφαλτήριο για την έξοδο από την κρίση και τη δημιουργία θέσεων εργασίας», τόνισε ο κ. Σαββάκης. «Η έξοδος της Ελλάδας από την κρίση χωρίς βιομηχανία και μεταποίηση είναι σχεδόν αδύνατη», τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

 Όπως σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ, στόχος του Thessaloniki Summit είναι να μεταφερθούν στην πολιτεία τα συμπεράσματα που θα προκύψουν από αυτήν την «πλατφόρμα δημιουργίας συνεργειών μεταξύ των policy makers», ώστε να γίνουν βάση σύνθεσης μέτρων πολιτικής για την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Τόνισε πάντως ότι η ανάπτυξη πρέπει να έχει προοπτική και δυναμική.

Σε ότι αφορά το 1ο Thessaloniki Summit, είπε ότι είχε εξαιρετικά μεγάλη παρέμβαση και αναφορά στην καθημερινότητα τόσο της κυβέρνησης όσο και των επιχειρήσεων, ενώ σε ότι αφορά τα αποτελέσματα και το κατά πόσο υλοποιήθηκαν κάποια από τα ζητούμενα που προέκυψαν, ο κ. Σαββάκης απάντησε για κάποια ικανοποιήθηκαν και κάποια όχι. Όσο για το τι αναμένει το επιχειρείν από τις φετινές παρεμβάσεις του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο ίδιος ανέφερε: Περιμένουμε εξαγγελίες ουσίας, πλάνα, κάτι εφαρμόσιμο και ρεαλιστικό που να αντιμετωπίζει συγκεκριμένα προβλήματα. Ζητήματα όπως η γραφειοκρατία, το λειτουργικό κόστος επιχειρήσεων (κυρίως την ενέργεια), η υπερφορολόγηση αποτελούν προσκόμματα για να ξεκινήσει να αναπτύσσεται η βιομηχανία, όπως τόνισε ο κ. Σαββάκης. Παράλληλα, παρατήρησε ότι όπου επιβίωσαν κάποιες επιχειρήσεις στη Β. Ελλάδα η κοινωνία είχε αξιοπρεπή ανάπτυξη, ενώ αντιθέτως, όπου κατέρρευσαν επιχειρήσεις δημιουργήθηκαν κοινωνικά προβλήματα.

Σε άλλο σημείο τόνισε ότι το πρόβλημα για τις επιχειρήσεις είναι το μη μισθολογικό κόστος, οι εργοδοτικές εισφορές. Είπε ακόμη ότι το brain drain στελεχών με γνώση του αντικειμένου και της αγοράς, αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για την μεταποίηση. «Ο συνδυασμός υπερφορολόγησης και εργοδοτικών εισφορών, τους αναγκάζει να αναζητήσουν δουλειά έξω», όπως είπε, χαρακτηρίζοντας το γεγονός σημαντικό για την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων.

Σε ότι αφορά το ζήτημα της ρευστότητας, είπε πως το πρόβλημα για όσες επιχειρήσεις έχουν πρόσβαση στη ρευστότητα, είναι το κόστος του χρήματος. Το χαρακτήρισε ξεκάθαρο handicap, καθώς «ο ανταγωνισμός στην Ευρώπη δανείζεται ακόμη και με μηδενικά επιτόκια». Κατά τον ίδιο διανύουμε μια περίοδο προσαρμογής  και πρέπει να υπάρχει ευελιξία και από τις δυο πλευρές (σ.σ. επιχειρήσεις-τράπεζες).

Τέλος, ερωτηθείς σχετικά με τον Αναπτυξιακό, σχολίασε ότι «θα περίμενε κανείς τέτοια εργαλεία να συνοδεύονταν από ρευστότητα, σε μια περίοδο κρίσης», ενώ τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρχουν και κλαδικά μέτρα που να λαμβάνουν υπόψη κλάδους με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ή κλάδους που έχουν αποδώσει καλύτερα.

Οι ενότητες του Summit

Μήνυμα του εφετινού Summit είναι: «Ισχυρή και Ανταγωνιστική βιομηχανία ως προϋπόθεση για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο» και στόχος του είναι η επιτάχυνση της αναπτυξιακής πορείας της χώρας, μέσω πολιτικών για την έμπρακτη υποστήριξη της μεταποιητικής δραστηριότητας, για την ενίσχυση της αγοράς εργασίας καθώς και η δημιουργία συνεργιών με την Ευρωπαϊκή Ένωση, με Κυβερνήσεις, με Κεντρικές Τράπεζες και Επιχειρηματικούς Φορείς.

Οι θεματικές ενότητες του Thessaloniki Summit 2017, είναι:

-Οι νέες στρατηγικές προκλήσεις στην Ευρώπη και στην Ανατολική Μεσόγειο: πως επηρεάζουν την Περιφέρεια 

-Προς ένα εθνικό οικονομικό σχέδιο και στρατηγική για την ανάπτυξη

-Θεσμοί, δημόσιο χρέος και ανάπτυξη

-Οδηγοί της ανάπτυξης για την οικονομία της Βορείου Ελλάδος

-Χρηματοδοτώντας την ανάπτυξη

-Ο νέος ενεργειακός χάρτης στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη

-Υποδομές και διασυνδεσιμότητα στην Ελλάδα και την Νοτιοανατολική Ευρώπη

-Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα

-Υποβοηθώντας τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας

Παράλληλες συνεδριακές εκδηλώσεις

Η καινοτομία της εφετινής διοργάνωσης είναι η υλοποίηση σειράς επτά παράλληλων ταυτόχρονων συνεδριακών εκδηλώσεων από φορείς.

Ειδικότερα τα θέματα που θα αναπτυχθούν είναι:

Δήμο Θεσσαλονίκης:

Ανάπτυξη του τουρισμού: εποικοδομητικές ή «καταστροφικές» δυνάμεις,

Δημόσια - Ιδιωτική επιχειρηματικότητα. Είναι εφικτό;

Δημοτική χρηματοδότηση: Δημόσια ή / και Ιδιωτική;

Όμιλο του Χρηματιστηρίου Αθηνών: Πιο κοντά στην ανάπτυξη δεσμών Κεφαλαιαγοράς στη Νοτιοανατολική Ευρώπη;

Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας: Χρηματοδότηση της καινοτομίας

Ελληνική Παραγωγή – Συμβούλιο Βιομηχανιών για την Ανάπτυξη: Ισχυρή βιομηχανία για ανάπτυξη και οριστική έξοδο από την κρίση

διαΝΕΟσις: Η ελληνική νεολαία: Ένα υπαρξιακό πρόβλημα;

Αμερικανική Γεωργική Σχολή: Ευκαιρίες χρηματοδότησης από την Ε.Ε. για επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα μέσω αναπτυξιακών προγραμμάτων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Enterprise Europe Network Hellas: Το Enterprise Europe Network Hellas και η παροχή υπηρεσιών προς τις επιχειρήσεις

Το Thessaloniki Summit 2017 τελεί υπό την αιγίδα της ΑΕ του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλοπούλου και πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, σε συνεργασία με το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και την υποστήριξη της ΔΕΘ-HELEXPO και του Enterprise Europe Network Hellas.

Περισσότερες πληροφορίες για το Thessaloniki Summit, το πρόγραμμα, τους ομιλητές, τις παράλληλες συνεδρίες, αλλά και την εγγραφή σας μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Thessaloniki Summit 2017 www.thessalonikisummit.gr  

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ