Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ανάγκη για βελτίωση των διαδικασιών παραγωγής δενδρωδών καλλιεργειών

Τι είπε ο καθηγητής του ΑΠΘ, Ν. Κατής στο 28ο συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας της Επιστήμης των Οπωροκηπευτικών

Την ανάγκη βελτίωσης των διαδικασιών παραγωγής υψηλής ποιότητας πολλαπλασιαστικού υλικού δενδρωδών καλλιεργειών, υπογράμμισε ο καθηγητής στο Εργαστήριο Φυτοπαθολογίας, Τμήμα Γεωπονίας, Σχολή Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Νίκος Κατής, κατά τη διάρκεια της εισήγησής του στο 28ο συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας της Επιστήμης των Οπωροκηπευτικών (ΕΕΕΟ), οι εργασίες του οποίου ξεκίνησαν σήμερα και θα διαρκέσουν έως τις 20/10.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σημειώνοντας ότι στην Ελλάδα κυκλοφορεί χαμηλής ποιότητας πολλαπλασιαστικό υλικό δενδρωδών καλλιεργειών, ως αποτέλεσμα της μη δημιουργίας των προϋποθέσεων εκείνων που θα επέτρεπαν την σωστή εφαρμογή του σχετικού νομοθετικού πλαισίου που θεσπίστηκε το 2008, ο κ. Κατής ανέφερε: «Το πολλαπλασιαστικό υλικό αποτελεί τον θεμέλιο λίθο για μια καλλιέργεια, ετήσια ή πολυετή, και η σημασία του είναι ιδιαίτερα σημαντική στη δεύτερη περίπτωση, καθώς επηρεάζει την πορεία της καλλιέργειας για πολλά χρόνια».

Επισήμανε, δε, ότι η ποιότητα του πολλαπλασιαστικού υλικού, κυρίως σε ό,τι αφορά το φορτίο σε παθογόνα, διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην πορεία της καλλιέργειας. «Στα αγενώς αναπαραγόμενα φυτικά είδη, κυρίως πολυετή όπως τα οπωροφόρα και η άμπελος, αλλά και ετήσια όπως πατάτα και φράουλα, το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα σοβαρό, καθώς εξαιτίας του τρόπου αναπαραγωγής συσσωρεύονται στο πολλαπλασιαστικό υλικό διάφορα παθογόνα, όπως ιοί ή και άλλα, όπως προκαρυωτικοί μικροοργανισμοί και μύκητες που εντοπίζονται στο φλοίωμα» σημείωσε.

Αναφερόμενος στα ετήσια φυτά που αναπαράγονται με τον σπόρο, ο κ. Κατής επισήμανε ότι το πρόβλημα είναι συνήθως λιγότερο σοβαρό και αφορά κυρίως σπορομεταδιδόμενα παθογόνα, όπως ιοί και βακτήρια. Πάντως, όπως σημείωσε, τα τελευταία χρόνια παρουσιάστηκαν σοβαρά προβλήματα από ιούς, όπως ο ιός του μωσαϊκού του Solanum muricatum (Pepino mosaic virus) στη ντομάτα, του ιού του ποικιλοχλωρωτικού μωσαϊκού της αγγουριάς (Cucumber green mottle mosaic virus, CGMMV) στα κολοκυνθοειδή, καθώς και των βακτηρίων Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis επίσης στη ντομάτα και Acidovorax avenae subsp. citrulli στην καρπουζιά.

Ως εκ τούτου, ο κ. Κατής χαρακτήρισε επιβεβλημένη την ανάγκη εφαρμογής μιας διαδικασίας ελέγχου της ποιότητας του σπόρου και των παραγόμενων σποροφύτων.

Υπενθυμίζεται ότι το συνέδριο οργανώνεται από το Τμήμα Γεωπονίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και στη διάρκεια των εργασιών του θα παρουσιαστούν περισσότερες από 300 εισηγήσεις από 270 συνέδρους σε θεματικές ενότητες, όπως: δενδροκομία, λαχανοκομία, αμπελουργία, ανθοκομία-αρχιτεκτονική τοπίου, μελισσοκομία και τα αρωματικά φυτά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρινάκης: Απαράδεκτα και αχαρακτήριστα τα όσα συνέβησαν σήμερα στη Βουλή
Είμαστε απέναντι στη βία, απέναντι στα φαινόμενα εκχυδαϊσμού της Δημοκρατίας, απέναντι σε τραμπουκισμούς και απειλές, αναφέρει ο κυβερνητικός...
Μαρινάκης: Απαράδεκτα και αχαρακτήριστα τα όσα συνέβησαν σήμερα στη Βουλή