Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: «Λουκέτο» σε πάνω από 15.000 βιοτεχνίες τα χρόνια της κρίσης

Τι δείχνουν τα στοιχεία του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης ...

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Περίπου 15.000 βιοτεχνικές επιχειρήσεις κατέβασαν ρολά τα χρόνια της κρίσης (2010-2017), ενώ το ίδιο διάστημα οι επιχειρήσεις που άνοιξαν δεν φτάνουν ούτε το 50% του αριθμού αυτών που έκλεισαν. Οι θέσεις εργασίας που χάθηκαν υπολογίζονται σε πάνω από 50.000 (περιλαμβάνουν και τη μείωση του αριθμού εργαζομένων σε λειτουργούσες επιχειρήσεις).

Τα παραπάνω στοιχεία, που αφορούν μόνο το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, παρουσίασε χθες ο πρόεδρός του, κ. Παναγιώτης Παπαδόπουλος, στη διάρκεια συνάντησης με δημοσιογράφους.

«Ο τομέας των κατασκευών έχει καταρρεύσει εντελώς, το ίδιο και της κλωστοϋφαντουργίας (ένδυση-υπόδηση)», όπως τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος σημειώνοντας ότι μόνο οι υπηρεσίες και οι επιχειρήσεις τροφίμων ανθούν.

Λιγότερα λουκέτα το 2017

Μπορεί για το 2017, τα στοιχεία του μητρώου του ΒΕΘ δείχνουν μερική ανάσχεση της επιχειρηματικής «αιμορραγίας», αλλά αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι «πιάσαμε πάτο», όπως είπε ο κ. Παπαδόπουλος.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν για το 2017, 554 βιοτεχνίες έβαλαν λουκέτο, αριθμός μειωμένος κατά 24% έναντι του 2016, οπότε αποχαιρέτησαν την ενεργό δράση 729 επιχειρήσεις.

Την ίδια ώρα οι εγγραφές των λίγων ‘γενναίων’ που αποφάσισαν να επιχειρήσουν φέτος ήταν αυξημένες έναντι του 2016 –πέρυσι έκαναν έναρξη 329- κατά 16%. Αξιοσημείωτο είναι ότι παρά τα συνεχιζόμενα λουκέτα στις ατομικές επιχειρήσεις, οι νεόκοποι στον επιχειρηματικό στίβο κατά την πλειονότητα τους επιλέγουν τις εν λόγω επιχειρήσεις (246 επί συνόλου 382 εγγραφών). Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά το συγκεκριμένο διάστημα ρολά κατέβασαν 410 ατομικές επιχειρήσεις, ενώ ένα χρόνο πριν ο αριθμός τους άγγιζε τις 555.

«Ενώπιον νέων μέτρων το 2018»

Ασύμφορες κρίθηκαν 387 επιχειρήσεις, ενώ μία οδηγήθηκε σε πτώχευση κατά το 2017. Ένα χρόνο νωρίτερα ο αριθμός των ασύμφορων ήταν 504 και οι πτωχεύσεις επτά.

«Μετά από οκτώ χρόνια ύφεσης, ο αριθμός των επιχειρήσεων που οδηγούνται σε λουκέτο έχει αρχίσει να περιορίζεται. Ωστόσο τα στοιχεία του μητρώου του ΒΕΘ δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού καθώς η ιδιωτική πρωτοβουλία συνεχίζει να βυθίζεται και οι επιχειρήσεις να φυλλορροούν. Η ακολουθούμενη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης με την ανελέητη φορολαίλαπα και την ανυπαρξία σχεδιασμού για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, καταστρέφει την επιχειρηματικότητα, έχει αρνητικές επιπτώσεις σε κάθε εργαζόμενο, προκαλεί στρέβλωση στη λειτουργία της αγοράς και οδηγεί σε αδιέξοδο και τις υγιείς επιχειρήσεις», δηλώνει ο κ. Παπαδόπουλος προσθέτοντας ότι «δυστυχώς και το 2018 θα βρεθούμε ενώπιον νέων μέτρων».

Ανανέωση στο ΔΣ

Ο επανεκλεγείς πρόεδρος του ΒΕΘ, μίλησε ακόμη για την συγκρότηση της νέα διοικητικής επιτροπής μετά τις επιμελητηριακές εκλογές και παρουσίασε τα μέλη της. Όπως είπε, η νέα διοικητική επιτροπή ανανεώθηκε σε μεγάλο ποσοστό. Είναι πλέον 7μελής και τα 5 μέλη της είναι νέα πρόσωπα, ενώ και το Δ.Σ. ανανεώθηκε σε ποσοστό 50-60%. «Απαρτίζεται από δυναμικούς επιχειρηματίες, με όραμα και σχέδια για το μέλλον», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Εξάλλου, ο κ. Παπαδόπουλος στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι σε υψηλή θέση, με το συνδυασμό του εξελέγη ο βουλευτής Θεσσαλονίκης της Ένωσης Κεντρώων, Αριστείδης Φωκάς, ο οποίος είναι γνώστης του μικρομεσαίου επιχειρείν, καθώς προέρχεται από το χώρο αυτό.

Ο κ. Φωκάς, ο οποίος έδωσε το παρών στη συνάντηση, δήλωσε ότι «θα δώσουμε πραγματικό αγώνα για όλους τους επαγγελματίες».

Οι προτεραιότητες

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε εξάλλου ότι πρέπει να γίνει κάτι για όσους επιχειρηματίες δεν κατάφεραν να επιβιώσουν. «Είμαστε αποφασισμένοι την τετραετία αυτή να δούμε τι θα κάνουμε με όλους αυτούς που δεν τα κατάφεραν. Να δούμε πώς θα τους στηρίξουμε, τόσο ψυχολογικά όσο και επαγγελματικά», τόνισε.  Στο πλαίσιο αυτό μίλησε για την ανάγκη έναρξης προσπαθειών για την αξιοποίηση των μικροπιστώσεων που θα δίνει η ΕΤΕπ, σύμφωνα και με τα όσα έχει πει ο πρωθυπουργός.

Σε ότι αφορά τους πρωταρχικούς στόχους της νέας διοίκησης, είπε ότι θα πρέπει να υπάρξει διασύνδεση της εκπαίδευσης με την παραγωγή.  «Πολλοί νέοι θα πρέπει μέσω του ΒΕΘ να έρθουν κοντά με ανθρώπους της παραγωγής ώστε να βρουν δυνατότητες ανάπτυξης δραστηριοτήτων», όπως είπε. Αναφέρθηκε ακόμη στην ζήτημα της πιστοποίησης των τεχνικών επαγγελμάτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πολλές ταυτόχρονες φωτιές σε 24 ώρες - Έκτακτη σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας
Η σύσκεψη πραγματοποιείται λόγω των πολλών και ταυτόχρονων εστιών που εκδηλώθηκαν τις τελευταίες ώρες και των θυελλωδών ανέμων
Πολλές ταυτόχρονες φωτιές σε 24 ώρες - Έκτακτη σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας