Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ζητείται η εξαίρεση των νησιών του Βορείου Αιγαίου από το φόρο διαμονής

Αίτημα από την Περιφερειάρχη ...

Αίτημα για την εξαίρεση των νησιών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου από την επιβολή του φόρου διαμονής στα τουριστικά καταλύματα, υπέβαλλε στην Υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου.

Η κ. Καλογήρου, στην επιστολή της, αναφέρεται καταρχήν στο δυσμενές κλίμα που είχε δημιουργήσει για την τουριστική κίνηση το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα και στις προσπάθειες αντιστροφής αυτούς του κλίματος, που -όπως σημειώνει- έχουν αρχίσει να αποδίδουν, όπως ήδη αποτυπώνεται στα αποτελέσματα του 2017. Στη συνέχεια, επιχειρηματολογεί για το νέο πλήγμα που θα υποστούν οι τουριστικές επιχειρήσεις του νησιού με την επιβολή του Φόρου Διαμονής.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει: «Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος τα έσοδα του τομέα του τουρισμού στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ανέρχονται μόλις στο 1% των αντίστοιχων συνολικών εσόδων της χώρας. Κατά συνέπεια και με δεδομένο ότι στο προϋπολογισμό του 2018 τα προβλεπόμενα έσοδα που θα προκύψουν από την επιβολή του Φόρου Διαμονής στο σύνολο της χώρας ανέρχονται σε 74 εκ., το αντίστοιχο εκτιμώμενο ποσό για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου δεν θα ξεπεράσει τις 740.000 ευρώ (1% επί 74 εκ).

Θα θέλαμε ιδιαιτέρως να τονίσουμε ότι στα νησιά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου :

·    Τα καταλύματα  είναι μικρού μεγέθους ? οικογενειακές επιχειρήσεις με χαμηλό κόστος διανυκτέρευσης (25 έως 70?)

·    Τα ποσοστά πληρότητας είναι  χαμηλά .

·    Η τουριστική περίοδος είναι πολύ μικρότερη από ότι στην υπόλοιπη νησιωτική Ελλάδα (κλιματολογικές συνθήκες, γεωγραφική θέση)

Κατά συνέπεια ο οριζόντιος, μη αναλογικός Φόρος Διαμονής δημιουργεί μεγαλύτερες ποσοστιαίες επιβαρύνσεις με συνακόλουθη επίπτωση στη δημιουργία δυσμενών συνθηκών ανταγωνιστικότητας και τελικά  να τίθεται ακόμα και θέμα βιωσιμότητας.

Επιπρόσθετα οι επιπτώσεις  στον τουριστικό τομέα επιφέρουν αλυσιδωτές και πολλαπλασιαστικές δυσμενείς συνέπειες στο σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας των νησιών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Εκτιμούμε λοιπόν, ότι ο Φόρος Διαμονής, ενώ έχει περιορισμένο δημοσιονομικό όφελος, θα επιφέρει δυσβάστακτες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις σε μία εποχή τις δυσκολίες της οποίας ουδείς δικαιούται  να μη αναγνωρίζει.

Για το λόγο αυτό αιτούμεθα την εξαίρεση των νησιών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου από τον επιβληθέντα από 1-1-2018 Φόρο Διαμονής  και παρακαλούμε για τις δικές σας κατά νόμο ενέργειες».

Επιστολή σε Τσίπρα για ένταξη της Σαμοθράκης στο μειωμένο ΦΠΑ έως 30/6

Στο μεταξύ, την άμεση τροποποίηση της απόφασης, σύμφωνα με την οποία καταργούνται, από την 1η Ιανουαρίου του 2018 οι μειωμένοι συντελεστές Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, που ίσχυαν στη Σαμοθράκη και την εξαίρεση  και του ακριτικού νησιού «από την αύξηση, όπως αντίστοιχα ισχύει για τη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο, την Κω και τη Λέρο, μέχρι τις 30-6-2018», ζητά με επιστολή που απέστειλε στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς.

Ο κ. Πέτροβιτς αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως «η Σαμοθράκη ανήκει στα 32 νησιά του Αιγαίου όπου από 1/1/2018 ο ΦΠΑ αυξάνεται από 4% σε 6% σε φάρμακα, παιδικά εμβόλια, βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες, από 9% σε 13% σε βασικά είδη διατροφής, από 17% σε 24% στις υπόλοιπες κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών».

Υπογραμμίζει πως «το ειδικό φορολογικό καθεστώς για να νησιά υιοθετήθηκε προκειμένου ν΄ αντισταθμιστούν οι αρνητικές συνέπειες της ?νησιωτικότητας? και ιδιαίτερα το αυξημένο κόστος διαβίωσης και δραστηριοποίησης στις νησιωτικές περιοχές» συμπληρώνοντας ότι «οι χαμηλοί συντελεστές ΦΠΑ που εφαρμόζονται στα νησιά και τη Σαμοθράκη, δεν αποτελούν προνόμιο, αλλά εντάσσονται στην προσπάθεια αποκατάστασης των ανισοτήτων, δεν παραβιάζουν, αλλά αντίθετα, αποκαθιστούν ένα αίσθημα δικαιοσύνης».

Ειδική μνεία κάνει ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου στις «ανυπολόγιστες καταστροφές» που υπέστη το νησί στις 25-26 Σεπτέμβρη του 2017 από ακραία καιρικά φαινόμενα, οι οποίες οδήγησαν στο να κηρυχθεί  με απόφαση του γγ Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Καπάκη, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για έξι μήνες, δηλαδή έως και τις 26 Μαρτίου του 2018.

Χαρακτηρίζει την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών που ίσχυαν στο νησί ως «ένα ακόμη πλήγμα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για τους κατοίκους της ακριτικής Σαμοθράκης, οι οποίοι αγωνίζονται για την αποκατάσταση των ζημιών και την επιστροφή στους φυσιολογικούς καθημερινούς ρυθμούς». 

Τέλος, ο κ. Πέτροβιτς κάνει λόγο για «ελλείψεις ζωτικής σημασίας στον τομέα της υγείας, σε ιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και δραματικές ελλείψεις στους τομείς κοινωνικής πρόνοιας και παιδείας», σημειώνοντας πως «η Σαμοθράκη αποτελεί πύλη και σύνορο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και καλείται να σηκώσει και αυτή αναλογικά, το θέμα της παράτυπης εισόδου μεταναστών και προσφύγων».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κίνδυνος για Κεντρική Μακεδονία: Φαινόμενα που ίσως οδηγήσουν σε πλημμύρες
Όπως επισημαίνει ο Γιάννης Καλλιάνος, σχεδόν όλα τα μετεωρολογικά μοντέλα εναρμονίζονται με το σενάριο ότι η Θεσσαλία θα βρεθεί στο επίκεντρο της...
Κίνδυνος για Κεντρική Μακεδονία: Φαινόμενα που ίσως οδηγήσουν σε πλημμύρες