Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Πακιστανοί οι λαθρέμποροι τσιγάρων στο κέντρο – Τι ζητούν οι φορείς

Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα στο ΕΕΘ ...

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Ευρεία σύσκεψη για την ευταξία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου τσιγάρων και άλλων προϊόντων, πραγματοποιήθηκε σήμερα με πρωτοβουλία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.

"Η πόλη και η αγορά έχει φτάσει σε οριακό σημείο", δήλωσε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ) κ. Μιχάλης Ζορπίδης στην εισαγωγική του τοποθέτηση, αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί, την οποία, όπως τόνισε, βιώνει καθημερινά από το πρωί μέχρι το βράδυ, ειδικά στην πλατεία Αριστοτέλους.

Δεν αρμόζει σε μια πόλη που θέλουμε να λέμε ότι είναι φιλόξενη να έχουμε τέτοια εικόνα, δήλωσε ο κ. Ζορπίδης, επισημαίνοντας παράλληλα, ότι «φεύγουν και πολλά χρήματα», καθώς τα τσιγάρα που πωλούνται είναι αφορολόγητα αλλά και κακής ποιότητας για αυτούς που τα αγοράζουν. Ο πρόεδρος του ΕΕΘ δήλωσε αγανακτισμένος, αλλά και διατεθειμένος να κάνει ό,τι χρειαστεί για να βρεθεί λύση στην κατάσταση.

Οι προτάσεις

Από τους φορείς ζητήθηκε να αυξηθεί η αστυνόμευση με καθημερινή παρουσία ενστόλων αστυνομικών. Μερικές από τις προτάσεις που έπεσαν στο τραπέζι ήταν να δημιουργηθεί από το επιμελητήριο ένα μόνιμο κουβούκλιο στο οποίο να υπάρχει ένστολος αστυνομικός σε καθημερινή βάση ακόμη και να τοποθετηθούν κάμερες. «Αν πούμε ότι θα βάλουμε σεκιούριτι ως επιμελητήριο, δεν τον βλέπουν καν, δεν ασχολούνται», είπε ο κ. Ζορπίδης. Ως μέτρο για τον περιορισμό του φαινομένου ζητήθηκε και η αύξηση του προστίμου που πληρώνουν όσοι συλλαμβάνονται, ενώ προτάθηκε και η θέσπιση προστίμου και για όσους αγοράζουν λαθραία τσιγάρα.

Αποφασίστηκε συγκεκριμένα να υποβληθεί, μέσω του εκπροσώπου της Υφυπουργού Μακεδονίας- Θράκης, που συμμετείχε στη σύσκεψη, πακέτο προτάσεων για την αλλαγή του νομικού πλαισίου. Θα ζητηθεί να προωθηθεί νομοθέτημα με το οποίο θα γίνονται πολύ πιο αυστηρές οι ποινές όσων συλλαμβάνονται αλλά και διάταξη για να γίνουν πιο υψηλά τα πρόστιμα. Επίσης, θα προταθεί η θεσμοθέτηση προστίμου και στον αγοραστή, όπως ισχύει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Από την πλευρά της αστυνομίας επισημάνθηκε ότι το 2017, σε σύγκριση με το 2016, αυξήθηκαν οι συλλήψεις για παραεμπόριο, ενώ υπήρξε δέσμευση για εκπόνηση σχεδίου δράσης.

Ο κ. Ζορπίδης ανέφερε ότι έχει καταθέσει μηνυτήριες αναφορές τόσο το 2017 όσο και το 2013, ενώ έχει στείλει και επιστολές σε φορείς και παρόλα αυτά είναι σαν να μην έγινε τίποτα, όπως είπε.

Οι πρόεδροι του ΕΒΕΘ, του ΒΕΘ και της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Εμπόρων Ν. Θεσσαλονίκης, κ. Μασούτης, Παπαδόπουλος και Μανδρίνος αντίστοιχα, δήλωσαν ότι στηρίζουν την πρωτοβουλία του κ. Ζορπίδη για να βρεθεί λύση.

Τι δήλωσαν οι φορείς

Πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ κ. Γιάννης Μασούτης, τόνισε ότι το ΕΒΕΘ, ως το μεγαλύτερο επιμελητήριο της χώρας στηρίζει τον κ. Ζορπίδη. «Είμαστε δίπλα σας και σας στηρίζουμε. Σίγουρα δεν είναι δουλεία μας να ελέγχουμε το πρόβλημα, η λύση πρέπει να βρεθεί από τις αρχές», δήλωσε χαρακτηριστικά. Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ κ. Μανώλης Βλαχογιάννης, σημείωσε ότι η κατάσταση έχει κακοφορμίσει. «Στην περιοχή αυτή συγκεντρώνεται ο μεγαλύτερο όγκος λαθροδιακινητών τσιγάρων και παρανομούντων». Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό που έχει σημασία είναι τα εργαλεία που δίνει ο νόμος στα χέρια των αρχών, όπως κατασχέσεις και καταστροφές παράνομων εμπορευμάτων να γίνονται πράξη, «είναι το μόνο που μπορεί να μειώσει τα κίνητρα αυτών που αναλαμβάνουν διακίνηση», και παράλληλα να γίνει προσπάθεια εντοπισμού των αποθηκών. Πρέπει όπως τόνισε να μπει τάξη στην Αριστοτέλους, καθώς δεν είναι πρόβλημα μόνο για την εικόνα της Θεσσαλονίκης αλλά και για την πραγματική λειτουργία της πόλης.

Ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, κ. Παναγιώτης Παπαδόπουλος, δήλωσε ότι οι βιοτέχνες ενώνουν τη φωνή τους με τους επαγγελματίες, ενώ σημείωσε ότι πλήττεται ο νόμιμος επιχειρηματίες που δέχεται αθέμιτο ανταγωνισμό. Παράλληλα, έθεσε στο τραπέζι και ένα ακόμη σοβαρό πρόβλημα, αυτό των καθημερινών κλοπών στη Βιομηχανική Περιοχή Θεσσαλονίκης. «Το πρόβλημα με τις κλοπές είτε από υποσταθμούς είτε μέσα στα εργοστάσια είναι τεράστιο. Δεν έχουμε δει καμία ανταπόκριση παρά τα υπομνήματα και τις μηνυτήριες αναφορές. Πρέπει να πάρετε μέτρα γιατί πλέον η κατάσταση έχει ξεφύγει. Αν δεν γίνει θα δούμε καταστάσεις που θα είναι πέραν της λογικής», τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ αναφέρθηκε και στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι χρυσοχόοι «με το να κινδυνεύουν τα καταστήματά τους από επιθέσεις διαφόρων».

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Εμπόρων Ν. Θεσσαλονίκης κ. Μανδρίνος, μίλησε για το παραεμπόριο χαρακτηρίζοντάς το μια μεγάλη μάστιγα που δημιουργεί τεράστια προβλήματα στο υγιές εμπόριο. «Είμαστε δίπλα σας και θα δώσουμε αγώνα μαζί με το ΕΕΘ. Αλλά μόνοι μας δεν μπορούμε να το λύσουμε», είπε μεταξύ άλλων.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος των Επαγγελματιών του Ιστορικού Κέντρου Θεσσαλονίκης κ. Νικολόπουλος έκανε λόγο για μια τραγική η κατάσταση. «Εμείς εδώ νιώθουμε ότι έχουν εισβάλει στο σπίτι μας. Ζουν μέσα στο σπίτι μας κακοποιοί, εγκληματικά στοιχεία που δεν φοβούνται κανέναν. Πέρα από το παρεμπόριο δημιουργούνται και άλλες πράξεις που έχουν διώξει τον κόσμο, κλείνουν συνεχώς μαγαζιά, φοβάται ο κόσμος να έρθει στην αγορά», είπε μεταξύ άλλων.

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιουτίκας, αναφερόμενος στις δράσεις της περιφέρειας είπε: Τι μπορούμε εμείς να κάνουμε; Ακόμα και με το νέο νόμο δεν δίνεται το δικαίωμα κατάσχεσης και καταστροφής. Βγαίνουμε να ελέγξουμε και περνάμε απαρατήρητοι γιατί δεν μπορούμε να κατάσχουμε προϊόντα. Πάντως είπε ότι αυτό που μπορεί να κάνει η Περιφέρεια είναι να δημιουργηθούν μικτά κλιμάκια ελεύθερου εμπορίου. Αλλά το πρόβλημα όπως είπε είναι ότι δεν υπάρχει οικονομικό κίνητρο γιατί καταργείται η αποζημίωση στους υπαλλήλους που συμμετέχουν σε αυτά. Παλιά είχαμε 120 άτομα και για το 2017 έχουμε μόνο 19 γιατί δεν θέλει να έρθει κανείς στα κλιμάκια», όπως είπε, δηλώνοντας πάντως προθυμία για συμβολή της περιφέρειας σε όποια μέτρα αποφασιστούν.

Για υποστελεχωμένο κρατικό μηχανισμό, μίλησε ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για θέματα δημοτικής αστυνομίας, Λευτέρης Κιοσέογλου. Και η δημοτική αστυνομία είναι υποστελεχωμένη. Προ κατάργησης, είχαμε 20 άτομα να ασχολούνται με το παραεμπόριο καθημερινά, σήμερα 20 είναι όλα και όλα τα άτομα στην πρωινή βάρδυα, που πρέπει να ασχοληθούν με όλα τα ζητήματα. Από την πλευρά του, ο διευθυντής της δημοτικής αστυνομίας, δήλωσε προθυμία να διαθέσει 2-3 άτομα για να διώχνει όσους κάνουν παράνομο εμπόριο, ωστόσο τόνισε ότι η αστυνομία είναι υπεύθυνη για τις κατασχέσεις.

Τι λέει η αστυνομία

Σεβόμαστε πολύ τα προβλήματά σας, καταλαβαίνουμε ότι πλήττεται μεγάλος αριθμός επαγγελματιών που προσπαθεί να επιβιώσει και απασχολεί εργαζομένους, δήλωσε από την πλευρά του ο Νίκος Δημητριάδης (εκπρόσωπος της ΓΑΔΘ).

Περνάω από την Αριστοτέλους και ξέρω τα προβλήματα, όπως τα ξέρουμε όλοι, σημείωσε, τονίζοντας πάντως ότι τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι σε σύγκριση με το 2016, το 2017 υπήρξε αύξηση στις συλλήψεις για λαθρεμπόριο τσιγάρων και ότι υπάρχει ειδική ομάδα 10 ατόμων που ασχολείται καθημερινά με το θέμα. Ο ίδιος επισήμανε ότι το πρόβλημα δεν αφορά μόνο την Αστυνομία. Δήλωσε πρόθυμος να συνεργαστεί με τα μικτά κλιμάκια, όποτε αυτό ζητηθεί, ενώ πρόσθεσε ότι και η αστυνομία θα αναλάβει τις δικές της δράσεις.

Οι εκπρόσωποι της αστυνομίας ανέφεραν ότι οι άνθρωποι που συλλαμβάνονται, συλλαμβάνονται περισσότερες φορές από μία ο καθένας, ενώ, σε ερώτηση σχετικά με το προφίλ όσων επιδίδονται σε παράνομες πράξεις στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, τονίστηκε ότι στην πλειοψηφία τους είναι Πακιστανοί.

Ο κ. Ζορπίδης ανέφερε ότι ακόμη και αν η αστυνομία έρθει και γίνουν έλεγχοι, μετά από λίγη ώρα θα ξαναμαζευτούν αυτοί που επιδίδονται σε παράνομες ενέργειες. Μάλιστα, εξέφρασε απορία πώς γίνεται να έχει «καθαρίσει» το περιβάλλον στην Αριστοτέλους τις τελευταίες δύο μέρες.

Όποτε έχει ζητηθεί η συνδρομή μας,  την παρέχουμε και πέραν του ωραρίου μας, δήλωσε από την πλευρά του, ο διευθυντής ασφαλείας Θεσσαλονίκης κ. Αβραάμ Αϊβαζίδης.

Από τους εκπροσώπους της αστυνομίας αναφέρθηκε ακόμη ότι αν δεν αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο δεν πρόκειται να δούμε διαφορά, καθώς οι παραβατικές πράξεις στο πεζοδρόμιο μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο πλημμεληματικά.

Είπαν ακόμη ότι το νομικό πλαίσιο δεν προβλέπει αυστηρότερες ποινές σε περίπτωση υποτροπής, ενώ αποφεύγεται το αυτόφωρο γιατί στο δικαστήριο απαιτείται πραγματογνωμοσύνη του Τελωνείου για την αξία των λαθραίων προϊόντων, που αργεί πολύ. Επίσης, οι περισσότεροι από τους διακινητές έχουν αιτηθεί ή διαθέτουν ήδη Άσυλο Πρόσφυγα.

Σύμφωνα με τον Οικονομικό Επόπτη του ΕΕΘ και Πρόεδρο της Ένωσης Καπνοπωλών, Ψιλικών και Περιπτέρων Μακεδονίας Κώστα Ιακώβου, από το παραεμπόριο καπνικών χάνεται 1 δις. ευρώ το χρόνο. Ο ίδιος τόνισε ότι πρέπει να λυθούν προβλήματα όπως η τοποθέτηση μηχανημάτων x-ray  στα τελωνεία και η αύξηση των προστίμων για όσους παρανομούν. Για τα λαθραία τσιγάρα, οι εκπρόσωποι της αστυνομίας τόνισαν ότι υπάρχει και πρόβλημα δημόσιας υγείας, αναφέροντας ότι ο καπνός δεν είναι απλώς κακής ποιότητας αλλά χάλια.

Συνεργασία επιμελητηρίων

Σημειώνεται ότι αργότερα πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του ΕΕΘ συνεδρίαση η οποία αφορούσε την ανάπτυξη καλύτερης συνεργασίας ανάμεσα στα Επιμελητήρια της πόλης (ΕΕΘ, ΕΒΕΘ, ΒΕΘ), παρουσία των προέδρων των τριών Επιμελητηρίων. Στην κοινή συνεδρίαση των τριών Διοικητικών Επιτροπών, έγινε ανταλλαγή απόψεων για τους τρόπους με τους οποίους είναι δυνατή η διοργάνωση κοινών δραστηριοτήτων. Τη σημασία να αποκτήσουν τα τρία επιμελητήρια μια φωνή επισήμανε ο πρόεδρος του ΕΕΘ κ. Ζορπίδης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σοκολάτα: «Τσουχτερή» για αγρότες και καταναλωτές η τιμή του κακάο
Δεδομένου ότι οι τιμές σε δημοφιλή προϊόντα σοκολάτας έχουν ανέβει έως και 50% από πέρυσι, ορισμένοι αναλυτές προειδοποιούν ότι μπορεί να εξελιχθεί...
Σοκολάτα: «Τσουχτερή» για αγρότες και καταναλωτές η τιμή του κακάο