Οι προβλέψεις του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου σηματοδοτούν την υπέρβαση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018 έναντι 3,3% το 2017, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Στην έκθεση καταγράφεται η σημαντική αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων - τον Ιανουάριο περιορίστηκαν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα ( 3,6%) - απόρροια της ενίσχυσης της αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας, την οποία κατέδειξε και η αναβάθμιση της απο τους οίκους αξιολόγησης. Σ αυτό εκτιμάται οτι συνέβαλε και η αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,4% το 2017, για δεύτερη φορά μετά το 2008.
Το ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο τονίζει επίσης οτι το «μαξιλάρι ασφαλείας», όπως αποκλήθηκε, μπορεί να συμβάλλει στην περαιτέρω εδραίωση της εμπιστοσύνης και σε μεγαλύτερη ασφάλεια ως προς την ικανότητα χρηματοδότησης των αναγκών της ελληνικής οικονομίας στη μετά μνημόνιο εποχή.
Αναλυτικότερα στην έκθεση του ΕΔΣ μεταξύ άλλων επισημαίνονται τα ακόλουθα:
- Τα πρώτα στοιχεία του 2018 δείχνουν ότι η καλή δημοσιονομική επίδοση συνεχίζεται αφού τόσο σε επίπεδο ΚΠ όσο και ΓΚ εμφανίζονται υψηλότερα πλεονάσματα σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2017. Ενθαρρυντικό είναι επίσης ότι τα έσοδα του Π?Ε αυξήθηκαν σημαντικά ήδη από τον πρώτο μήνα του έτους, τόσο σε σχέση με πέρυσι όσο και ως προς τον στόχο.
- Η απόδοση ελληνικού και γερμανικού 10ετούς ομολόγου δημοσίου δείχνει τάση σταθερής αποκλιμάκωσης, κατά τη διάρκεια του 2017 με την πτώση της απόδοσης να ξεπερνάει τις 300 μονάδες βάσης και να διαμορφώνεται πλέον λίγο πάνω από το 4%. Τον Ιανουάριο του 2018 καταγράφηκαν ιστορικά χαμηλές αποδόσεις οι οποίες άγγιξαν το 3,6%. Η σημαντική αυτή αποκλιμάκωση συνεπικουρήθηκε από την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελληνικής οικονομίας από διεθνείς οίκους αξιολόγησης στις αρχές του 2018. O οίκος Standard & Poors αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας στη βαθμίδα Β από Β- και ακολούθησαν οι οίκοι Fitch, σε Β από Β- και Moodys σε Β3 από Caa2. Επιπλέον, στις 8/2/2018 πραγματοποιήθηκε επιτυχημένη έξοδος στη διεθνή κεφαλαιαγορά με έκδοση επταετούς ομολόγου από την οποία το ελληνικό δημόσιο άντλησε 3 δισ. ευρώ, με απόδοση 3,5%.