Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Αυτοί είναι οι στόχοι της νέας διοίκησης του ΟΛΘ (ΦΩΤΟ+VIDEO)

Η πρώτη συνέντευξη – Τι είπαν για τις επενδύσεις ...

Της Μαρίας Κουζούφη

Επιθυμία, διάθεση, όραμα και βασικός στρατηγικός μας στόχος είναι η ανάδειξη του λιμανιού της Θεσσαλονίκης σε λιμάνι όχι απλώς πρότυπο από άποψη τεχνογνωσίας, τεχνολογίας και διαδικασιών αλλά στο μοναδικό μεγάλο λιμάνι της Ανατολικής Μεσογείου, της ΝΑ Ευρώπης και των Βαλκανίων.

Τα παραπάνω επισήμανε ο Σωτήρης Θεοφάνης νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΟΛΘ ΑΕ, στην πρώτη συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε σήμερα στη Θεσσαλονίκη η νέα διοίκηση του λιμανιού. Ο κ. Θεοφάνης είπε ότι στις μόλις δυο εβδομάδες που μετρά η νέα διοίκηση στο «τιμόνι» της εταιρείας πέτυχε μικρές νίκες, σημειώνοντας ωστόσο και τις δυσκολίες που συνάντησε στα πρώτα βήματά της, ενώ αναφέρθηκε και στους στρατηγικούς στόχους και σημείωσε ότι πρέπει να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό οι επενδύσεις «αλλιώς το λιμάνι δεν έχει καμία τύχη».

Ο κ. Θεοφάνης είπε ότι «δεν βρήκαμε εύκολη κατάσταση» και ανέφερε ότι «βρήκαμε παλιό εξοπλισμό, καθυστερήσεις στο ΣΕΜΠΟ, οργανωτικές δυσλειτουργίες και διαφορετική κατάσταση του εξοπλισμού απ’ αυτή που μας είχε παρουσιαστεί στα κείμενα διαγωνισμού». «Μας κάνει να αισθανόμαστε ότι δεν είχαμε την ακριβή πληροφόρηση σε αυτήν την κατεύθυνση. Η εικόνα που πήραμε ήταν διαφορετική από την πραγματικότητα», τόνισε χαρακτηριστικά. Πάντως σε ερώτηση εάν πρόκειται να προχωρήσουν σε ενεργοποίηση των ρητρών που προβλέπονται στη σύμβαση παραχώρησης απάντησε «ουδέν σχόλιο». Ανακοίνωσε επίσης ότι μέχρι τέλος Απριλίου, όπως ορίζει ο νόμος, αναμένονται ορκωτοί λογιστές.

Για τον προγραμματισμό των υποχρεωτικών επενδύσεων είπε ότι «πρέπει να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό, όχι επειδή είναι υποχρεωτικές αλλά επειδή χωρίς αυτές το λιμάνι δεν έχει καμία τύχη» και επανέλαβε ότι στόχος είναι να εκτελεστούν όχι σε 7 χρόνια όπως προβλέπεται αλλά σε 4 ή 4,5 χρόνια. «Ελπίζουμε το κράτος να ανταποκριθεί διευκολύνοντας τις διαδικασίες», είπε. «Εάν δεν δημιουργήσουμε υποδομές ώστε να έρθουν στο λιμάνι κύριες γραμμές, δεν έχει καμία τύχη. Θα μείνει ένα λιμάνι τροφοδοτικής κίνηση όπως ήταν μέχρι τώρα», σημείωσε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στην επέκταση του 6ου προβλήτα και στην αγορά σύγχρονων γερανογεφυρών. Κατά τον ίδιο, το κράτος πρέπει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του για οδική  και σιδηροδρομική σύνδεση που θα εξασφαλίσει την ομαλή κίνηση. Για την επέκταση του 6ου προβλήτα είπε ότι επιδίωξη είναι ο διαγωνισμός να έχει ολοκληρωθεί έως τέλος χρόνους, παραδεχόμενος πάντως ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο.

Οι στρατηγικοί στόχοι

Αναφορικά με τους στρατηγικούς στόχους, ο κ. Θεοφάνης μίλησε για αποκατάσταση εύρυθμης λειτουργίας και εξυπηρέτησης του λιμανιού, που συνδέεται όπως είπε με την πελατοκεντρική αντίληψη, αλλά και για «σοβαρό πρόγραμμα επισκευών που θα ξεκινήσει άμεσα». Ήδη όπως είπε έχουν ληφθεί αποφάσεις από το διοικητικό συμβούλιο που συνεδρίασε χθες. Ειδικότερα, έκανε λόγο για την ανάγκη προμήθειας σύγχρονου εξοπλισμού χειρισμού και αποθήκευσης φορτίων, πέρα από τις υποχρεωτικές επενδύσεις. «Διαπιστώσαμε την ανάγκη να κάνουμε άμεσα επενδύσεις. Ήδη είμαστε διατεθειμένοι να ξοδέψουμε περίπου 27 εκατ. ευρώ αυτόν τον πρώτο χρόνο, όχι επειδή είμαστε καλοί αλλά γιατί υπάρχει απόλυτη ανάγκη διαφορετικά το λιμάνι δεν μπορεί να έχει βιώσιμη λειτουργία», τόνισε. Συγκεκριμένα είπε ότι θα ξεκινήσει τώρα η διαδικασία προμήθειας δυο νεών γερονογεφυρών, θα αγοραστούν 12 καινούρια οχήματα μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, θα επισκευαστούν 9 αντίστοιχα μηχανήματα που είναι επισκευάσιμα και θα επισκευαστούν 3 γερανογέφυρες. Για τις άμεσες επενδύσεις είπε ότι γίνονται για να μπορέσει να λειτουργήσει το λιμάνι στους επόμενους μήνες και να αλλάξει ο τρόπος υποδοχής εμπορευματοκιβωτίων «που γινόταν με αναχρονιστικό τρόπο μέχρι τώρα». «Αυτό αφαιρεί κάθε επιχείρημα για συνεχιζόμενη ακατανόητη αποχή τελωνειακών από την τρίτη βάρδια. Ειλικρινά δεν καταλαβαίνουμε για ποιο λόγο το κράτος δεν ανταποκρίνεται σε μια στοιχειώδη του υποχρέωση να παρέχει ελεγκτικούς μηχανισμούς σε 24ωρη βάση», τόνισε.

Μίλησε ακόμη για αλλαγή στη διοικητική δομή, ώστε να γίνει «πιο εύκαμπτη πελατοκεντική και γρήγορη στη λήψη αποφάσεων», ενώ για το προσωπικό είπε ότι «στην συντριπτική του πλειοψηφία έχει ανταποκριθεί με φιλότιμο και προσπάθεια μέχρι τώρα και το καταγράφουμε στα πολύ θετικά». «Αναδιαρθρώσεις προφανώς θα γίνουν στο προσωπικό αλλά όχι απώλειας εργασίας. Όποιοι ακολουθήσουν την προσπάθεια ανασύνταξης δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα. Όποιος δουλεύει δεν έχει να φοβηθεί τίποτα», είπε μεταξύ άλλων.

Επιστροφή τριών μεγάλων εταιρειών

Αναφερόμενος στις μικρές νίκες που όπως είπε πέτυχε η νέα διοίκηση στο μικρό αυτό χρονικό διάστημα, ο κ. Θεοφάνης είπε ότι τρεις μεγάλες ναυτιλιακές εταιρίες που είχαν διακόψει στο άμεσο παρελθόν τις στοχευμένες τροφοδοτικές γραμμές τους στη Θεσσαλονίκη και χρησιμοποιούσαν κοινά τροφοδοτικά πλοία επανακάμπτουν τις επόμενες  2-3 εβδομάδες με δικά τους services. «Αυτό ένα πρώτο δείγμα εμπιστοσύνης για εμάς και ανταπόκρισης στην πρώτη προσπάθεια που γίνεται. Είμαστε ακόμη στην αρχή», τόνισε. Το δεύτερο στο οποίο αναφέρθηκε ήταν η βελτίωση εξυπηρέτησης των πλοίων και η μείωση στους χρόνους αναμονής. «Τον περασμένο Δεκέμβριο η αναμονή έφτανε τις 130-150 ώρες και σήμερα έχει κατέβει κάτω από τις 15 ώρες», σημείωσε. Τέλος, είπε ότι έχουν μειωθεί δραστικά οι χρόνοι μη λειτουργίας εξοπλισμού λόγω βλαβών ενώ σημείωσε και τη βελτίωση θεμάτων υγιεινής και ασφάλισης στην εταιρεία.   

Για την κοινοπραξία

Αρχίζοντας την συνέντευξη Τύπου, ο κ. Θεοφάνης αναφέρθηκε στο σχήμα που ανέλαβε τον ΟΛΘ τονίζοντας: Είμαστε εδώ με ένα πραγματικά μοναδικό συνδυασμό συνεργατών επενδυτών και με μια μοναδική ομάδα διοίκησης που συνδυάζει διάφορες χώρες και εμπειρίες. Τρεις μεταξύ τους διαφορετικοί επενδυτές η DIEP που είναι ένας χρηματοοικονομικός επενδυτής από τη Γερμανία, η Terminal Link, παγκόσμιος λιμενικός διαχειριστής και την εταιρεία Belterra που ανήκει στον όμιλο Ιβάν Σαββίδη, πραγματικά το πιο σημαντικό και ισχυρό επενδυτή στη Βόρεια Ελλάδα. Αυτές οι τρεις εταιρείες, έδειξαν εμπιστοσύνη στη χώρα μας, επένδυσαν με ένα σημαντικό ποσό καταβάλλοντας τίμημα απόλυτα ικανοποιητικό για το ελληνικό δημόσιο και αποφάσισαν όχι απλώς να τοποθετηθούν στην αγορά αυτή αλλά και να αναπτύξουν πραγματικά το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Ο Αντιπρόεδρος της ΟΛΘ ΑΕ και διευθύνων σύμβουλος της Terminal Link, κ. Boris Wenzel δήλωσε μεταξύ άλλων: Είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι και θέλουμε να προχωρήσουμε γρήγορα στις αλλαγές ώστε το λιμάνι να αποτελεί προορισμό επιλογής για ναυτιλιακές. Ως βραχυπρόθεσμο στόχο έθεσε την επανάκτηση της εμπιστοσύνης των πελατών. Είπε επίσης, ότι για να παραμείνει ανταγωνιστικό το λιμάνι πρέπει να μπορεί να δέχεται μεγαλύτερα πλοία.  «Με τις υπάρχουσες υποδομές δεν μπορούμε να δεχθούμε πλοία με μεγάλο βάθος και αυτό αποτελεί για εμάς περιορισμό. Θεωρούμε ότι μπορεί να το ξεπεράσει και να αποτελέσει κόμβο που θα προσελκύσει μεγαλύτερες γραμμές», τόνισε.

Ο Alexander-Wilhelm Von Mellenthin, μέλος ΔΣ ΟΛΘ  και CEO της Deutsche Invest, του βασικού επενδυτή της κοινοπραξίας εξέφρασε από την πλευρά του την ελπίδα ότι στο μέλλον θα έχουμε ένα πολύ επιτυχημένο λιμάνι. Ερωτηθείς σχετικά είπε εξάλλου αν θα σύστηνε σε κάποιον να επενδύσει στην Ελλάδα είπε ότι υπάρχουν σίγουρα και άλλοι στόχοι που θα άξιζε τον κόπο να δούμε στην Ελλάδα. «Υπάρχουν ήδη Γερμανοί που πιστεύουν στην Ελλάδα και στη δυνατότητα περιουσιακών στοιχείων της που θα άξιζε τον κόπο να τα δούμε…», σημείωσε. Ο CEO της Βelterra, και μέλος της ΟΛΘ ΑΕ, κ Arthur Davidyan , δήλωσε ότι «είμαστε πολύ περήφανοι  που είμαστε σε αυτό το πάνελ και είναι μεγάλη τιμή να συμμετέχουμε σε αυτή τη δυνατή κοινοπραξία». Μίλησε για ένα περιουσιακό στοιχείο που έχει πολύ μεγάλη σημασία για τη Β. Ελλάδα και τα βαλκάνια. «Ξεκινήσαμε πριν 4 χρόνια τις επενδύσεις μας στην Ελλάδα. Όταν κοιτούσαμε από το Μακεδονία Παλλάς το λιμάνι δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι σήμερα θα είμασταν σε αυτή την αίθουσα», είπε χαρακτηριστικά. «Εγγυόμαστε ότι θα κάνουμε όλες τις επενδύσεις που έχουμε υποσχεθεί ότι θα συμβούν και ότι θα αναπτύξουμε το λιμάνι να είναι δυναμικό στη Β. Ελλάδα. Κύριος στόχος μας να το καταστήσουμε ως το καλύτερο στη Μεσόγειο. Δεν είναι μόνο όνειρό μας αλλά και στόχος μας», κατέληξε η δήλωσή του. Τέλος, ο αναπλ. διευθύνων σύμβουλος της ΟΛΘ ΑΕ και εμπορικός διευθυντής κ. Rui Pinto είπε ότι η Θεσσαλονίκη αποτελούσε πάντα κόμβο αλλά τώρα θα έχουμε και νέους ορίζοντες. Αναφέρθηκε στον εξαγωγικό χαρακτήρα του λιμανιού, ενώ σχετικά με τον μακροπρόθεσμο στόχο το λιμάνι να έχει δυνατότητες να δέχεται πλοία με μεγάλο βάθος είπε ότι «θα αλλάξει την τοποθέτηση του για πάντα».  «Θεωρούμε ότι μπορεί να φτάσει σε χώρες κεντρικής Ευρώπης και να τις εξυπηρετεί», τόνισε.

Για τα σχόλια για την κριτική στην κοινοπραξία

Ερωτηθείς για την κριτική που ασκήθηκε στην κοινοπραξία, ο κ. Θεοφάνης λέγοντας «θα είμαι λακωνικός και ταυτόχρονα αυστηρός», δήλωσε επ’ αυτού: . Δεν είναι δουλειά μου να σχολιάζω δηλώσεις κρατικών διπλωματικών υπαλλήλων τρίτων χωρών, διαπιστευμένων στη χώρα μου, όπως και δεν είναι δουλειά αυτών των υπαλλήλων να σχολιάζουν ή να τοποθετούνται σε επενδύσεις που γίνονται στη χώρα μου, σε περιπτώσεις που δεν υφίσταται επιχειρηματικό ενδιαφέρον στη χώρα από την οποία προέρχονται.

Κρουαζιέρα και παλιό τελωνείο

Ερωτηθείς για το κτίριο του παλιού τελωνείου, ο κ. Θεοφάνης το χαρακτήρισε στολίδι ωστόσο δήλωσε πως δεν ήταν σε θέση να πει κάτι συγκεκριμένο. «Θα ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις που έχουμε από τη σύμβαση παραχώρησης. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να αναδείξουμε αυτό το στολίδι. Τους τρόπους θα τους δούμε», δήλωσε χαρακτηριστικά. Για την κρουαζιέρα, είπε ότι είναι μια δύσκολη ιστορία . Στο παρελθόν, ανέφερε, η Θεσσαλονίκη είχε αρκετά ενδιαφέρον μερίδιο αλλά αυτό ελαχιστοποιήθηκε, σχεδόν χάθηκε και αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με κάποιες αδυναμίες στο λιμάνι αλλά και με τη δομή της αγοράς και τα προβλήματα στην ανατολική μεσόγειο. Δεν μπορώ να προβλέψω πόσο θα διαρκέσει, σημείωσε προσθέτοντας ωστόσο ότι για να έχει ελπίδες η πόλη να γυρίσει μερίδιο κρουαζιέρας πρέπει να δημιουργηθεί σοβαρό τουριστικό προϊόν κρουαζιέρας. «Είναι υπόθεση όλων των οικονομικών παραγόντων της περιοχής όπως είπε, δηλώντας ότι η διοίκηση της ΟΛΘ ΑΕ είναι διατεθειμένη να συνεργαστεί σε αυτό το κομμάτι και εκτίμησε ότι θα υπάρχουν εξελίξεις σε αυτήν την κατεύθυνση.

Στη διάρκεια ξενάγησης στις εγκαταστάσεις του λιμανιού, ο κ. Θεοφάνης μίλησε για τις γερανογέφυρες αλλά και για την επέκταση του 6ου προβλήτα για να μπουν νέες γερανογέφυρες, ώστε να εξυπηρετούνται μεγάλα πλοία. Δείτε στα παρακάτω βίντεο του typosthes.gr αποσπάσματα από τις δηλώσεις του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ