Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Δημιουργείται Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας για την Αγροδιατροφή

Στην Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας ...

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας για την Αγροδιατροφή πρόκειται να δημιουργηθεί στον πρώτο θύλακα υποδοχής καινοτομικής δραστηριότητας της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας (ΑΖΚ), στη Θεσσαλονίκη.

Η ανακοίνωση έγινε σήμερα από τον πρόεδρο της ΑΖΚ κ. Παντελή Αγγελίδη, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου στην οποία συμμετείχε και η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά.

Όπως είπε ο κ. Αγγελίδης, αποφασίστηκε να αξιοποιηθεί η πρωτοβουλία της ευρωπαϊκής επιτροπής που προβλέπει τη δημιουργία digital innovation hubs στις Περιφέρειες της Ευρώπης, Εξήγησε ότι θα δημιουργηθεί μια θερμοκοιτίδα στον τομέα της αγροδιατροφής η οποία δεν υπάρχει στην Ελλάδα, παρά τη σχετική ανάγκη. Δίπλα σε αυτή θα δημιουργηθούν χώροι εγκατάστασης ερευνητικών δραστηριοτήτων και χώροι εγκατάστασης μικρών ή μεγαλύτερων καινοτομικών δραστηριοτήτων. Ήδη όπως τονίστηκε, δυο εργαστήρια του ΑΠΘ έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους.

Μάλιστα ο κ. Αγγελίδης είπε ότι το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας για την Αγροδιατροφή στη Θεσσαλονίκη θα είναι το πρώτο στην Ευρώπη, καθώς όπως εξήγησε στον σχετικό κατάλογο της Ευρώπης με τα digital innovation hubs, δεν υπήρχε άλλο αντίστοιχο. Πρόσθεσε πάντως ότι αυτό δε σημαίνει ότι θα είναι και το μοναδικό, καθώς όλες οι περιφέρειες βρίσκονται αυτήν τη στιγμή στη διαδικασία δημιουργίας κέντρων ψηφιακής καινοτομίας.

Εκτός από τη θερμοκοιτίδα προβλέπεται να δημιουργηθούν εργαστήρια αλλά και συνεδριακό κέντρο ενώ θα αξιοποιηθούν και οι υπαίθριοι χώροι.

«Με πολύ περιορισμένους πόρους κάνουμε προσπάθεια για το μοντέλο ανάπτυξης που θεωρούμε ότι χρειάζεται στη Θεσσαλονίκη», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της ΑΖΚ.

Απώτερος στόχος είναι να δημιουργηθούν εταιρείες οι οποίες θα παράγουν προϊόντα με παγκόσμια απήχηση, ενώ εκτιμάται ότι το κέντρο σε πλήρη ανάπτυξη μπορεί να προσελκύσει περίπου 3.000 επιστήμονες.

Για τα έργα υποδομών (δίκτυα κοινής ωφέλειας, δρόμοι, βιολογικό καθαρισμό κ.λπ), αλλά και για τη δημιουργία κτιρίων εμβαδού περίπου 30.000 τ.μ. (δημιουργία θερμοκοιτίδας και κτιρίου στέγασης μικρών επιχειρήσεων) εκτιμάται σύμφωνα με την προμελέτη ότι θα απαιτηθούν 47 εκατ. Ευρώ. Τα κονδύλια θα αναζητηθούν είτε μέσω ένταξης στο ΕΠΑνΕΚ ή θα αναζητηθεί άλλη λύση όπως η χρηματοδότηση μέσα ΕΤΕπ.

Η διαδικασία

Η διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί για τη δημιουργία του Κέντρου αναφέρθηκε ότι είναι έτοιμος ο φάκελος για την οριοθέτηση του θύλακα καινοτομίας και μέσα στο Μάιο πρόκειται να κατατεθεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος. Κατόπιν πρέπει να πάρει στο ΣτΕ και να βγει Προεδρικό Διάταγμα. Παράλληλα, τρέχει και ο φάκελος για τη χρηματοδότηση. Μέσα στο καλοκαίρι ή αμέσως μετά το καλοκαίρι αναμένεται να υποβληθεί και η Μελέτη Σκοπιμότητας στο υπουργείο Οικονομίας, για ένταξη της πρώτης φάσης του έργου, στο ΕΠΑνΕΚ.

Ο αρχιτέκτονας Τάκης Δούμας, από την ομάδα των μελετητών εκτίμησε ότι είναι εφικτό μέσα στο έτος, ή το αργότερο στις αρχές του 2019 ο τελικός φάκελος να πάει στο Συμβούλιο της Επικρατείας. "Φαντάζομαι (...) ότι σε δύο - τρεις μήνες, θα έχει γίνει Προεδρικό Διάταγμα", πρόσθεσε ο ίδιος.

Ζητούνται επιπλέον 40 στρέμματα

Σχετικά με τον θύλακα, ο κ. Αγγελίδης είπε ότι από τα 60 στρέμματα τα οποία έχουν παραχωρηθεί από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ το 2014, τα 20 είναι καλλυμένα με κτίρια τα οποία όμως δεν είναι αξιοποιήσιμα, πλην ενός, το οποίο στόχος είναι να ανακαινιστεί φέτος, με εκτιμώμενο κόστος 70.000, ώστε να στεγάσει τη διοίκηση και γραφεία. "Φάγαμε πάρα πολύ χρόνο για να δούμε πώς θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε αυτά τα κτήρια, αλλά καταλάβαμε ότι η αξιοποίησή τους είναι αδύνατη. Ταυτόχρονα, όμως, επειδή μας παραχωρήθηκαν κατά χρήση και όχι κατά κυριότητα, δεν μπορούμε να τα γκρεμίσουμε. Πολλοί ζητούν να νοικιάσουν τα κτήρια για αποθήκες, αλλά δεν είναι η δουλειά της ΑΖΚ να νοικιάζει αποθήκες", είπε ο κ. Αγγελίδης. Μάλιστα κάποια από το κτίρια που δεν είναι αξιοποιήσιμα έχουν αμίαντο. Η ΑΖΚ έχει ζητήσει να της παραχωρηθεί γειτονική έκταση 40 στρεμμάτων από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Για τα κίνητρα

Σε ότι αφορά το ζήτημα των κινήτρων, ο κ. Αγγελίδης είπε ότι αποτελεί ένα δύσκολο θέμα, με διαφορετικές παραμέτρους, σημειώνοντας ότι ο μόνος τρόπος για να φέρουμε κίνητρα είναι το θέμα αυτό να μπει στην ατζέντα της πόλης, δηλαδή όλων των φορέων.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Αγγελίδης είπε ότι η ΑΖΚ έχει λίστα με 10 κίνητρα – προτεραιότητες- για την προσέλκυση εταιρειών. Αυτά αφορούν μεταξύ άλλων ασφαλιστικά και φορολογικά κίνητρα για εργαζόμενους, καθώς και μειωμένη προσωπική φορολογία για τους εργαζόμενους,  flat ασφαλιστικές εισφορές κ.ά.

Μεγάλο στοίχημα για την Μακεδονία και τη Θράκη «το οποίο έχει φτάσει ο καιρός να υλοποιηθεί», χαρακτήρισε την ΑΖΚ η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, επισημαίνοντας ότι μέσω αυτής η περιοχή μπορεί να γίνει κέντρο καινοτομίας και ανάπτυξης. Για την ίδρυση του Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας για την Αγροδιατροφή, είπε ότι αποτελεί εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη που θα προστεθεί στις δράσεις που γίνονται ειδικά στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ