Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Οι… 7 «δράκοι» της οικονομίας – Πέντε καταλύτες ανάπτυξης

Τα σημαντικότερα προβλήματα που εμποδίζουν την ανάπτυξη

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Οι «5 δράκοι», δηλαδή τα πέντε σημαντικότερα προβλήματα που εμποδίζουν την ανάπτυξη στη χώρα μας, βρέθηκαν στο επίκεντρο εκδήλωσης που διοργάνωσε το απόγευμα της Τετάρτης στη Θεσσαλονίκη η διαΝΕΟσις, με την υποστήριξη του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ).

Σύμφωνα με τη διαΝΕΟσις πέντε κρίσιμα και συνεχώς διογκούμενα προβλήματα –πραγματικοί δράκοι- κρατούν την ελληνική οικονομία φυλακισμένη, μειώνουν την αξιοπιστία της χώρας και δηλητηριάζουν τις παραγωγικές δυνάμεις της με απαισιοδοξία και απόγνωση. Συγκεκριμένα, τα προβλήματα αυτά, τα οποία όπως τόνισε ο Γενικός Διευθυντής του διαΝΕΟσις, Διονύσης Νικολάου, ανοίγοντας την εκδήλωση, είναι αλληλένδετα είναι: 1) Το μεγάλο δημόσιο χρέος, 2) Το προβληματικό ασφαλιστικό σύστημα 3) Το δυσλειτουργικό φορολογικό σύστημα 4) Τα δίδυμα προβλήματα της πολυνομίας και της κακονομίας και 5) Τα προβλήματα και οι καθυστερήσεις στην απονομή της δικαιοσύνης. Στην εκδήλωση της διαΝΕΟσις, που παρακολούθησε πλήθος κόσμου, παρουσιάστηκαν μια σειρά από προτάσεις για την αντιμετώπιση των δράκων.

Καραμούζης: Οι… 7 δράκοι και οι 5 αναπτυξιακοί καταλύτες

Ο κ. Νικόλαος Καραμούζης, πρόεδρος του δ.σ. Εurobank Ergasias Α.Ε. και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και μέλος του Advisory Board της διαΝΕΟσις, σημείωσε στην ομιλία του ότι δυστυχώς, οι δράκοι δεν είναι μόνο πέντε, αλλά επτά. Πρόσθεσε συγκεκριμένα στους ήδη αναφερθέντες «το τεράστιο υπόλοιπο μη εξυπηρετούμενων δανείων» αλλά και την αναγκαιότητας σημαντικής ανάκαμψης των ιδιωτικών επενδύσεων. Ειδικότερα, για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είπε ότι το ύψος του φτάνει τα 95 δις. ευρώ σήμερα και στόχος είναι να πάνε στα 64 δις. στο τέλος του 2019, αλλά και τότε, όπως είπε, το ποσό θα είναι το 35% του συνόλου των δανείων. Για τις ιδιωτικές επενδύσεις είπε ότι κατέρρευσαν, από € 50 δισεκ. περίπου το 2007, σε € 14,4 δισεκ. το 2017 ετησίως.

Ο ίδιος αναφέρθηκε σε πέντε σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές δομικές αλλαγές που συντελούνται σταδιακά στην ελληνική οικονομία και κοινωνία, τις οποίες αποκάλεσε αναπτυξιακούς καταλύτες, τονίζοντας ότι σε συνδυασμό με την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων για την αντιμετώπιση των δράκων, μπορούν να αποτελέσουν την κρίσιμη και ειδοποιό διαφορά για την οριστική επιστροφή της χώρας σε ισχυρή και διατηρήσιμη αναπτυξιακή τροχιά και οικονομική και κοινωνική κανονικότητα. Πιο συγκεκριμένα οι 5 καταλύτες που ανέφερε ο κ. Καραμούζης είναι:

1. Η ανάδειξη μιας νέας δυναμικής και εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα. Είπε συγκεκριμένα ότι η κρίση και οι μεταρρυθμίσεις, σε συνδυασμό με τις διεθνείς εξελίξεις στις αγορές και τις οικονομίες και την κατάρρευση της εγχώριας ζήτησης, ανέδειξαν μια νέα γενιά επιχειρηματιών, μια νέα ελληνική δυναμική επιχειρηματικότητα, ανθεκτική στις προκλήσεις των ανοικτών αγορών και του διεθνούς ανταγωνισμού.

2. Η συρρίκνωση του οικονομικού ρόλου του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Όπως είπε, ο ρόλος και η επιρροή του δημοσίου τομέα στην οικονομία, περιορίζεται δραστικά, σε βαθμό πρωτοφανή για τη μεταπολεμική περίοδο.

3. Ο  σταδιακός παραγωγικός μετασχηματισμός της Ελληνικής Οικονομίας. Μεταξύ άλλων, είπε επ΄αυτού ότι η νέα, μετά την κρίση, οικονομία γίνεται σταδιακά όλο και πιο ανταγωνιστική διεθνώς. Τόνισε ότι η χώρα γίνεται πιο εξωστρεφής, αναφέροντας ότι το ποσοστό εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών ως προς το ΑΕΠ αυξάνεται σταθερά, στο 33% σήμερα, ενώ ως νέους δυναμικούς κλάδους ανέφερε ενδεικτικά τον τουρισμό, τις μεταφορές, τη βιομηχανία, τη μεταποίηση, τις εξαγωγές, την ενέργεια, τα logistics, τις υποδομές, τα τρόφιμα και τα μέταλλα.

4. Η κοινωνία και το πολιτικό σύστημα αλλάζουν, γίνονται  σταδιακά πιο φιλικά προς το επιχειρείν, τις ιδιωτικές επενδύσεις, τις ιδιωτικοποιήσεις και τη μείωση του οικονομικού ρόλου του κράτους. «Η υλοποίηση των τολμηρών μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται, προϋποθέτει τη διαμόρφωση ενός ισχυρού ηγετικού πόλου εξουσίας, μέσω ευρύτερων πολιτικών και κοινωνικών συναινέσεων, που θα δεσμευθεί να υλοποιήσει ένα τολμηρό αναπτυξιακό πρόγραμμα αλλαγών και παραγωγικής ανασυγκρότησης. Αυτός ο ηγετικός πόλος εξουσίας θα πρέπει να πείσει την πλειοψηφία της κοινωνίας, ότι οι τολμηρές μεταρρυθμίσεις είναι η μόνη διέξοδος από την κρίση και την ατροφική ανάπτυξη, κυρίως δε να πειστεί η κοινωνία ότι θα αποκομίσει μέρισμα επιτυχίας, οφέλη από τη δημιουργία, μιας σύγχρονης ανοικτής, ανταγωνιστικής και δίκαιης, οικονομίας αγοράς», τόνισε, μεταξύ άλλων ο κ. Καραμούζης. Υπογράμμισε δε ότι πρέπει να θυμόμαστε ότι τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα, τα θύματα της κρίσης, δεν ψάχνουν για φιλοδωρήματα και ευεργεσίες.

5. Η διάδοση των νέων κοινωνικών και παραγωγικών αξιών. Βλέπουμε γύρω μας, όλο και πιο συχνά, είπε ο κ. Καραμούζης, νέους ανθρώπους να καινοτομούν, να διαπρέπουν επιστημονικά, να αριστεύουν, τη νεανική επιχειρηματικότητα να ανθεί, χιλιάδες νέους, να  τολμούν να ξενιτεύονται για ένα καλύτερο αύριο, να κάνουν την ανεργία δράση, νέους αγρότες να δοκιμάζουν καινοτόμες δυναμικές καλλιέργειες και μεθόδους, χιλιάδες δημόσιους λειτουργούς, που παρά τις οριζόντιες μειώσεις μισθών, την απαξίωση και το έλλειμμα υποδομών να κάνουν τη δουλειά τους με συνέπεια, ανθρωπιά, περηφάνεια, αξιοπρέπεια και ευθύνη. «Αυτοί κρατάνε σήμερα την Ελλάδα όρθια. Αυτοί αποτελούν τον ηθικό κορμό και έχουν κερδίσει το δικαίωμα να ζητήσουν να αλλάξει η χώρα πορεία», υπογράμμισε.

Οι προτάσεις

Στο θέμα του δημοσίου χρέους και των πρωτογενών πλεονασμάτων αναφέρθηκε στην τοποθέτησή του ο Νίκος Χριστοδουλάκης, Καθηγητής Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, π. Υπουργός Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών. Για το ασφαλιστικό σύστημα μίλησε ο Μιλτιάδης Νεκτάριος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιώς, ενώ για το φορολογικό σύστημα ο Χάρης Θεοχάρης, Βουλευτής, π. Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Υπουργείου Οικονομικών. Οι τρεις παραπάνω έχουν επεξεργαστεί συνδυαστική πρόταση για την αντιμετώπιση των τριών αυτών από τους πέντε "δράκους".

Ειδικότερα, η πρόταση που έχουν καταθέσει περιλαμβάνει τρεις άξονες:

-Την επίτευξη ενός νέου συμβιβασμού για τα πρωτογενή πλεονάσματα για τα οποία η χώρα μας έχει δεσμευτεί κατά την περίοδο 2019-2022. Σύμφωνα με την πρόταση, η χώρα θα πρέπει να διεκδικήσει τη δυνατότητα ένα 2% του ΑΕΠ να κατευθύνεται στη χρηματοδότηση παραγωγικών επενδύσεων και υποδομών κάθε χρόνο, τουλάχιστον μέχρι το 2029.

-Τη ριζική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος με μείωση των συνολικών εισφορών (από 27% σε 19%) και με χρήση των επικουρικών εισφορών για τη δημιουργία ενός κεφαλαιοποιητικού συστήματος. Προβλέπεται ότι η μεταρρύθμιση θα οδηγήσει σταδιακά στη δημιουργία 350.000 θέσεων εργασίας μέχρι το 2030 και τη μείωση της ανεργίας στο 7,1% μέσα σε 10 χρόνια.

-Την απλοποίηση της φορολογίας με ενοποίηση και μείωση συντελεστών. Μεταξύ άλλων, η πρόταση προβλέπει συντελεστή 20% στα καθαρά κέρδη των επιχειρήσεων, φορολογία εισοδήματος από 20% ως 30% για τα φυσικά πρόσωπα και επί των καθαρών κερδών των αυτοαπασχολούμενων και των ατομικών επιχειρήσεων, ενιαίο ΦΠΑ 20% (και χαμηλό συντελεστή 10%), αλλά και μια σειρά από θεσμικές αλλαγές που θα αυξήσουν την εισπραξιμότητα και θα βοηθήσουν στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης, για την πολυνομία και την κακονομία στην Ελλάδα μίλησε ο Λεωνίδας Χριστόπουλος, Απόφοιτος Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης και υπ. διδάκτορας, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ σκέψεις για μια σύγχρονη και αποτελεσματική δικαιοσύνη μοιράστηκε ο Μιχάλης Πικραμένος, Σύμβουλος Επικρατείας και Αναπλ. Καθηγητής Νομικής Σχολής Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.  Ο ίδιος κατέθεσε τέσσερις προτάσεις: Την αναδιάταξη του δικαστικού χάρτη της χώρας, την εισαγωγή νέων τεχνολογικών στη δικαιοσύνη, τη στελέχωση των δικαστηρίων με κατάλληλο και εξειδικευμένο προσωπικό και το δικαστικό μάνατζμεντ. Την εκδήλωση χαιρέτησε και ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ κ. Αθανάσιος Σαββάκης, ο οποίος τόνισε ότι πράγματι οι 5 δράκοι αποτελούν σημαντικούς ανασταλτικούς παράγοντες για την ανάπτυξη και χρίζουν αντιμετώπισης κατά προτεραιότητα. Όμως, πρόσθεσε, κοινός τόπος αυτών είναι ένας, το κράτος. Πρόσθεσε ότι μόνο με έμπρακτη υποστήριξη του ιδιωτικού τομέα αντιμετωπίζονται με επάρκεια οι πέντε δράκοι, ενώ επανέλαβε ότι πρέπει επιτέλους να υπάρξει συγκεκριμένη βιομηχανική πολιτική. Μετά τις εισηγήσεις ακολούθησε συζήτηση με συντονίστριες τις δημοσιογράφους Αλεξάνδρα Γούτα και Αθανασία Μπίδιου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ