Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Τι θα δούμε φέτος στο Αμερικάνικο Περίπτερο στη ΔΕΘ

Τιμώμενη χώρα οι ΗΠΑ - Έμφαση στην τεχνολογία και την καινοτομία ...

Της Μαρίας Κουζούφη

Στην καινοτομία και την τεχνολογία θα δίνει έμφαση το Αμερικανικό Περίπτερο στην 83η ΔΕΘ, που θα πραγματοποιηθεί από 8-16 Σεπτεμβρίου και που φέτος έχει ως τιμώμενη χώρα τις ΗΠΑ.

Στοιχεία για τη συμμετοχή των ΗΠΑ, τις μεγάλες εταιρίες που θα έρθουν στη ΔΕΘ, το φιλόδοξο πρόγραμμα δράσεων και εκδηλώσεων που προγραμματίζονται αλλά και το αμερικανικό επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα, δόθηκαν σήμερα στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Σίμος Αναστασόπουλος, εξέφρασε την εκτίμηση ότι αυτό που ετοιμάζεται θα είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα να κάνει το επόμενο βήμα σε μια επιτυχημένη μεταμνημονιακή πορεία. "Πιστεύω ότι θα έχουμε ένα εξαιρετικό γεγονός, ένα μεγάλο εμπορικό επιχειρηματικό γεγονός, μια μεγάλη εμπορική πλατφόρμα που θα μας βάλει στο κέντρο των πραγμάτων αλλά και μια μεγάλη γιορτή", είπε ο κ. Αναστασόπουλος, ο οποίος μίλησε και για τη σημασία της επόμενης ημέρας. "Δημιουργούμε τη βάση και για την επόμενη ημέρα[...]  Φέτος δημιουργούμε τα κίνητρα ώστε οι αμερικανικές επιχειρήσεις να έρθουν στην πόλη και πιστεύω ότι με την αποτελεσματικότητα που θα έχει αυτή η έκθεση και με το περιβάλλον που δημιουργείται, θα θέλουν να έρθουν και του χρόνου και αυτός είναι ο στόχος", είπε ο κ. Αναστασόπουλος. Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ επανέρχονται στη ΔΕΘ μετά 11 χρόνια.

Στη Θεσσαλονίκη θα βρεθεί υψηλόβαθμη κυβερνητική αποστολή με επικεφαλής τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ, αλλά και μεγάλη επιχειρηματική αποστολή καθώς και μεμονωμένοι CEOs μεγάλων εταιριών, ενώ γίνεται προσπάθεια  προσέλκυσης επιμελητηρίων και κυβερνητικών αποστολών και από γειτονικές χώρες. 

Όσο για τη φημολογία ότι μπορεί να παραστεί στη ΔΕΘ και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ κ. Πένς, ο κ. Αναστασόπουλος είπε ότι το μόνο που γνωρίζει είναι ότι συζητείται. "Ελπίζουμε ότι θα μπορέσει να είναι εδώ. Θα ήμασταν ευτυχείς, αλλά είναι δύσκολη η περίπτωση είπε".  

Μεταξύ των εκθετών, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, περιλαμβάνονται μεγάλα ονόματα του αμερικανικού επιχειρείν, όπως Lockheed Martin, Microsoft, Pfizer, Coca Cola, Cisco, Hewlett Packard, IBM Hellas, Facebook, Google,  κ.ά

Για δικαίωση της ιδέας να είναι φέτος οι ΗΠΑ τιμώμενη χώρα, έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo κ. Τάσος Τζήκας, σημειώνοντας ότι ο πήχης έχει τεθεί ψηλά και στόχος είναι αυτή η ΔΕΘ να είναι η καλύτερη γενική έκθεση των τελευταίων 20 χρόνων. "Νομίζουμε ότι θα τα καταφέρουμε, είναι ήδη sold out", τόνισε χαρακτηριστικά. Με δεδομένο ότι η γενική ιδέα είναι να δοθεί έμφαση σε θέματα καινοτομίας και τεχνολογίας, στο περίπτερο 12 θα στεγαστεί το ελληνικό οικοσύστημα start-ups . Είπε ότι πρόκειται για μια μεγάλη ευκαιρία να αναδειχθεί η Θεσσαλονίκη σαν ένα τεχνολογικό Hub.

Για μια τεράστια ευκαιρία για τη Β. Ελλάδα να επανέλθει στο διεθνές προσκήνιο , έκανε λόγο ο Ν. Μπακατσέλος, αντιπρόεδρος του Ελληνοαμερικανού Επιμελητηρίου και επικεφαλής της επιτροπής Βόρειας Ελλάδας.

Τι θα δούμε στο αμερικανικό Περίπτερο

Στοιχεία για το αμερικανικό Περίπτερο, το οποίο θα στεγαστεί στο μεγαλύτερο περίπτερο του εκθεσιακού κέντρου, το 13, και το οποίο παρουσιάζει ήδη κάλυψη στο 90%, παρουσίασε ο εκτελεστικός διευθυντής του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου κ. Η. Σπυρτούνιας. "Στόχος είναι να κάνουμε ένα διαφορετικό περίπτερο, που θα προσφέρει στον κάθε είδους επισκέπτη δυνατότητα διάδρασης, ανοιχτό περιεχόμενο και ευχάριστη διαμονή. Σύμφωνα με τα σχέδια που παρουσιάστηκαν, το περίπτερο θα είναι "επενδυμένο" εξωτερικά με οθόνη στην οποία θα προβάλλονται μηνύματα, χορηγοί αλλά θα μεταδίδονται ζωντανά και εκδηλώσεις που θα λαμβάνουν χώρα εντός. Στο κέντρο του περιπτέρου θα διαμορφωθεί ο χώρος του stage, όπου θα πραγματοποιούνται διάφορες εκδηλώσεις -και μουσικές-, ενώ θα υπάρχει και χώρος Media, το the cube. Οι εκδηλώσεις θα είναι στοχευμένες σε θέματα τεχνολογίας και καινοτομίας κυρίως, ενώ εκτός από το εκθεσιακό κομμάτι θα υπάρχει και παράλληλο πρόγραμμα εκδηλώσεων.

Πάντως, οι εκδηλώσεις που αφορούν τις ΗΠΑ ως τιμώμενη χώρα έχουν ήδη αρχίσει και θα συνεχιστούν τόσο στη διάρκεια της έκθεσης όσο και μετά.

Σε ότι αφορά στις υποδομές το χώρο του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου, ο κ. Τζήκας είπε ότι επειδή η αμερικανική παρουσία φέτος θα είναι πολύ σημαντική και σε εύρος και σε ποιότητα "είμαστε υποχρεωμένοι να στηρίξουμε τις υποδομές", προαναγγέλλοντας "κάποιες εκπλήξεις" μέχρι τα εγκαίνια της ΔΕΘ , χωρίς ωστόσο να επεκταθεί σε λεπτομέρειες καθώς αυτές οι παρεμβάσεις βρίσκονται ακόμη σε φάση εκκίνησης. Είπε πάντως ότι το μεγάλο στοίχημα είναι η ανάπλαση του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου προσθέτοντας ότι θα έχουμε νέα γι΄αυτό μέσα στο χρόνο.

Μεγάλο το ενδιαφέρον για αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα

Πολύ μεγάλο είναι το ενδιαφέρον που εκδηλώνουν αυτήν τη χρονική στιγμή αμερικανικά funds, επιχειρήσεις και ιδιώτες για επενδύσεις στην Ελλάδα, κυρίως στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού, του real estate και των logistics.

"Τους βλέπουμε σχεδόν καθημερινά. Ψάχνουν και αναλύουν τις ευκαιρίες", είπε ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου. Είπε ότι έχουν ήδη υλοποιηθεί κάποιες, σημείωσε ωστόσο ότι η απόφαση για υλοποίηση τέτοιων επενδύσεων έχει να κάνει με τη διαμόρφωση φιλικότερου περιβάλλοντος για την επιχειρηματικότητα από ελληνικής πλευράς.

"Υπάρχουν πολύ σημαντικές αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα, στο κομμάτι της τεχνολογίας", είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo κ. Τζήκας, ο οποίος γνωρίζει τα πράγματα από πρώτο χέρι, καθώς είναι και πρόεδρος του ΣΕΠΕ.

Η Βόρεια Ελλάδα είναι πολύ σημαντική δήλωσε η Πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη κ. Ρεμπέκα Φονγκ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.  

 Η Ελλάδα θεωρείται εταίρος σε διάφορα πράγματα και θα ενισχύσουμε τις σχέσεις μας και θα βρούμε τρόπο να είμαστε εδώ στη Θεσσαλονίκη και στη Β. Ελλάδα, τόνισε.

Είπε ακόμη ότι είναι σημαντικό η Ελλάδα να είναι μια υγιής και σταθερή χώρα στην οποία μπορεί να βασίζονται οι ΗΠΑ, σε μια δύσκολη, όπως είπε, γειτονιά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ