Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Αρωγός η πολιτεία στη δημιουργία κέντρου νανοτεχνολογίας στη Θεσσαλονίκη

Όπως είπε ο αν. υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας στο πλαίσιο του 15ου συνεδρίου Νανοτεχνολογίας ...

Η πολιτεία είναι αρωγός στη δημιουργία κέντρου νανοτεχνολογίας, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, Κ. Φωτάκης, υπογραμμίζοντας ότι η νανοτεχνολογία βρίσκεται στην κορυφή της επιστήμης και της τεχνολογίας, διαπερνά άλλες δραστηριότητες αναπτυξιακές και δημιουργεί προστιθέμενη αξία.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Φωτάκης, στο περιθώριο του 15ου συνεδρίου Νανοτεχνολογίας που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, επισήμανε ότι ο καθηγητής του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ και πρόεδρος του συνεδρίου, Στέργιος Λογοθετίδης καταβάλλει προσπάθειες προκειμένου να δημιουργηθεί κέντρο νανοτεχνολογίας, ωστόσο, όμως, διευκρίνισε ότι κάτι συγκεκριμένο αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει. "Ξέρουμε ότι κάνει πολλές προσπάθειες για τη δημιουργία ενός κέντρου νανοτεχνολογίας ο πρόεδρος του συνεδρίου, ο κ. Λογοθετίδης, υπάρχουν σκέψεις και προσπάθειες για να στηριχτεί αυτό από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η πολιτεία είναι πάντοτε αρωγός σ΄ αυτού του τύπου τις προσπάθειες και για το συνέδριο που γίνεται στη Θεσσαλονίκη και σε άλλα ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια", δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας.

Όπως επισήμανε, το 15ο συνέδριο νανοτεχνολογίας έχει γίνει παράδοση για τη Θεσσαλονίκη και τη φέρνει στην πρωτοπορία των πόλεων που δραστηριοποιούνται στην τεχνολογία . "Βέβαια δεν είναι μόνο το συνέδριο, είναι και όλες οι συναφείς δραστηριότητες που έχει αναπτύξει η ομάδα, μέχρι και το πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ", είπε ο κ. Φωτάκης και πρόσθεσε: "το σημερινό συνέδριο και όλη η δραστηριότητα βρίσκεται στο κέντρο του σχεδιασμού που έχουμε κάνει για την έρευνα στη χώρα που αποσκοπεί πλέον στη δημιουργία ενός νέου παραγωγικού μοντέλου που βασίζεται στην οικονομία της γνώσης και της καινοτομίας που προκύπτουν από την επιστημονική έρευνα".

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, αφού καλωσόρισε τους συνέδρους στη Θεσσαλονίκη, υπογράμμισε τη στενή συνεργασία που υπάρχει τα τελευταία χρόνια με την ομάδα της νανοτεχνολογίας υπό τον καθηγητή κ. Λογοθετίδη, αλλά και την υποστήριξη "με αρκετούς τρόπους στη λειτουργία αυτής της ομάδας που δίνει ένα σημαντικό πλεονέκτημα στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα".

Σημείωσε, δε, πως στο πλαίσιο αυτό πρόσφατα εγκρίθηκε η ίδρυση του ειδικού πανεπιστημιακού ινστιτούτου, το οποίο είναι το πρώτο για την Ελλάδα στον τομέα της νανοτεχνολογίας, στη Θεσσαλονίκη. "Η Πολιτεία υποστηρίζει διυπουργικά τη δημιουργία ενός μεγάλου ερευνητικού κέντρου για τη νανοτεχνολογία στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της γενικότερης μετατροπής της πόλης σε έναν διεθνή επιστημονικό κόμβο και πιστεύουμε να έχουμε θετικές ειδήσεις μέσα στη χρονιά", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Φάμελλος.

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος αναφέρθηκε, ακόμη, στην έξοδο από την κρίση, επισημαίνοντας πως "σηματοδοτείται και από τη συγκρότηση ενός συγκεκριμένου αναπτυξιακού προγράμματος, που παρουσιάζει ένα διαφορετικό παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο".

"Στην κατεύθυνση αυτή", σημείωσε ο κ. Φάμελλος, "χρειαζόμαστε νέα παραδείγματα και νέους τρόπους σκέψης και ταυτόχρονα που να δίνουν ανταγωνιστική οικονομία αλλά και δίκαιη οικονομική ανάπτυξη. Η νανοτεχνολογία σ' αυτό το πλαίσιο μας δίνει εξαιρετικές δυνατότητες από νέες ιδέες αλλά και ριζοσπαστικές τομές στην καινοτομία και ταιριάζει με το δικό μας αναπτυξιακό σχέδιο, το οποίο αφορά και συνολικά την Ευρώπη και τον κόσμο, που πρέπει να επιλέξουν με τις δύο παγκόσμιες πολιτικές πλέον δεσμεύσεις, τη συμφωνία των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή και τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ για το 2030, ένα άλλο μοντέλο και οικονομίας και κατανάλωσης".

Παρουσίασε, δε, ορισμένα παραδείγματα όπου η νανοτεχνολογία μας εισάγει, όπως είπε, "στην τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, συμβατά με τη βιώσιμη ανάπτυξη και με την κλιματική αλλαγή, όπως τα φωτοβολταϊκά πάνω σε εύκαμπτα πλαστικά, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν από αυτοκίνητα έως όψεις κτιρίων, οι τεχνολογίες εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια, που δημιουργούν σε συνδυασμό με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αυτόνομα ενεργειακά κτίρια, η νανοτεχνολογία στις μπαταρίες που ολοκληρώνει την τεχνολογία του ηλεκτρικού αυτοκινήτου, η επεξεργασία ειδικών αποβλήτων με νανοϋλικά και με νανοτεχνολογίες που προσομοιάζουν με αυτές της νανοϊατρικής και ο τομέας της ασφάλειας τροφίμων".

Όλα αυτά, όπως είπε ο κ. Φάμελλος, μας δίνουν υλικά με χαμηλότερη ενεργειακή κατανάλωση, εναλλακτικά παραγωγικά μοντέλα με ελαχιστοποίηση αποβλήτων, "που ταιριάζουν απόλυτα με αυτό που θέλουμε: μηδενικές εκπομπές άνθρακα, μηδενικά απόβλητα".

"Η νανοτεχνολογία", υπογράμμισε, "μας δίνει μια δυνατότητα να μην χάσουμε αυτή την ευκαιρία στην Ελλάδα".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη - Χαλκιδική: Ποιες περιοχές σάρωσε η κακοκαιρία - Που έπεσε πολύ νερό
Μεγάλα προβλήματα αντιμετωπίζουν αρκετές περιοχές στη χώρα - Που καταγράφηκαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής
Θεσσαλονίκη - Χαλκιδική: Ποιες περιοχές σάρωσε η κακοκαιρία - Που έπεσε πολύ νερό