Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Έξοδος από τα μνημόνια ή όχι; – Τι λένε οι επαγγελματίες από τη Θεσσαλονίκη

Οι παραγωγικοί φορείς της Θεσσαλονίκης μιλούν στο Typosthes.gr

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια και την επόμενη ημέρα για την οικονομία και τις επιχειρήσεις, σχολιάζουν με δηλώσεις τους στον "Τύπο Θεσσαλονίκης" εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων της Θεσσαλονίκης και της Β. Ελλάδας. Έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά, είναι το μήνυμα που στέλνει ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ. Ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ επισημαίνει ότι η έξοδος απαιτεί προσήλωση στον στόχο της ανάπτυξης ενώ για έξοδο "παρωδία" μιλά ο πρόεδρος του ΒΕΘ "καθώς η χώρα εισέρχεται σε μία νέα τετραετία λιτότητας με ενισχυμένη επιτήρηση".  "Η έξοδος πρέπει να συνοδεύεται από πρακτικά μέτρα που να τα νιώσει ο επιχειρηματικός κόσμος και οι επενδυτές", τονίζει από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, ενώ οι πρόεδροι ΕΕΘ και ΕΣΘ δεν αναμένουν κάποια αλλαγή.

Γ. Μασούτης: Έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά

"Μετά από μεγάλες θυσίες οκτώ ετών φτάσαμε στο χρονικό σημείο που, τυπικά τουλάχιστον, λήγουν τα μνημόνια. Στη διάρκεια των οκτώ αυτών χρόνων καταφέραμε να περάσουμε από τα μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα στα πλεονάσματα. Αυτό όμως έγινε με την υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων και με κόστος για την πραγματική οικονομία καθώς βιώσαμε το κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων οι οποίες λίγα χρόνια πριν ήταν υγιέστατες" δηλώνει στον Τ.Θ. ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκη κ. Γιάννης Μασούτης και προσθέτει: Δυστυχώς, ενώ τα μνημόνια τελειώνουν το κύριο βάρος της δημοσιονομικής εξυγίανσης συνεχίζει να το κουβαλάει ο  νόμιμος, ο έντιμος,  και ο συνεπής επιχειρηματίας. Λίγα πετύχαμε στο ζήτημα του περιορισμού του παρεμπορίου, του λαθρεμπορίου και γενικότερα της μαύρης οικονομίας, ο τζίρος της οποίας είναι δεκάδες δισεκατομμύρια, απ’ όπου το κράτος  χάνει κάθε χρόνο, από διαφυγόντες φόρους και δασμούς.

Κατά τον ίδιο, τα μνημόνια τελειώνουν αλλά εμείς συνεχίζουμε να μην αντιμετωπίζουμε την επιχειρηματικότητα ως τη μόνη πηγή παραγωγής εισοδήματος. "Πρέπει να γίνει η χώρα μας φιλικότερη στο επιχειρείν μειώνοντας τις φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις, τη γραφειοκρατία, απλοποιώντας διαδικασίες και αδειοδοτήσεις που σχετίζονται με την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας και μειώνοντας το χρόνο απονομής της δικαιοσύνης. Πρέπει να αποκτήσει και πάλι η χώρα μας μια ανταγωνιστική παραγωγική βάση, μέσα από σοβαρές επενδύσεις για  την παραγωγή ποιοτικών και καινοτόμων  προϊόντων και υπηρεσιών μεγάλης προστιθέμενης αξίας που θα δίνουν εισόδημα σε ελληνικά χέρια. Διαθέτουμε το ανθρώπινο κεφάλαιο (επιχειρηματικό, διοικητικό και εργατικό) αλλά για να το αξιοποιήσουμε χρειάζεται να δοθούν κίνητρα", όπως λέει χαρακτηριστικά.

"Τα μνημόνια λοιπόν τελειώνουν αλλά έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας. Όταν καταφέρουμε να δημιουργήσουμε ένα φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον και δούμε να πραγματοποιούνται νέες επενδύσεις, νέες θέσεις εργασίας και τους Έλληνες που μετανάστευσαν τα χρόνια της κρίσης να επιστρέφουν στη χώρα τους, όταν δούμε το εισόδημα του μέσου νοικοκυριού να  ανεβαίνει, τότε θα μπορούμε να πούμε ότι απομακρυνθήκαμε οριστικά από την περίοδο της κρίσης", καταλήγει η δήλωση του κ. Μασούτη.

Αθ. Σαββάκης: Η έξοδος απαιτεί προσήλωση στον στόχο της ανάπτυξης

"Η έξοδος της Ελλάδος από τα μνημόνια, απαιτεί προσήλωση όλων μας στον ένα και μοναδικό στόχο, που είναι η ανάπτυξη, και μάλιστα ανάπτυξης που θα προέλθει από παραγωγικές επενδύσεις. Σε διαφορετική περίπτωση, η λήξη των μνημονίων δεν θα έχει την προσδοκώμενη θετική προοπτική για την κοινωνία και τις επιχειρήσεις", δήλωσε στον Τ.Θ. ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος κ. Αθανάσιος Σαββάκης.

Ασφαλώς, μετά από οκτώ χρόνια σκληρής διαθρωτικής προσαρμογής, βαθιάς οικονομικής ύφεσης και σημαντικής κοινωνικής αποδιάρθρωσης, η αποδέσμευση από τα μνημόνια αποτελεί θετικό γεγονός, το οποίο όμως θα πρέπει να μας κινητοποιήσει για την ταχεία επούλωση των πληγών από τη μακροχρόνια οικονομική κρίση, όπως λέει.

"Δυστυχώς όμως, αυτοματισμοί που να οδηγούν στην ανάπτυξη την επόμενη μέρα μετά τη λήξη των μνημονίων δεν υπάρχουν. Όσο η έλλειψη ρευστότητας στην πραγματική οικονομία συνεχίζεται, όσο η υπερφορολόγηση εξακολουθεί να απομυζεί την ισχνή κερδοφορία των επιχειρήσεων, όσο το τραπεζικό σύστημα παραμένει προσηλωμένο στην ρύθμιση των κόκκινων δανείων και όχι στην κατά προτεραιότητα χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, η ανάπτυξη θα παραμένει άπιαστο όνειρο για την Ελλάδα", τονίζει και προτείνει "να κοιτάξουμε με σύνεση και ρεαλισμό το μέλλον της πατρίδας μας, δημιουργώντας επιχειρηματικές ευκαιρίες και ένα σύγχρονο κράτος, λειτουργικό για πολίτες και επιχειρήσεις", το οφείλουμε, άλλωστε, όπως υπογραμμίζει, στην επόμενη γενιά.

Αν. Καπνοπώλης: Πρόκειται για έξοδο παρωδία

«Ο πόνος για τους Έλληνες πολίτες δεν φαίνεται να τελειώνει με την ολοκλήρωση του τρίτου, αχρείαστου, προγράμματος στήριξης. Παρά το αναμενόμενο πανηγυρικό διάγγελμα Τσίπρα, πρόκειται για έξοδο παρωδία καθώς η χώρα εισέρχεται σε μία νέα τετραετία λιτότητας με ενισχυμένη επιτήρηση», σχολιάζει o πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Αναστάσιος Καπνοπώλης υπογραμμίζοντας πως «η Ελλάδα γίνεται η πρώτη χώρα στην ιστορία της ευρωζώνης που εξέρχεται από πρόγραμμα στήριξης χωρίς να επιστρέφει στις αγορές».

«Η οικονομία δεν πρόκειται να μπει σε καινούρια τροχιά με τη λήξη του μνημονίου. Πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, να υλοποιηθούν   στρατηγικές ανάπτυξης και στήριξης του επιχειρείν, για τα οποία μέχρι σήμερα η κυβέρνηση δείχνει να αδιαφορεί», σημειώνει ο κ. Καπνοπώλης, προσθέτοντας πως «είναι αδιανόητο να πανηγυρίζουν  οι κυβερνώντες για την ‘έξοδο’ από το τρίτο μνημόνιο την ώρα που με τις άστοχες επιλογές τους μας έχουν δέσει χειροπόδαρα για δεκαετίες. Αντί να αυτοθαυμάζονται και να απαιτούν τη συναίνεση και ανοχή του λαού, που τόσο έχουν ταλαιπωρήσει, καλό θα ήταν να ζητήσουν συγνώμη και να δηλώσουν ευθαρσώς πως «το μνημόνιο τελείωσε, αλλά ήρθε το μόνιμο μνημόνιο». 

Γ. Κωνσταντόπουλος: Η έξοδος δεν μπορεί να είναι ένα λεκτικό πυροτέχνημα

"Η έξοδος από τα μνημόνια πρέπει να συνοδεύεται από πρακτικά μέτρα που να τα νιώσει ο επιχειρηματικός κόσμος και οι επενδυτές. Η έξοδος από τα μνημόνια δεν μπορεί να είναι ένα λεκτικό πυροτέχνημα", σημειώνει με έμφαση ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος Δρ. Γιώργος Κωνσταντόπουλος. "Έξοδος από τα μνημόνια με παράταση ισχύος μνημονιακών μέτρων, capital controls, μείωση της κατανάλωσης, μείωση των δημοσίων και ιδιωτικών επενδύσεων είναι σαν πινγκ χωρίς πονγκ ή αν θέλετε άλλα λόγια να αγαπιόμαστε", τονίζει ο ίδιος.

Μ. Ζορπίδης και Π. Φιλιππίδης: Δεν θα αλλάξει τίποτα για εμάς 

Οι επαγγελματίες και οι έμποροι από την πλευρά τους δεν αναμένουν κάποια αλλαγή μετά την έξοδο από τα μνημόνια.

"Νομίζω ότι δεν άλλαξε τίποτα. Δεν καταλαβαίνουμε εμείς οι επαγγελματίες αν έχει αλλάξει τίποτα, δηλαδή αν έχει μειωθεί η φορολογία. Τόσο καιρό πληρώνουμε τόσα πολλά που δεν νομίζω να αλλάξει τίποτα σε εμάς", αναφέρει ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης κ. Μιχάλης Ζορπίδης.

"Για να είμαστε ειλικρινείς την επόμενη ημέρα δεν θα αλλάξει τίποτα για εμάς", σημειώνει από την πλευρά του και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Παντελής Φιλιππίδης.  

"Καλά είναι να πανηγυρίζουμε ως ορόσημο μια μέρα αλλά φαντάζομαι ότι όλοι αντιλαμβάνονται και αν δεν το αντιλαμβάνονται να το αντιληφθούν, ότι αύριο δεν θα έχει αλλάξει το χρέος, δεν θα έχουν αλλάξει τα χρέη των Ελλήνων ούτε οι μισθοί, ούτε τα έσοδα της αγοράς και των καταστημάτων. Καλό είναι συμβολικά να λέμε ότι βγήκαμε από το μνημόνιο, η διάρκεια θα δείξει, φοβάμαι ότι δεν αλλάζει τίποτα [...] Η καθημερινότητα δεν άλλαξε [...] Καλό είναι να δούμε την επόμενη ημέρα παρά να συζητάμε για τη σημερινή", λέει χαρακτηριστικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ