Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Γράφει ιστορία η "γεμάτη" 83η ΔΕΘ - Τα βήματα της ανάπλασης!

Τι αναφέρει στο Typosthes.gr o διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo κ. Κυριάκος Ποζρικίδης - Γεμάτη εταιρείες η ΔΕΘ η οποία φτάνει τα "όριά" της ...

Της Μαρίας Κουζούφη

Δεκατρείς ημέρες από σήμερα απομένουν μέχρι τα εγκαίνια της 83ης ΔΕΘ, στις 8 Σεπτεμβρίου, και όλη η έκθεση βρίσκεται επί ποδός, προκειμένου να είναι όλα έτοιμα για τη διοργάνωση, η οποία αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη της δεκαετίας.

«Όλη η έκθεση δουλεύει. Θα ανοίξουν όλα τα Περίπτερα και μάλιστα ανοίγουν και κάποιοι όροφοι περιπτέρων, όπως ο όροφος του Περιπτέρου 2 και το πατάρι του περιπτέρου 16 που δεν άνοιγαν παλιότερα», δήλωσε χαρακτηριστικά στον Τύπο Θεσσαλονίκης ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo κ. Κυριάκος Ποζρικίδης. Ο στόχος επισκεψιμότητας που έχει τεθεί είναι οι επισκέπτες να ξεπεράσουν αυτούς της προηγούμενης διοργάνωσης. «Πέρυσι είχαμε πάνω από 250.000, θυμίζω ότι το 2012 είχαμε 80.000. Μακάρι να έχουμε μπροστά και το τριάρι…», λέει χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Το Αμερικάνικο Περίπτερο

Τιμώμενη χώρα φέτος θα είναι οι ΗΠΑ και στο Αμερικανικό Περίπτερο (περίπτερο 13), γίνονται οι κατάλληλες εργασίες. Συνολικά 52 αμερικανικές εταιρίες κολοσσοί έρχονται στην έκθεση, κυρίως του τεχνολογικού κλάδου αλλά όχι μόνο, καθώς παρουσία θα έχουν και κλασσικές αμερικανικές φίρμες, όπως η CocaCola. Μεταξύ άλλων, το αμερικανικό επιχειρείν θα δώσει το παρόν με εταιρίες όπως η Microsoft, η Google η Hewlett Packard  και η Cisco, ενώ εντός του περιπτέρου θα υπάρχει και ειδικός χώρος διαλέξεων. Στην ιστορία του αμερικανικού Περιπτέρου στη ΔΕΘ, είχε αναφερθεί ο κ. Ποζρικίδης σε παλαιότερη συνέντευξη Τύπου, λέγοντας ότι ο κόσμος έκανε ουρές για να δει ό,τι πιο καινούριο σε προϊόντα τεχνολογίας. Στη δεκαετία του 1950 παρουσιάστηκε εκεί για πρώτη φορά το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης, ενώ λειτουργούσε και κινηματογράφος που έδειχνε κάθε μέρα αμερικάνικες ταινίες. Το 1960 το παρών έδωσαν εκεί δυο αστροναύτες δίπλα στο cockpit ενός διαστημοπλοίου. Την οργάνωση του Αμερικανικού Περιπτέρου έχει αναλάβει το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο. Σημειώνεται ότι το φετινό σλόγκαν της ΔΕΘ είναι «ΔΕΘ πολλών αστέρων».

Πέρα από τις ΗΠΑ, οι διεθνείς συμμετοχές φέτος είναι σημαντικές και θα βρίσκονται στο περίπτερο 6. «Θα έρθουν πάρα πολλές αντιπροσωπείες εμπορικών επισκεπτών και από Αμερική και από Βαλκάνια.  Επίσης γίνεται κινητοποίηση και με τα μικτά αμερικανικά επιμελητήρια των Βαλκανίων για να έρθουν επιχειρήσεις από εκεί. Νομίζω ότι θα ανεβεί το ποσοστό των ξένων επισκεπτών. Επίσης, είναι σημαντικό ότι έχουμε 40 περίπου επιχειρήσεις από την Κίνα, άρα το περσυνό δεν ήταν πυροτέχνημα, έχει μια καλή «ουρά» (σ.σ. η Κίνα ήταν πέρυσι η τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ) και έχουμε τριπλασιασμό της συμμετοχής της Ινδίας, η οποία προετοιμάζεται για τη διοργάνωση του 2019», οπότε θα είναι η τιμώμενη χώρα της ΔΕΘ, όπως λέει ο κ. Ποζρικίδης.

Εργασίες γίνονται και για το στήσιμο του περιπτέρου 12 που θα στεγάσει 100 και πλέον start-ups, αναδεικνύοντας το πρόσωπο της ψηφιακής Ελλάδας, ενώ όλα τα Επιμελητήρια της χώρας θα φιλοξενηθούν σε δύο περίπτερα.

Στο μεταξύ ολοκληρώνονται οι εργασίες στο Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο το οποίο θα έχει νέα όψη στα εγκαίνια της ΔΕΘ. Συγκεκριμένα, όπως τόνισε ο κ. Ποζρικίδης, γίνεται πλήρης ανακατασκευή της εισόδου, «κάτι που είχε να γίνει από τότε που χτίστηκε».

Έφτασε το βαγόνι του Μετρό της Θεσσαλονίκης

Στο διεθνές εκθεσιακό κέντρο έχουν φτάσει εξάλλου τόσο το βαγόνι του Μετρό της Θεσσαλονίκης, το οποίο θα κινείται αυτόματα, χωρίς οδηγό, όσο και βαγόνι της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ενώ αναμένεται το «Ασημένιο Βέλος» το οποίο θα παρουσιαστεί με την ευκαιρία της συμμετοχής της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στη διοργάνωση. Το βαγόνι του μετρό θα εκτεθεί έξω από την πλατεία του Περιπτέρου 16.

Θεματικά αφιερώματα

Στη διάρκεια της ΔΕΘ (8-16 Σεπτεμβρίου), θεματικά αφιερώματα που θα καλύπτουν ένα ευρύ πεδίο ενδιαφερόντων, από την εκπαίδευση, την αυτοκίνηση, την ενέργεια μέχρι την ομορφιά, την γαστρονομία και το e-gaming, θα υποδέχονται τους επισκέπτες, με πολλές δράσεις και εκδηλώσεις.

Πλούσιο θα είναι και το πρόγραμμα των music events της 83ης ΔΕΘ με μεγάλα ονόματα και μία συναυλία κάθε μέρα, την οποία οι επισκέπτες θα μπορούν να παρακολουθούν με το εισιτήριο εισόδου στην Έκθεση.

«Τhe Mindspark» για δυο μέρες

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου του 2018 θα πραγματοποιηθεί το «the Mindspark», το μεγαλύτερο event για το μάρκετινγκ, τη δημιουργικότητα και την καινοτόμο σκέψη, σε ένα διήμερο γνώσης, έμπνευσης και ανακάλυψης. 

O global brand strategist, Peter Economides, ο marketing & business development leader, Tom Katsioulas από την Silicon Valley και ο θεμελιωτής του αθωνικού management, Θοδωρής Σπηλιώτης, θα βρεθούν για δύο ημέρες στη Θεσσαλονίκη. Με αφορμή τη συμμετοχή των ΗΠΑ στην 83η ΔΕΘ ως τιμώμενης χώρας, οι παγκοσμίου φήμης εισηγητές θα μεταφέρουν το κοινό του «the Mindspark» στην Silicon Valley και στον αμερικάνικο τρόπο του επιχειρείν. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν μαζί τους τα μυστικά του marketing, του branding, της επιχειρηματικότητας στην Αμερική, ενώ θα γνωρίσουν τις αρχές του αθωνικού μάνατζμεντ.

«Φτάνει στα όριά του το εκθεσιακό»

Περίπου 1.500 εταιρείες συμμετέχουν φέτος στην έκθεση, αριθμός αυξημένος σε σύγκριση με πέρυσι. «Ξεπεράσαμε τις συμμετοχές των εκθετών αλλά φτάνει και στα όριά του το εκθεσιακό κέντρο. Πλέον ακόμη και το Περίπτερο 1 που το είχαμε για θεματικά πάρκα παλαιότερα  (Μουσείο και Εργοστάσιο Σοκολάτας, Μυστικοί Κόσμοι Ευγένιου Τριβιζά), θα είναι το περίπτερο της αμυντικής βιομηχανίας, που θα στεγάσει επιχειρήσεις της αμυντικής βιομηχανίας», λέει ο κ. Ποζρικίδης.

Τι γίνεται με το ζήτημα της ανάπλασης

Την Παρασκευή συνεδρίασε στη Θεσσαλονίκη η συμβουλευτικής επιτροπής για το σχέδιο ανάπλασης του διεθνούς εκθεσιακού κέντρου Θεσσαλονίκης, την οποία απαρτίζουν εκπρόσωποι του κεντρικού δήμου, της Περιφέρειας Κ.Μακεδονίας, του Τεχνικού Επιμελητηρίου (ΤΕΕ/ΤΚΜ) και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου (ΑΠΘ).

«Παρουσιάστηκε από τους μελετητές το σχέδιο, συνεδρίασε η συμβουλευτική επιτροπή, θα έχουμε παρατηρήσεις και πάμε για οριστική παραλαβή του σχεδίου», δήλωσε στον Τ.Θ. ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo. Αφού το παραλάβει η ΔΕΘ-Helexpo και το εγκρίνει το διοικητικό συμβούλιο της, θα πάει στο υπουργείο Περιβάλλοντος, θα περάσει από επιτροπή και μετά θα βγει σε δημόσια διαβούλευση με όλους τους φορείς (Δήμους, Περιφέρεια κλπ) μια διαδικασία που αναμένεται να διαρκέσει 3-4 μήνες. Θα ενσωματωθούν οι παρατηρήσεις προκειμένου να εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα. Κατά την εκτίμηση του κ. Ποζρικίδη, το Προεδρικό Διάταγμα αναμένεται στην καλύτερη περίπτωση τέλος του 2018».

Θα πρέπει επίσης να έχει εκπονηθεί η αρχιτεκτονική μελέτη και να βρεθούν τα χρηματοδοτικά εργαλεία για την υλοποίηση του μεγάλου αυτού πρότζεκτ το οποίο θα υλοποιηθεί σε έκταση των 180 στρεμμάτων στην «καρδιά» της πόλης και εκτός από ανάπλαση του εκθεσιακού κέντρου θα δημιουργηθεί και μεγάλο μητροπολιτικό πάρκο, ενώ αναμένεται να διατηρηθούν τα κτίρια του Παλέ ντε Σπορ, του Μακεδονικού Μουσείου καθώς και ο Πύργος του ΟΤΕ. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η απόφαση της Γενικής Γραμματείας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος προβλέπει ήπια ανάπτυξη στο ακίνητο των 180 στρεμμάτων,  με χρήσεις για εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο, εμπορικά καταστήματα (όχι όμως υπεραγορές, εμπορικά κέντρα και πολυκαταστήματα), τουρισμό-αναψυχή, κτήρια πολιτιστικών χρήσεων, αθλητικές δραστηριότητες, πράσινο και χώρους στάθμευσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ