Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Χαλκιδική: Παρά τα λουκέτα δεν κόβουν αποδείξεις – Ρεκόρ φοροδιαφυγής!

Τι αναφέρει για τη Χαλκιδική ο πρόεδρος Συλλόγου Εφοριακών, Μιχάλης Κούπκας

Διόγκωση της παραβατικότητας διαπιστώνουν το καλοκαίρι του 2018 οι εφοριακοί καθώς "ειδικά φέτος έχουν καταρριφθεί όλα τα ρεκόρ. Μιλάμε για μία παραβατικότητα η οποία ξεπερνάει το 65%" διαμηνύει μέσω του Alpha 96,5 ο πρόεδρος του Συλλόγου Εφοριακών Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Χαλκιδικής, Μιχάλης Κούπκας.

Παρότι "συνεχίζουν να είναι και σαρωτικοί και πολυπληθείς και με αμείωτη ένταση" εντούτοις, ελλείψεις σε προσωπικό παραμένουν όπως αναφέρει ο κ. Κούπκας και εξηγεί πως σε πανελλαδικό επίπεδο η πληρότητα των οργανικών θέσεων στις ΔΟΥ φθάνει περίπου το 75% και στη Θεσσαλονίκη  "ευτυχώς" το ποσοστό αυτό ελαφρώς ανεβαίνει. Παρόλα αυτά, "στην περίπτωση τη δική μας, το πολύ δεν είναι ποτέ αρκετό, γιατί η φοροδιαφυγή καλπάζει" εξηγεί ο ίδιος και υπενθυμίζει πως "δεν μπορεί να βρίσκεται ένας εφοριακός πάνω από κάθε ταμειακή μηχανή, ή μέσα σε ένα κατάστημα".

Σήμερα, "η φοροδιαφυγή, δυστυχώς, στις περισσότερες των περιπτώσεων βρίσκεται ένα βήμα μπροστά από μας" αναγνωρίζει ο κ. Κούπκας, όμως χαρακτηρίζει "κοντόφθαλμη" την πρακτική των παραβατών, διότι "το δικό μας γνωσιακό οπλοστάσιο έχει ενδυναμωθεί με τεχνικούς πληροφορικής, οι οποίοι εντοπίζουν τα παράνομα λογισμικά. (...) Αποκαλύφθηκαν τέτοια κρούσματα σε όλη την Ελλάδα".

Ειδικότερα στη Θεσσαλονίκη "δεν ήταν λίγες και οι περιπτώσεις που μηχανάκια POS ήταν ουσιαστικά συνδεδεμένα με τράπεζες της Βουλγαρίας, των Σκοπίων, της Ρουμανίας και ούτω καθεξής, χωρίς να υπάρχει καν έδρα στη Βουλγαρία, ή στη Ρουμανία, ή στις υπόλοιπες βαλκανικές χώρες" αποκαλύπτει ο πρόεδρος του ΣΕΘΚΧ με φόντο τους διενεργηθέντες ελέγχους.

Το φετινό καλοκαίρι η συνηθέστερη παράβαση ήταν η μη έκδοση αποδείξεων και η πλειονότητα των παρανομιών εντοπίστηκε σε συνήθεις τουριστικούς προορισμούς  "Χαλκιδική, νησιωτική Ελλάδα. Οι περιοχές που υπάρχουνε δηλαδή κυρίως επιχειρήσεις εστίασης. Δεν είναι λίγες και οι περιπτώσεις των beach bar" παρότι φέτος εφαρμόστηκε το μέτρο του 48ρου "λουκέτου" το οποίο αν και "που πονάει την επιχείρηση, ωστόσο σε κάποιες περιπτώσεις επιλέγουνε να το επαναλάβουν" περιγράφει ο πρόεδρος του ΣΕΘΚΧ. Ως παράδειγμα ο κ. Κούπκας γνωστοποιεί ότι "Έχει παρατηρηθεί ότι επιχείρηση στην οποία επιβλήθηκε "λουκέτο" στην αρχή του καλοκαιριού, υπέπεσε εκ νέου μέσα στην ίδια τουριστική σεζόν στις ίδιες παραβάσεις. Και επιβλήθηκε εκ νέου "λουκέτο" αυτή τη φορά για τέσσερις ημέρες".

Επιπλέον στη διάρκεια των ελέγχων "Διαπιστώνεται και μαύρη εργασία" στους ίδιους προορισμούς σε επιχειρήσεις εστίασης καθώς και ξενοδοχειακές υπογραμμίζει ο κ. Κούπκας εξηγώντας αμέσως μετά πως οι εργαζόμενοι είτε είναι αδήλωτοι, είτε δηλώνονται ως τετράωροι όμως εργάζονται ακόμη και για 12 ώρες.

Κληθείς να σχολιάσει τους ισχυρισμούς του υπουργείου Εργασίας περί μείωσης των παραβατών της φορολογικής νομοθεσίας, ο κ. Κούπκας υποστηρίζει ότι "μέσα από πραγματικά το ξεζούμισμα του φοροελεγκτικού μηχανισμού, αφού φέτος ο στόχος συγκριτικά με πέρσι αυξήθηκε στο διπλάσιο, δηλαδή είχαμε πέρσι έναν στόχο 35.000 φορολογικών ελέγχων και φέτος ο στόχος έφτασε τις 70.000 και φαίνεται ότι θα τον ξεπεράσουμε, είναι λογικό τα αποτελέσματα από πλευράς παραβατικότητας να είναι αυξημένα".

Μάλιστα οι εφοριακοί έχουν διαμηνύσει προς την κυβέρνηση πως χρειάζεται αλλαγή του μίγματος της φορολογικής πολιτικής και η διοχέτευση κινήτρων προς τους πολίτες να ζητούν απόδειξη προκειμένου να καμφθεί η φοροδιαφυγή. "Δυστυχώς και οι πολίτες έχουνε μπει σε μία διαδικασία πολλές φορές να ζητούν εκπτώσεις, αντί να πάρουν αποδείξεις. Κάτι τραγικό", συνεχίζει ο ίδιος και δεν παραλείπει να τονίσει πως το μέτρο θεμελίωσης του αφορολόγητου μέσω αγορών με κάρτα ναι μεν κινείται στη θετική κατεύθυνση, δεν είναι, δε, αρκετό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ