Όπως αναφέρει η ΠΟΜΙΔΑ «η ετήσια καταλήστευση των ιδιοκτητών ακινήτων μέσω του ψευδεπίγραφου ‘Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων – ΕΝΦΙΑ’ ο οποίος είναι διπλός για όσους έχουν κάτι παραπάνω από μιά μεσαία κατοικία, και ο οποίος μετέτρεψε την ιδιωτική ακίνητη περιουσία από δικαίωμα, σε ασήκωτο βάρος, πρέπει να πάρει τέλος».
Ειδικότερα, εν όψει των «φορολογικών εξαγγελιών» των πολιτικών αρχηγών στην επερχόμενη ΔΕΘ και εν όψει του ότι, όπως επισημαίνει, «η πλήρης κατάργησή του παρίσταται ως δημοσιονομικά αδύνατη, για την αποκατάσταση στοιχειώδους φορολογικής λογικής και αναπτυξιακής προοπτικής, η ΠΟΜΙΔΑ προτείνει την υιοθέτηση των εξής μέτρων:
Σταδιακή μείωση του δημοσιονομικού ζητούμενου από τον ΕΝΦΙΑ στο 50% του σημερινού, σε μια τετραετία, κατά ποσοστό 20% το πρώτο έτος (που ισοδυναμεί με διαγραφή της τελευταίας δόσης) και μετά κατά 10% ετησίως.
«Εrga omnes» μείωση του ΕΝΦΙΑ. Όπως αναφέρει η ΠΟΜΙΔΑ, «όποια μείωση υιοθετηθεί, θα είναι πράγματι δίκαιη και αποτελεσματική μόνον αν θα αφορά εξίσου ποσοστιαία όλους τους φορολογουμένους, χωρίς αποκλεισμό ή δυσμενή μεταχείριση καμιάς κατηγορίας τους, και ιδιαίτερα εκείνων που πλήρωσαν τα περισσότερα κατά τα χρόνια της κρίσης και συνεπώς την έχουν ανάγκη περισσότερο από κάθε άλλον γιατί κινδυνεύουν με κατασχέσεις και ποινικές διώξεις».
Κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου και «της σκανδαλώδους φοροασυλίας της εκτός σχεδίου γης». «Σε κάθε περίπτωση, κάθε κυβέρνηση που ενδιαφέρεται πραγματικά για την ανάπτυξη και την ανάκαμψη της οικονομίας θα πρέπει να καταργήσει άμεσα τον ‘συμπληρωματικό φόρο’ που αφορά τις περιουσίες άνω των 250.000 ευρώ και ανέρχεται συχνά σε ποσά έως και πενταπλάσια του κυρίως φόρου» τονίζει η ΠΟΜΙΔΑ, προσθέτονας ότι «ο φόρος αυτός επιβλήθηκε για να φοροαπαλλαγεί σκανδαλωδώς η τεράστιας αξίας εκτός σχεδίου γη της χώρας μας, με αποτέλεσμα την δραματική απαξίωση της αστικής ιδιοκτησίας, την οικοδομική και επενδυτική απραξία στη χώρα μας, καθώς και την ανεργία και το μαρασμό στους σχετικούς κλάδους της οικονομίας μας».
«Ο μοναδικός στόχος κάθε παρέμβασης σε ένα φόρο-«Γολιάθ» όπως ο ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να είναι η σύμμετρη ανακούφιση όλων των φορολογουμένων, με παράλληλη διεύρυνση της φορολογικής του βάσης και όχι με συρρίκνωσή της σε μια προσπάθεια ψηφοθηρίας με αποκλειστικά μικροκομματικά κριτήρια, η οποία όμως θα καταλήξει σε αναπόφευκτο και παταγώδες δημοσιονομικό ‘Βατερλώ’» καταλήγει η επιστολή.
Πηγή: naftemporiki.gr