Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κωνσταντόπουλος: Εθνικό στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης εξαγωγών για έξοδο από την κρίση

Άρθρο του Προέδρου του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) στον Τύπο Θεσσαλονίκης  ...

Του Δρ. Γιώργου Κωνσταντόπουλου, Προέδρου του ΣΕΒΕ

Οι εξαγωγικές επιδόσεις της Ελλάδας παρουσιάζουν ανοδική πορεία τους τελευταίους 23 μήνες, φτάνοντας μάλιστα τα 3,0 δις. ευρώ τον Ιούνιο 2018 η οποία είναι και η καλύτερη επίδοση των τελευταίων ετών. Όσον αφορά στο διάστημα Ιανουάριος-Ιούνιος 2018, οι εξαγωγές της Ελλάδας παρουσίασαν αύξηση κατά 2,2 δις. ευρώ, δηλαδή 15,7%, καθώς ανήλθαν στο ποσό των 16,4 δις. ευρώ έναντι 14,2 δις. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2017. 

Αντίστοιχα, οι εισαγωγές της χώρας για το διάστημα Ιανουάριος-Ιούνιος 2018 αυξήθηκαν κατά 1,2 δις. ευρώ, δηλαδή 4,5%σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2017. Ωστόσο, η φαινομενικά μικρή αυτή μεταβολή οφείλεται στη σημαντική μείωση των εισαγωγών πλοίων κατά 1,7 δις. ευρώ καθώς χωρίς αυτά, οι εισαγωγές μας σημείωσαν αύξηση κατά 2,9 δις. ευρώ, δηλαδή 12,4% στο εξεταζόμενο διάστημα. Παρά τη σημαντική αύξηση των εξαγωγών, οι εισαγωγές της χώρας παραμένουν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα επιδεινώνοντας το εμπορικό έλλειμμα της χώρας.

Στον ΣΕΒΕ πιστεύουμε ακράδαντα ότι κατά τη μεταμνημονιακή περίοδο η αύξηση της εξωστρέφειας θα αποτελεί το βασικό πυλώνα της μεταβολής του παραγωγικού μας μοντέλου. Επομένως, ένα πρώτο βήμα που πρέπει να γίνει είναι η αντικατάσταση των προϊόντων που εισάγονται με προϊόντα που παράγονται στην εγχώρια αγορά ώστε να μειώσουμε το εμπορικό μας έλλειμμα. Σε δεύτερο επίπεδο, πρέπει να δημιουργήσουμε ένα επιχειρηματικό περιβάλλον φιλικό προς τις εξωστρεφείς επιχειρήσεις. Το υφιστάμενο φορολογικό και ασφαλιστικό σύστημα αποτελεί τροχοπέδη στην υποστήριξη και ανάπτυξη των υγιών εξαγωγικών επιχειρήσεων, ενώ η έλλειψη χρηματοδότησης δυσκολεύει την περάτωση των εξαγωγικών διαδικασιών. Τρίτον, πρέπει να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα όπως είναι το καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό μας και η γεωστρατηγική μας θέση. Η κατάρτιση και υλοποίηση ενός εθνικού στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης των εξαγωγών αποτελεί τη μοναδική λύση για ουσιαστική έξοδο από την οικονομική κρίση, ενώ προς επίτευξη του ανωτέρου στόχου, πρέπει να αναληφθεί καθοδήγηση και συντονισμός σε ανώτατο επίπεδο, στο επίπεδο του Γραφείο του Πρωθυπουργού, όπως έχει εφαρμοστεί αντίστοιχα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης αποτελεί ένα πολύ σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο για την περιοχή μας, καθώς έχει θεσμική παρουσία στο οικονομικό, επιχειρηματικό και κοινωνικοπολιτιστικό περιβάλλον της Βόρειας Ελλάδας. Η διοργάνωση κλαδικών εκθέσεων υψηλού επιπέδου θα αποτελέσουν αρωγό στην ανάδειξη των τοπικών προϊόντων και στην ανάπτυξη συνεργασιών. Επιπρόσθετα, η συνεργασία της ΔΕΘ-HELEXPO με μεγάλες διεθνείς εκθέσεις του εξωτερικού όπως η Fancy Foods USA, η SIAL κλπ. για τη διοργάνωση των περιφερειακών τους εκθέσεων για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη στη Θεσσαλονίκη θα δώσει μία νέα δυναμική εξωστρέφειας, καθιστώντας τη ΔΕΘ πόλο έλξης επιχειρήσεων για όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η ανάδειξη των ΗΠΑ ως τιμώμενη χώρα δημιουργεί ευκαιρίες και προκλήσεις για τους Έλληνες επιχειρηματίες και δη τους Έλληνες εξαγωγείς. Η 83ηΔΕΘ αποτελεί μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για τις διεθνοποιημένες επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας αλλά και της ευρύτερης περιοχής να προωθήσουν τα προϊόντα τους, να αναπτύξουν επιχειρηματικούς δεσμούς και συνεργασίες με αμερικανικές επιχειρήσεις και να ενισχύσουν το διμερές εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ