Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ελκυστική αγορά το Ουζμπεκιστάν - Επαφές με βορειοελλαδίτες επιχειρηματίες

Πόλος έλξης το Ουζμπεκιστάν για επενδύσεις και συνεργασίες στην «καρδιά» της Κεντρικής Ασίας ...

Μία ελκυστική αγορά στην αγορά της Κεντρικής Ασίας, με πληθυσμό 32 εκατ. κατοίκων και με ταχείς ρυθμούς ανάπτυξης και αύξησης των άμεσων ξένων επενδύσεων αποτελεί το Ουζμπεκιστάν, το οποίο βελτιώνει συνεχώς τους οικονομικούς και δημοσιονομικούς δείκτες του.

Αυτό ήταν το επιστέγασμα των εργασιών του Επιχειρηματικού Φόρουμ Ελλάδας-Ουζμπεκιστάν, το οποίο πραγματοποιήθηκε προχθές στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, με την ευκαιρία της επίσκεψης Ουζμπεκικής επιχειρηματικής αποστολής, στην 83η ΔΕΘ.

Χαιρετισμούς στην έναρξη του Φόρουμ απηύθυναν ο Ά Αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ κ. Εμμανουήλ Βλαχογιάννης και ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Σαμαρκάνδης κ. Sherali Yuldashev. Τις προοπτικές της οικονομίας του Ουζμπεκιστάν παρουσίασε ο Γενικός Πρόξενος της χώρας στην Ελλάδα κ. Olim Kasimov, σημειώνοντας ότι η χώρα είναι η 56η μεγαλύτερη στον κόσμο με κριτήριο την επιφάνεια της και η 42η βάσει πληθυσμού.

Οι προσπάθειες της πολιτικής ηγεσίας της είναι εστιασμένες, κατά τον κ. Kasimov, στην προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων, στην φιλελευθεροποίηση της οικονομίας και στην βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος (η κατάταξη της χώρας στους σχετικούς δείκτες της Παγκόσμιας Τράπεζας είναι όλο και καλύτερη).

Στο πλαίσιο αυτό, σταθερά μειούμενο είναι το φορολογικό βάρος των επιχειρήσεων, το οποίο μάλιστα εξαλείφεται πλήρως εάν μία εταιρεία επιλέξει να εγκατασταθεί και να επενδύσει από ένα ποσό και επάνω σε μία από τις 14 Ελεύθερες Οικονομικές Ζώνες του Ουζμπεκιστάν.

Η χώρα διαθέτει και ένα κατάλληλα μορφωμένο και καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό 18,5 εκατ, ατόμων, το μεγαλύτερο μεταξύ των κρατών της ευρύτερης περιοχής.

Όλα τα παραπάνω έχουν συντελέσει, προκειμένου το Ουζμπεκιστάν να έχει προσελκύσει μέχρι στιγμής σχεδόν 9 δις δολάρια άμεσων ξένων επενδύσεων στον μεταλλευτικό κλάδο, στην κλωστουφαντουργία, στον τουρισμό, στις κατασκευές κα.

Κατά τη διάρκεια του Φόρουμ τοποθετήθηκαν και άλλοι εκπρόσωποι φορέων από το Ουζμπεκιστάν και την Ελλάδα αναφορικά με τις δυνατότητες συνεργασίας ανάμεσα σε επιχειρήσεις από τις δύο χώρες.

Επακολούθησε η υπογραφή συμφωνητικού συνεργασίας μεταξύ του ΕΒΕΘ και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Σαμαρκάνδης, ενώ το Φόρουμ ολοκληρώθηκε με επιχειρηματικές συναντήσεις των 16 Ουζμπέκων επιχειρηματιών, που μετείχαν στην αλλοδαπή αποστολή με Βορειοελλαδίτες συναδέλφους τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ