Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ανάβει και πάλι μηχανές... μεγάλο εργοστάσιο στη Βόρεια Ελλάδα

Θέμα ημερών η επαναλειτουργία του εργοστασίου Sunlight στην Ξάνθη μετά το περιστατικό πυρκαγιάς τον Μάιο

Εντός του Σεπτεμβρίου αναμένεται η επαναλειτουργία του τμήματος παραγωγής μπαταριών υποβρυχίων του εργοστασίου της Sunlight στην Ξάνθη και τον Οκτώβριο η επαναλειτουργία του τμήματος βιομηχανικών μπαταριών, που είχε διακοπεί μετά το περιστατικό της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε την 1η Μαΐου του 2018.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της εταιρείας με αφορμή τα οικονομικά της αποτελέσματα, «η μονάδα των βιομηχανικών μπαταριών που αποτελεί τη σημαντικότερη πηγή εσόδων της Sunlight, αναμένεται να ξεκινήσει με το 30% της δυναμικότητας, που σταδιακά θα ανέλθει σε 50% έως το τέλος του τρέχοντος έτους, με προοπτική εντός του πρώτου εξαμήνου του 2019, να αποκατασταθεί πλήρως η παραγωγική ικανότητα του εργοστασίου της Ξάνθης».

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Συστήματα Sunlight ΑΒΕΕ, Βασίλης Μπίλλης, σε δηλώσεις του, αναφέρει ότι με την αμέριστη στήριξη των ανθρώπων της εταιρείας, των συνεργατών, των πελατών και των ομολογιούχων και παρά τις δυσκολίες της περιόδου που προηγήθηκε, «όλοι εμείς στη SUNLIGHT προσδοκούμε να ξαναχτίσουμε το εργοστάσιο, ενσωματώνοντας βέλτιστες πρακτικές, που θα μας βοηθήσουν να επανακτήσουμε την ηγετική μας θέση και να διευρύνουμε το ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα στις διεθνείς αγορές της βιομηχανικής μπαταρίας. Κινούμαστε με ταχύτατους ρυθμούς προς αυτή την κατεύθυνση».

«Για το επόμενο χρονικό διάστημα η εταιρεία είναι αισιόδοξη σχετικά με τις ευκαιρίες που διαβλέπει στις αγορές που δραστηριοποιείται. Τα ουσιώδη (fundamentals) των αγορών μπαταρίας κίνησης και εφεδρικής ισχύος είναι υγιή, δεδομένου ότι η τάση σε πολλές ανεπτυγμένες περιοχές του κόσμου (ΕΕ, Β. Αμερική και Ανατολική Ασία) είναι η προώθηση των "καθαρών" πηγών ενέργειας και η κατά το δυνατόν αποτελεσματικότερη χρήση αυτής.  Σε ένα τέτοιο περιβάλλον και παρά τις δυσχέρειες της τρέχουσας περιόδου, η εταιρεία συνεχίζει να έχει ως προτεραιότητα την ανάπτυξη τεχνολογικά προηγμένων προϊόντων και λύσεων (περιλαμβανομένων και μπαταρίες λιθίου), που θα οδηγήσουν σε περαιτέρω ενίσχυση της ανταγωνιστικής θέσης, και θα εξασφαλίσουν ότι η Sunlight θα συνεχίσει να είναι ένας από τους πλέον καινοτόμους και αξιόπιστους προμηθευτές μπαταριών, παγκοσμίως», πρόσθεσε.

 

Η χρονιά, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ξεκίνησε δυναμικά για τον όμιλο της Sunlight, μέλος του Ομίλου Olympia, σε όρους παραγωγής, πωλήσεων και οργανικής κερδοφορίας. Το πρώτο τετράμηνο, οι πωλήσεις σημείωσαν ρυθμό αύξησης άνω του 20% ακολουθώντας την ανοδική τάση της διεθνούς αγοράς βιομηχανικών μπαταριών, που συνεχίζει να αναπτύσσεται με υγιείς ρυθμούς. Η θετική πορεία του Ομίλου, όπως επισημαίνεται, διακόπηκε από το περιστατικό της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε την 1η Μαΐου στο τμήμα βιομηχανικών μπαταριών του εργοστασίου της Ξάνθης και επηρέασε την παραγωγική και εμπορική του δραστηριότητα. 

 

Αναλυτικά, ο κύκλος εργασιών του Ομίλου από συνεχιζόμενες δραστηριότητες κατά το 1ο εξάμηνο του 2018 ανήλθε σε 76 εκατ. ευρώ, έναντι 95,6 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, ο δε κύκλος εργασιών της εταιρείας από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ανήλθε σε 89,6 εκατ. ευρώ, έναντι 109,2 εκατ. ευρώ το 2017. Σημειώνεται ότι ο κλάδος καταναλωτικών μπαταριών πουλήθηκε τον περασμένο Ιούλιο, και κατά συνέπεια οι πωλήσεις αυτού δεν περιλαμβάνονται στις πωλήσεις από συνεχιζόμενες δραστηριότητες. Τα αποτελέσματα προ τόκων, φόρων, επενδυτικών αποτελεσμάτων κι αποσβέσεων (EBITDA) σε επίπεδο Ομίλου ανήλθαν στα -27,2 εκατ. ευρώ (-26,7 εκατ. ευρώ, η εταιρεία), έναντι 13 εκατ. και 12,2 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα  το 2017, απόρροια τόσο της απομείωσης στοιχείων του Ενεργητικού όσο και της λειτουργικής αδράνειας των δύο τελευταίων μηνών του τρέχοντος εξαμήνου. Ωστόσο το προσαρμοσμένο EBITDA, εξαιρουμένης δηλαδή της ζημίας από την πυρκαγιά, ανήλθε σε 6,8 εκατ. ευρώ. 

 

Η διοίκηση εστιάζει στην με ταχύτατους ρυθμούς αποκατάσταση των ζημιών, με στόχο να ξεκινήσει εκ νέου η σταδιακή τροφοδοσία των αγορών στις οποίες η Sunlight κατέχει σημαντικά μερίδια, ενώ διατηρεί, όπως υπογραμμίζει, στο ακέραιο τις θέσεις εργασίας ως ένδειξη αναγνώρισης της συμβολής του προσωπικού της στην επιτυχημένη πορεία των τελευταίων ετών.

 

Σημειώνεται ότι η εταιρεία είναι ασφαλισμένη έναντι πυρός και απώλειας κερδών με τη συνολική κάλυψη να υπερβαίνει το ποσό των 140 εκατ. ευρώ. Το συνασφαλιστικό σχήμα έχει ήδη προκαταβάλει 18 εκατ. ευρώ η εταιρία δε, είναι σε διαρκή συνεργασία με τους εκπροσώπους/πραγματογνώμονες, για την κατά το δυνατόν ταχύτερη και αμοιβαία επωφελή ολοκλήρωση της διαδικασίας ασφαλιστικής αποζημίωσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ