Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Ελληνοτουρκική επιχειρηματική ημερίδα στο ΒΕΘ

Για την ενίσχυση του διμερούς εμπορίου, καθώς και την προώθηση της επενδυτικής συνεργασίας

Τα 10 δισ. ευρώ, μέσα στο επόμενο διάστημα, θέτουν ως στόχο για τις διμερείς εμπορικές σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας, οι κυβερνήσεις των δύο χωρών, σύμφωνα με τον πρόξενο της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη, Orhan Yalman Okan.

Όπως, μάλιστα, σημείωσε ο ίδιος κατά τη διάρκεια της σημερινής ελληνοτουρκικής επιχειρηματικής ημερίδας που διοργάνωσαν το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αδριανούπολης «οι οικονομικές γέφυρες συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας αποδίδουν καθώς τα στοιχεία για τις διμερείς συναλλαγές των δύο χωρών είναι άκρως ενθαρρυντικά».

Σκοπός της ημερίδας με θέμα «Αναζητώντας, από κοινού, τις επιχειρηματικές ευκαιρίες» ήταν η ενίσχυση του διμερούς εμπορίου, η προώθηση επενδυτικής συνεργασίας σε Ελλάδα και Τουρκία, καθώς και η διερεύνηση δυνατοτήτων για κοινές εμπορικές, ή επενδυτικές συνεργασίες σε τρίτες χώρες.

Η τουρκική επιχειρηματική αποστολή αποτελούνταν από είκοσι τρεις επιχειρήσεις - μέλη του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αδριανούπολης, που προέρχονται από τους τομείς: τροφίμων, εστίασης, υπόδησης, κλωστοϋφαντουργίας, ένδυσης, επεξεργασίας γυαλιού, κουφωμάτων, επίπλων, κοσμημάτων, ιατρικών οργάνων, τουρισμού, διαφήμισης, οργάνωσης συνεδρίων, κατασκευών και δομικών υλικών.

Αξίζει να σημειωθεί πως πραγματοποιήθηκαν έντεκα B2B συναντήσεις μεταξύ δέκα τουρκικών και εννέα ελληνικών επιχειρήσεων.

Οι συνεργασίες καθοριστικές για την ανάπτυξη της οικονομίας

«Η ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών είναι στόχος εξαιρετικά σημαντικός, καθώς οι επιχειρηματικές σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών, είναι καθοριστικές για την ευρύτερη ανάπτυξη των οικονομιών μας. Μεταξύ δύο λαών που ζουν για αιώνες στην ίδια «γειτονιά», μοιράζονται κοινές παραδόσεις και βιώματα» ανέφερε ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Αναστάσιος Καπνοπώλης, επισημαίνοντας πως το διμερές εμπόριο καταγράφει ανοδική πορεία.

«Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ ο όγκος του διμερούς εμπορίου των δύο χωρών το 2017 αυξήθηκε κατά 24,2%, αφού το 2016 ήταν 2,73 δισ. ευρώ, και το 2017 αυξήθηκε σε 3,39 δισ. ευρώ. Οι εξαγωγές ελληνικών προϊόντων στην Τουρκία έφτασαν το 2017 στα 1,952 δισ. ευρώ, ενώ οι εισαγωγές προϊόντων από τη γειτονική χώρα ανήλθαν το 2017 στα 1,433 δισ.» ανέφερε ο κ. Καπνοπώλης, υπογραμμίζοντας πως «το βαμβάκι παραμένει το πρώτο (εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών-καυσίμων) εξαγόμενο ελληνικό προϊόν, ενώ σημαντικές είναι οι εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων, πλαστικών, μηχανολογικού και ηλεκτρολογικού εξοπλισμού, αλουμινίου και χαλκοσωλήνων».

Σημειώνεται πως τα κυριότερα εισαγόμενα προϊόντα από την Τουρκία περιλαμβάνουν, προϊόντα χάλυβα, πλαστικά, ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό, αλλά και έτοιμα ενδύματα, έπιπλα ενώ εντυπωσιακή είναι η αύξηση των εισαγωγών ψαριών (ιχθυοκαλλιέργειας).

«Η γειτνίασή μας, επιτρέπει μεταφορές με μειωμένο κόστος, αμεσότερη επαφή και ταυτόχρονα δημιουργία προσωπικών σχέσεων μεταξύ των επιχειρηματιών. Αντίστοιχα, η εγγύτητα της Τουρκίας με κράτη του Καυκάσου και της Κεντρικής Ασίας έδωσε και δίνει τη δυνατότητα για συνέργειες, τόσο εμπορικού, όσο και επενδυτικού χαρακτήρα» είπε ο κ. Καπνοπώλης τονίζοντας πως τομείς με προοπτικές για συνέργειες αποτελούν τα γεωργικά προϊόντα, τα logistics, η ενέργεια, οι κατασκευές, οι επενδύσεις κεφαλαίου, η παραγωγική δραστηριότητα με κυριότερο τον τομέα των τροφίμων.

Στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή του και δη στις βιομηχανίες έκανε αναφορά ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αδριανούπολης, Recep Zipkinkurt. Σύμφωνα με τον κ. Zipkinkurt στην περιοχή της Αδριανούπολης δραστηριοποιούνται 400 βιομηχανίες εκ των οποίων μόλις το 3% είναι μεγάλες, ενώ στο σύνολο τους απασχολούν 14.700 εργαζόμενους. Σημαντικοί τομείς στους οποίους θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν επενδύσεις είναι τα τρόφιμα, η υφαντουργία και η ενέργεια.

«Η γεωγραφική θέση της Αδριανούπολης της δίνει τη δυνατότητα να εξυπηρετεί επιχειρηματίες που θέλουν να ταξιδέψουν προς άλλες χώρες των Βαλκανίων» επισήμανε ο κ. Zipkinkurt, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία για τη δυσκολία απόκτησης βίζας από τους Τούρκους επιχειρηματίες. Ζήτησε, μάλιστα, την παρέμβαση του διευθυντή της υπηρεσίας Διεθνών Εμπορικών και Οικονομικών Υποθέσεων Βορείου Ελλάδας, Αλέξανδρο Αλεξιάδη, που ήταν μεταξύ των ομιλητών της ημερίδας.

Ο κ. Αλεξιάδης δεσμεύτηκε να μεταφέρει το αίτημα στο υπουργείο Εξωτερικών, ενώ υπογράμμισε πως στόχος της υπηρεσίας, στην οποία προΐσταται είναι η περαιτέρω ενδυνάμωση των εμπορικών σχέσεων Ελλάδας - Τουρκίας. «Οι επιχειρηματίες και των δύο χωρών διαθέτουν δυναμισμό που αποφέρει απτά αποτελέσματα» σημείωσε ο κ. Αλεξιάδης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ