Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Thessaloniki Summit: Νέα βιομηχανική πολιτική ζητά το 95% των επιχειρήσεων

Έρευνα σε 300 μεταποιητικές επιχειρήσεις του βορειοελλαδικού τόξου

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ 

Παραπάνω από 9 στις 10 μεταποιητικές επιχειρήσεις του βορειοελλαδικού τόξου υποστηρίζουν ότι είναι απολύτως αναγκαία η άσκηση μιας νέας βιομηχανικής πολιτικής για τη χώρα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα σε στοιχεία της οποίας αναφέρθηκε σήμερα ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας (ΣΒΒΕ) κ. Αθανάσιος Σαββάκης, στη διάρκεια της εναρκτήριας εκδήλωσης του 3ου Thessaloniki Summit, που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα γνώμης σε δείγμα 300 επιχειρήσεων που πραγματοποίησε ο ΣΒΒΕ και η ΕΤΒΑ, το 93% υποστηρίζουν σαφώς ότι η πολιτεία δεν ασκεί σαφή βιομηχανική πολιτική για την υποστήριξη της μεταποιητικής δραστηριότητας. Επίσης, θεωρούν ότι τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα δεν αρκούν για την υποβοήθηση της ανταγωνιστικότητας.

«Οι επιχειρήσεις που έλαβαν μέρος στην έρευνα γνώμης, απαντούν ότι η Ελλάδα θα εξέλθει από την οικονομική κρίση το 2025, αφού πάνω από το 70% των συγκεκριμένων επιχειρήσεων δηλώνουν ότι η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει αρνητικά και πολύ αρνητικά τη γενικότερη λειτουργία τους, τις πωλήσεις τους, την κερδοφορία τους, τη ρευστότητά τους, και τη δυνατότητα πρόσβασης σε τραπεζική χρηματοδότηση.

Πώς αντέδρασαν στην κρίση

Όμως, για τις ίδιες επιχειρήσεις καταγράφεται η υγιής τους αντίδραση για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Κατά σειρά, οι στρατηγικές επιλογές που υιοθέτησαν ακριβώς για την αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης είναι: η ανάπτυξη εξαγωγών, η μείωση του λειτουργικού κόστους, η ανάπτυξη καινοτομίας, , και η ανάπτυξη νέων προϊόντων. Μάλιστα, οι στρατηγικές αυτές επιλογές ακολουθούνται από περισσότερες από 7 στις 10 μεταποιητικές επιχειρήσεις με έδρα τη Βόρεια Ελλάδα, και οι οποίες θα εξακολουθήσουν να εφαρμόζονται για τους επόμενους 12 μήνες, όπως τόνισε ο κ Σαββάκης.

Οι σχέσεις κράτους-επιχείρησης

Σε ότι αφορά τις σχέσεις κράτος και επιχείρησης, οι απαντήσεις καταδεικνύουν ότι το ισχνότατο 5% των επιχειρήσεων του δείγματος θεωρεί ότι θα βελτιωθούν οι συγκεκριμένες σχέσεις, τη στιγμή που 6 στις 10 επιχειρήσεις δηλώνουν ότι οι προοπτικές θα είναι χειρότερες. Με δεδομένη την «απαίτηση» του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας συνολικά, και όχι μόνον της μεταποίησης, για βελτίωση του περιβάλλοντος δραστηριοποίησης και λειτουργίας των επιχειρήσεων, το συγκεκριμένο αποτέλεσμα ουσιαστικά συνεπάγεται ότι οι μεταποιητικές επιχειρήσεις της Βορείου Ελλάδος δεν πιστεύουν ότι θα υπάρξει βελτίωση των σχέσεων κράτους – επιχείρησης, επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ. «Τα απογοητευτικά αποτελέσματα που καταγράφονται από την έρευνα γνώμης, μας οδηγούν με βεβαιότητα στην απαίτηση για επανατοποθέτηση της μεταποίησης στην πρωτοπορία της αναπτυξιακής διαδικασίας και συνεργασίας», πρόσθεσε ο ίδιος.

summit-sbbe1.jpg

Περιφερειάρχης: Να γίνει η Κ. Μακεδονία πρωτεύουσα εξωστρέφειας

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας τόνισε στο χαιρετισμό του ότι είναι σημαντικό για τη Θεσσαλονίκη να φιλοξενεί μεγάλες διοργανώσεις ενώ πρόσθεσε ότι είναι μεγάλη ευκαιρία να αναδείξουμε τα πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα της Β. Ελλάδας και ιδιαίτερα της Μακεδονίας. Μεταξύ άλλων τόνισε ότι η ΠΚΜ γίνεται πιο εξωστρεφής και ακόμη πιο φιλική προς επιχειρήσεις και σημείωσε ότι το επόμενο διάστημα ανοίγουν προσκλήσεις 120 εκατ. ευρώ, κονδύλια για επιχειρηματικές επενδύσεις έρευνας και καινοτομίας, με στόχο να γίνει η Κ. Μακεδονία πρωτεύουσα εξωστρέφειας για όλη την Ελλάδα. «Το μπορούμε, θα το καταφέρουμε», τόνισε χαρακτηριστικά.

Μπουτάρης: Το κράτος δεν είναι επιχειρηματίας

Το κράτος πρέπει να βοηθά τον επιχειρηματία. Να καλλιεργήσει μια άλλη αντίληψη στον κόσμο για την επιχειρηματικότητα, τόνισε από την πλευρά του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης. «Ούτε ο δήμος, ούτε η Περιφέρεια, ούτε το κράτος είναι επιχειρηματίες. Πρέπει να ανοίγουν το δρόμο για να διευκολύνουν την επιχειρηματικότητα», σημείωσε αναφέροντας ότι εδώ και χρόνια έχει καλλιεργηθεί μια εχθρότητα προς την επιχείρηση. Το έχω ζήσει επανειλημμένα, όπως είπε. Είπε ακόμη ότι πρόβλημα το δικό μας είναι κυρίως η κοινωνική και πολιτιστική κρίση και όχι τόσο η οικονομική.

Η Θεσσαλονίκη έχει μεγάλο και ιστορικό ρόλο να διαδραματίσει στα χρόνια που έρχονται. Έχει όλα τα εκείνα τα χαρακτηριστικά για να καταστεί μητροπολιτικό κέντρο στην ευρύτερη περιοχή, δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Συμεών Τσομώκος της “Συμεών Τσομώκος ΑΕ – Delphi Economic Forum”, που συνδιοργανώνει το Summit.

summit-sbbe2.jpg

Το απόγευμα η ομιλία Τσίπρα

Το απόγευμα, στο πλαίσιο του Summit, 3 πρωθυπουργοί και ένας αντιπρόεδρος κυβέρνησης θα συζητήσουν για την περιφερειακή συνεργασία, στο πλαίσιο όμως της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Ειδικότερα θα μιλήσουν οι: Αλέξης Τσίπρας,  Boyko Borissov, Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Ana Brnabić, Πρωθυπουργός Σερβίας, και, Ana Birchall, Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Ρουμανίας.

Συνολικά κατά τις δύο μέρες του Summit, θα συμμετέχουν περισσότεροι από εξήντα διακεκριμένοι ομιλητές από το χώρο των επιχειρήσεων, της πολιτικής και της κοινωνίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Έκαναν ένοπλες ληστείες και διαρρήξεις – Κατηγορίες για κακούργημα
Συνελήφθησαν για 8 ένοπλες ληστείες με μαχαίρι και 6 διαρρήξεις από τις αρχές Μαρτίου σε διάφορες περιοχές
Θεσσαλονίκη: Έκαναν ένοπλες ληστείες και διαρρήξεις – Κατηγορίες για κακούργημα