Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

ΕΦΚΑ: Άνοιξε η πλατφόρμα για διαγραφή οφειλών – Κριτήρια και δικαιούχοι

Για διαγραφή αμφισβητούμενων οφειλών προς τα Ταμεία, με απαλλαγή από πρόσθετα τέλη και τόκους

Αρχίζουν οι αιτήσεις για τη διαγραφή παλαιών αμφισβητούμενων οφειλών προς τα Ταμεία, με ταυτόχρονη απαλλαγή από πρόσθετα τέλη και τόκους. Ανάβει έτσι το «πράσινο φως» για να ανοίξει από τον ΕΦΚΑ, σήμερα, η ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία θα υποβάλλονται οι αιτήσεις από τους ασφαλισμένους.

Όπως αναφέρουν και οι τρεις υπουργικές αποφάσεις τις οποίες υπογράφει ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσος Πετρόπουλος, από την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης και μέχρι την έκδοση απόφασης από τον ΕΦΚΑ αναστέλλονται τα μέτρα διοικητικής εκτέλεσης (πλειστηριασμοί, ηλεκτρονικά κατασχετήρια κ.λπ.) σε βάρος του οφειλέτη. Η αναστολή δεν επέρχεται σε περίπτωση «προδήλως αβάσιμης ή προσχηματικής αίτησης».

Επειδή πρόκειται για περιπτώσεις παράλληλης ασφάλισης, διευκρινίζεται πως ακόμη και όποιος έχει χρέη στο βασικό του Ταμείο (π.χ. ΙΚΑ ή ΟΓΑ) δεν αποκλείεται από τη ρύθμιση.

 

Τα βήματα

• Ο ασφαλισμένος-οφειλέτης υποβάλλει αίτηση στις αρμόδιες υπηρεσίες του ασφαλιστικού φορέα τις οφειλές του οποίου ζητεί να διαγραφούν. Οι αιτήσεις υποβάλλονται προς τον ΕΦΚΑ σε ηλεκτρονική πλατφόρμα.

• Με την υποβολή της αίτησης ενημερώνεται αυτόματα το ΚΕΑΟ, το οποίο «παγώνει» τις διαδικασίες εκτέλεσης των αναγκαστικών μέτρων που τυχόν βρίσκονται σε εξέλιξη για εύλογο χρονικό διάστημα, εντός του οποίου θα πρέπει να εξεταστεί και να εκκαθαριστεί το αίτημα.

• Οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ αναλαμβάνουν να ελέγξουν τον ασφαλιστικό βίο του αιτούντος και να διασταυρώσουν κρίσιμα στοιχεία, ώστε να καταλήξουν σε διαπιστωτική πράξη για τη διαγραφή των χρεών ή την απόρριψη του αιτήματος.

• Οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ διαβιβάζουν στο ΚΕΑΟ την πράξη διαγραφής ή την απόρριψη του αιτήματος, και αντιστοίχως το ΚΕΑΟ διαγράφει τις οφειλές ή «ξεπαγώνει» τα αναγκαστικά μέτρα.

 

Ποιοι μπαίνουν στη ρύθμιση

Οι τρεις κατηγορίες ασφαλισμένων

• Νέοι ασφαλισμένοι -πρώτη ασφάλιση μετά την 1η Ιανουαρίου του 1993- που ήταν ελεύθεροι επαγγελματίες (π.χ. μπλοκάκι) και ταυτόχρονα μισθωτοί. Προϋπόθεση υπαγωγής στις διατάξεις του νόμου που διαγράφει τις οφειλές είναι η «πλήρης ασφάλιση σε έναν πρώην Ταμείο κύριας ασφάλισης κατά το χρονικό διάστημα για το οποίο ζητείται η διαγραφή οφειλών από άλλο πρώην Ταμείο».

• Επιχειρηματίες που εξαιρούνταν από τον ΟΑΕΕ και ασφαλίζονταν στον πρώην ΟΓΑ με πληθυσμιακά και εισοδηματικά κριτήρια τα οποία τροποποιούνταν κατά καιρούς, με αποτέλεσμα να διεκδικούνται οφειλές για τον ίδιο ασφαλιστικό χρόνο και από τα δύο πρώην Ταμεία. Μπορούν να ζητήσουν τη διαγραφή των οφειλών τους στον ΟΑΕΕ. Προϋπόθεση για να διαγραφούν τα χρέη είναι:

• η υπαγωγή στους δύο φορείς να έγινε για την ίδια δραστηριότητα και

• να προκύπτει πλήρης ασφάλιση στον πρ. ΟΓΑ κατά το χρονικό διάστημα για το οποίο ζητείται η διαγραφή οφειλών από τον πρ. ΟΑΕΕ. Η προϋπόθεση της πλήρους ασφάλισης συντρέχει ακόμα και όταν δεν έχουν καταβληθεί ασφαλιστικές εισφορές κατά το επίμαχο χρονικό διάστημα.

• Δημοσιογράφοι παλαιοί ασφαλισμένοι (πρώτη ασφάλιση έως 31 Δεκεμβρίου 1992) προερχόμενοι από το πρώην ΤΣΠΕΑΘ που διατηρούσαν παράλληλα μπλοκάκι για δημοσιογραφικές υπηρεσίες και βρέθηκαν με χρέη στον ΟΑΕΕ.

 

Οι τρεις πρώτες αποφάσεις

Μετά την έκδοση των πρώτων υπουργικών αποφάσεων για τους επαγγελματίες με παράλληλη απασχόληση που μπαίνουν στη ρύθμιση, τις οποίες υπογράφει ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσος Πετρόπουλος, ανοίγει ο δρόμος για το άνοιγα της ηλεκτρονικής πύλης στην οποία θα υποβάλλονται οι αιτήσεις από τους ασφαλισμένους.

Τονίζεται μάλιστα ότι, από την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης και μέχρι την έκδοση απόφασης από τον ΕΦΚΑ αναστέλλονται τα μέτρα διοικητικής εκτέλεσης (πλειστηριασμοί, ηλεκτρονικά κατασχετήρια κ.λπ.) σε βάρος του οφειλέτη.

Πηγή: neaselida.gr

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ