Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Μυτιληναίος από Θεσσαλονίκη: Να ενώσουμε δυνάμεις, να προχωρήσουμε σε συνέργειες

Ομιλία σε εκδήλωση που διοργάνωσαν ΣΕΒ και ΣΕΒΕ

«Η Θεσσαλονίκη και γενικότερα η Β. Ελλάδα έχουν υποστεί πολύ μεγάλο πλήγμα από την οικονομική κρίση αλλά μπορούν να προσφέρουν σε ένα νέο μοντέλο παραγωγικής ανασυγκρότησης το οποίο θα μας βάλει σε σωστή τροχιά με παραγωγικές επενδύσεις βασισμένες στα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα», τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Μυτιληναίου απευθυνόμενος σε μια κατάμεστη από κόσμο αίθουσα σήμερα το μεσημέρι στη Θεσσαλονίκη.

Ειδικότερα, ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, κ. Μυτιληναίος, ήταν ομιλητής σε εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν ο ΣΕΒΕ και ο ΣΕΒ, με θέμα «Βιομηχανία και επιχειρηματικότητα για την περιφερειακή ανάπτυξη».

«Στον ΣΕΒ γνωρίζουμε πολύ καλά τη σημασία της περιφερειακής ανάπτυξης στην πορεία για την εθνική ανάπτυξη. Ο παραγωγικός ιστός της περιφέρειας αποτελεί απαραίτητο αναπτυξιακό πυλώνα. Η βιομηχανική ανάπτυξη δεν μπορεί να ολοκληρωθεί χωρίς την ενεργό παρουσία της περιφέρειας σε αυτήν», τόνισε μεταξύ άλλων.

Ο ίδιος απηύθυνε και μήνυμα συνεργασίας όλων των φορέων της βιομηχανίας και της επιχειρηματικότητας προκειμένου «να μη χάσουμε την 4η βιομηχανική επανάσταση».

«Να ενώσουμε δυνάμεις να προχωρήσουμε σε συνέργειες και να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες μας για να μη χάσουμε την 4η βιομηχανική επανάσταση

Ελάτε να το τολμήσουμε μαζί είπε στους επιχειρηματίες της Θεσσαλονίκης και της Β. Ελλάδας».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του είπε: «Όταν ξεκίνησα να έρχομαι στη Θεσσαλονίκη στις αρχές της δεκαετίας του '90, έπαιζε πάρα πολύ το σκηνικό της πρωτεύουσας των Βαλκανίων, το οποίο κι εγώ το ήθελα πάρα πολύ (...) Δυστυχώς τα πράγματα εξελίχθηκαν πολύ διαφορετικά, κυρίως στα Βαλκάνια με τους πολέμους και όλο και αυτό το όνειρο πέταξε. Μήπως είναι τώρα ώρα να επανέλθει; Και να πραγματοποιηθεί αυτή τη φορά;» διερωτήθηκε.

 

Για την οικονομία της χώρας

Για την οικονομία της χώρας είπε ότι η Ελλάδα αναζητά την επόμενη ημέρα της έχοντας περάσει σχεδόν μια δεκαετία μακριά από την κανονικότητα.» Όλοι έχουμε την ανάγκη να σκεφτούμε λίγο πιο αισιόδοξα αλλά πορευόμαστε ακόμη χωρίς πραγματική βιομηχανική πολιτική. Δεν μπορούμε να πετύχουμε το στόχο του 12% ως ποσοστό της βιομηχανίας στο ΑΕΠ τη στιγμή που η ΕΕ έχει θέσει ως στόχο το 20%», τόνισε ενώ πρόσθεσε: «Έστω και ως υπενθύμιση του τι ζήσαμε τα τελευταία χρόνια αλλά και του τι κινδυνεύουμε να πάθουμε ξανά όλοι εμείς οι εκπρόσωποι της επιχειρηματική τάξης δεν προσδοκούμε απλά την ανάπτυξη προσδοκούμε, ελπίζουμε αλλά πρέπει και εμείς να συμμετάσχουμε στη διαμόρφωση της στρατηγικής της ανάπτυξης στην οποία η παραγωγή θα πρέπει να έχει την πρωτεύοντα ρόλο. Οι αναπτυξιακές πολιτικές χρειάζονται συγκεκριμένους και απολύτως μετρήσιμους στόχους».

Υποστήριξε ότι σε μια χώρα που στην περίοδο της κρίσης έχασε το 25% του ΑΕΠ της, μια ανάπτυξη 1,5%-2% δεν είναι αρκετή για την αντιστροφή της οικονομικής κατάστασης, ούτε για την αντιμετώπιση καίριων προβλημάτων, όπως η βιωσιμότητα του χρέους και η διατήρηση του πλεονάσματος.

«Χρειάζεται η σωστή αντιμετώπιση θεμελιωδών μεγεθών της οικονομίας, που ακόμη δεν έχουν αναταχθεί, όπως το υψηλό μερίδιο 69% της γενικής κατανάλωσης στο ΑΕΠ, το ελλειμματικό εμπορικό ισοζύγιο, κατά 21 δισ. ευρώ ετησίως και η χαμηλή ανταγωνιστικότητα σε μια σειρά από κρίσιμους δείκτες στην προσέλκυση επενδύσεων. Επίσης, η μακρά προεκλογική περίοδος δεν πρέπει επ΄ ουδενί να συνοδευτεί από απώλεια συγκέντρωσης στον στόχο, που δεν είναι άλλος από τη συνέχιση και εντατικοποίηση των μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων και η ομαλή και πετυχημένη μετάβαση προς την κανονικότητα και τις αγορές», τόνισε.

Ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ αναφέρθηκε στην ομιλία του και στις εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα διεθνώς, όπως τις ευρωεκλογές («η κάλπη μπορεί να βγάλει τέρατα», είπε χαρακτηριστικά), στον «τραμπισμό» (εξέφρασε το φόβο ότι θα διαρκέσει περισσότερο από τον Τραμπ) αλλά και στις εμπορικές κυρώσεις που, όπως είπε, αντικαθιστούν τις πολεμικές συγκρούσεις.

ΜΑΡΙΑ ΚΟΥΖΟΥΦΗ 

img_20181130_132947_resized_20181130_070521879.jpg

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φονικός καύσωνας στην Ταϊλάνδη: 52 βαθμοί στην Μπανγκόκ - Τουλάχιστον 30 νεκροί
Ο Απρίλιος θεωρείται ο πιο ζεστός και ξηρός μήνας στην Ταϊλάνδη, αλλά φέτος ο καύσωνας επιδεινώθηκε από το Ελ Νίνιο
Φονικός καύσωνας στην Ταϊλάνδη: 52 βαθμοί στην Μπανγκόκ - Τουλάχιστον 30 νεκροί