Skip to main content

Με 2,2% «έτρεξε» η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το γ' τρίμηνο

Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που δόθηκαν στη δημοσιότητα

Με ρυθμό 2,2% «έτρεξε» η ελληνική οικονομία το γ' τρίμηνο εφέτος, και είναι το έκτο συνεχόμενο τρίμηνο κατά το οποίο καταγράφεται άνοδος του ΑΕΠ.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σύμφωνα με τους τριμηνιαίους εθνικούς λογαριασμούς της ΕΛΣΤΑΤ, στην αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,2% το γ' τρίμηνο εφέτος σε σύγκριση με το γ' τρίμηνο πέρυσι, συνέβαλλαν τα εξής:

• Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση 0,3% (η ιδιωτική κατανάλωση αυξήθηκε 0,7% και αυτή της Γενικής Κυβέρνησης μειώθηκε 4,1%).

• Οι ιδιωτικές επενδύσεις (ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου) μειώθηκαν κατά 23,2%.

• Αύξηση 7,6% παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 7,9% ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 8%).

• Αύξηση 15% παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 15% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 16%).

Σε τριμηνιαία βάση (γ' τρίμηνο 2018 προς β' τρίμηνο 2018) το ΑΕΠ αυξήθηκε 1%, καθώς:

• Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε 0,2% (η ιδιωτική κατανάλωση μειώθηκε 0,1% και εκείνη της Γενικής Κυβέρνησης αυξήθηκε 2,4%).

• Οι ιδιωτικές επενδύσεις (ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου) μειώθηκαν κατά 14,5%.

• Αύξηση 2,8% παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν 1%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν 3,8%).

• Αύξηση 7,5% παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν 8,3%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν 2,2%).

Με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το ΑΕΠ παρουσίασε αύξηση 2,4% το γ' τρίμηνο εφέτος σε σχέση με το γ' τρίμηνο του 2017.

Όπως επισημαίνεται από την ΕΛΣΤΑΤ, το ΑΕΠ των προηγούμενων τριμήνων (α' τρίμηνο 2015- β' τρίμηνο 2018) έχει αναθεωρηθεί, λόγω προσαρμογής των τριμηνιαίων εθνικών λογαριασμών στα αναθεωρημένα ετήσια στοιχεία σύμφωνα με το ESA 2010, λόγω ενημερωμένων στοιχείων Γενικής Κυβέρνησης και λόγω ενημερωμένων στοιχείων βραχυχρόνιων δεικτών.