Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Πώς κινήθηκε η αγορά την περίοδο των Χριστουγέννων

Με αρνητικό πρόσημο αναμένεται να κλείσει η χρονιά - Πότε αρχίζουν οι εκπτώσεις

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Μετά που μπήκε το Δώρο στις τσέπες των καταναλωτών, δηλαδή το τετραήμερο 21 - 24 Δεκεμβρίου, κινήθηκε κάπως η αγορά της Θεσσαλονίκης λόγω Χριστουγέννων, ενώ οι έμποροι προσδοκούν ότι θα υπάρξει αυξημένη κίνηση στα καταστήματα και τις ημέρες μέχρι την Πρωτοχρονιά και ειδικότερα αυτήν την Κυριακή, αλλά και τη Δευτέρα, για όσους θέλουν να κάνουν τα τελευταία ψώνια. Ωστόσο, επισημαίνουν ότι 5-6 ημέρες το χρόνο δεν αρκούν για να αναπληρώσουν τη "χασούρα" των προηγούμενων μηνών.

"Από την ημέρα που έπεσαν τα Δώρα από την Παρασκευή 21 και μετά προσπάθησε η αγορά να σταθεί στα πόδια της για δυο τρεις μέρες, μετά από ένα διάστημα που δεν είχε πάει καλά η κίνηση", όπως λέει χαρακτηριστικά μιλώντας στον Τύπο Θεσσαλονίκης ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Παντελής Φιλιππίδης.

Όσο για την πρώτη Κυριακή που άνοιξαν τα καταστήματα, στις 16 Δεκεμβρίου, σημαίνοντας και την έναρξη του εορταστικού ωραρίου, ο ίδιος αναφέρει ότι ήταν "καταστροφική" και "δεν είχε καμιά τύχη".

"Το λέμε εδώ και χρόνια ότι δεν έχει κανένα νόημα η πρώτη Κυριακή, υπό την έννοια ότι δεν υπάρχουν λεφτά. Στις 16 ποιος έχει λεφτά στην τσέπη του; Η μισή Ελλάδα στεγνώνει στις 12", επισημαίνει χαρακτηριστικά. Περισσότερη δουλειά υπήρξε στα καταστήματα της αγοράς της Θεσσαλονίκης από την Παρασκευή μέχρι και την παραμονή των Χριστουγέννων, η οποία εκτιμάται ότι κυμάνθηκε στα ίδια περίπου επίπεδα με πέρυσι, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν ακόμη ακριβή στοιχεία.

Με αρνητικό πρόσημο εκτιμάται ότι θα κλείσει η χρονιά

Σύμφωνα με τον κ. Φιλιππίδη πάντως, η εκτίμηση είναι ότι το έτος θα κλείσει και πάλι αρνητικό πρόσημο για την αγορά.
"Δεν μπορούν τρεις καλές ημέρες να αναπληρώσουν όλη τη χασούρα που υπήρχε εδώ και ένα χρόνο", όπως λέει χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι από τον Ιανουάριο και μετά οι τάσεις ήταν συνήθως πτωτικές. Το καλοκαίρι ήταν πολύ κακό για την αγορά. "Ιούλιος, Αύγουστος Σεπτέμβριος ήταν κακοί μήνες. Τον Οκτώβριο η αγορά δεν μπορούσε να πάρει τα πόδια της. Κάτι κινήθηκε στο δεκαήμερο των εκπτώσεων του Νοεμβρίου, μετά το χάσαμε αυτό τον υπόλοιπο Νοέμβρη γιατί όλοι είχαν ψωνίσει στο δεκαήμερο των εκπτώσεων και μέχρι τις 16 Δεκεμβρίου δεν γινόταν τίποτα στην αγορά. Με τρεις μέρες δεν μπορείς να αναπληρώσεις όλα τα κενά που είχαν δημιουργηθεί το προηγούμενο διάστημα, είναι απόλυτα φυσιολογικό. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν μπορέσαμε να ρεφάρουμε", τονίζει.

Περιφερειακά τα πράγματα δυσκολεύουν

Όπως διευκρινίζει ο κ. Φιλιππίδης, όταν ο ΕΣΘ μιλά για πτώση στην αγορά μιλά για όλη την αγορά και όχι για το αμιγώς ιστορικό κέντρο της πόλης. Στις περιφερειακές αγορές, όπως λέει τα πράγματα δυσκολεύουν πολύ. "Ακόμα και στην Εγνατία και λίγο πάνω ή λίγο κάτω από αυτήν υπάρχει πρόβλημα". Συνήθως η εικόνα που έχουμε για την κίνηση στην αγορά της Θεσσαλονίκης αφορά την οδό Τσιμισκή. Η Τσιμισκή όμως, όπως σημειώνει ο κ. Φιλιππίδης, είναι μόνο ένας δρόμος με 200-250 μαγαζιά. Όλη η αγορά έχει 8.700 καταστήματα  και ξεκινά από τα δυτικά τείχη της πόλη και φτάνει μέχρι την Τούμπα.

"Αυτό εννοούμε όταν λέμε αγορά. Γι' αυτό λέμε ότι οι πτώσεις είναι μεγάλες. Ίσως στην Τσιμισκή, σε κάποια καταστήματα να μην είναι έτσι τα πράγματα. Μπορεί να πήγαν όπως πέρυσι ή να έχουν και ένα μικρό θετικό πρόσημο στη χρονιά. Αλλά εμείς μιλάμε πάντα για όλη την αγορά, παίρνουμε το μέσο όρο, δεν μπορούμε να μιλάμε για 10 μαγαζιά στην πόλη ή για τις 20 πολυεθνικές που κυριαρχούν. Μας ενδιαφέρει τι κάνει όλη η αγορά, είμαστε υποχρεωμένοι να σκεφτόμαστε για όλους του μικροεπαγγελματίες της αγοράς", εισημαίνει.

 

Πώς θα λειτουργήσει η αγορά μέχρι την Πρωτοχρονιά

 

Για τις ημέρες μέχρι την Πρωτοχρονιά οι έμποροι αναμένουν να υπάρξει κίνηση, αν βοηθήσει και ο καιρός. Σημειώνεται ότι σήμερα Σάββατο τα μαγαζιά θα είναι ανοιχτά από τις 10 έως τις 6. Αύριο, Κυριακή, 30 Δεκεμβρίου θα ανοίξουν στις 11 και θα κλείσουν στις 6. Τη Δευτέρα, 31 Δεκεμβρίου, παραμονή Πρωτοχρονιάς, θα ανοίξουν στις 10 το πρωί και θα κλείσουν στις 6 το απόγευμα. Την πρώτη ημέρα του χρόνου αλλά και τη δεύτερη, 1 και 2 Ιανουαρίου τα καταστήματα θα είναι κλειστά.

 

Στις 15 Ιανουαρίου αρχίζουν οι εκπτώσεις

Στο μεταξύ, οι  χειμερινές εκπτώσεις σύμφωνα με τον νόμο αρχίζουν στις 15 Ιανουαρίου, ωστόσο αμέσως μετά τις γιορτές αναμένεται ότι τα καταστήματα θα ξεκινήσουν με προσφορές κ.λπ.

"Δυστυχώς δεν υπάρχει η δουλειά που μπορεί να κρατήσει την αγορά και ο καθένας κάνει την κίνησή του για να μπορεί να κρατήσει το τζίρο του. Οπότε ο ένας παρασέρνει τον άλλο, πάμε σε συνεχείς προσφορές και εκπτώσεις και στο τέλος δεν υπάρχει κέρδος", σχολιάζει σχετικά ο κ. Φιλιππίδης.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ "ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"