Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Σε στάση αναμονής οι τευτλοπαραγωγοί της Βόρειας Ελλάδας

Δίνουν διορία μέχρι την Τετάρτη

Στάση αναμονής τηρούν οι τευτλοπαραγωγοί, σε ό,τι αφορά την καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης στα τεύτλα και την έκβαση των διαπραγματεύσεων με τον στρατηγικό επενδυτή για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ). 'Οπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος των τευτλοεξαγωγέων Κεντρικής Μακεδονίας, Γιάννης Σαμαράς, γραμματέας του Συλλόγου Τευτλοπαραγωγών της περιοχής, οι τευτλοπαραγωγοί αποφάσισαν να αφήσουν τις εξελίξεις να "τρέξουν" χωρίς οι ίδιοι να δημιουργήσουν περαιτέρω "βραχνά" κατά τη διαδικασία αναζήτησης λύσεων, αλλά "εάν μέχρι την Τετάρτη δεν δρομολογηθούν όσα μας υποσχέθηκαν ή και δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι γίνονται θετικές προσπάθειες, θα βρεθούμε και πάλι ως κατασκηνωτές στα γραφεία της διοίκησης της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης ΑΕ (ΕΒΖ) στη Θεσσαλονίκη".

 

Υπενθυμίζεται ότι διαρκούσης της κατάληψης που είχαν κάνει στα γραφεία της διοίκησης της ΕΒΖ το προηγούμενο διάστημα, οι τευτλοπαραγωγοί είχαν δηλώσει μετά τη συνάντησή τους με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιο Πιτσιόρλα, ότι θα επανέρχονταν σήμερα, προκειμένου να ενημερωθούν για τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν το μέλλον της εταιρείας, αλλά και της τευτλοκαλλιέργειας.

 

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ.Σαμαράς επισήμανε πως "ήδη υπογράφηκε το ΦΕΚ για τη συνδεδεμένη των 73 ευρώ/στρέμμα και εκτιμάμε ότι εντός των επόμενων ημερών θα γίνει και η πληρωμή της. Θετικό είναι το γεγονός ότι διασφαλίστηκε και ένα 10% επί του ποσού της συνδεδεμένης και υπάρχουν και κάποιες πληροφορίες που λένε ότι στο προσεχές διάστημα θα προστεθεί και ένα 20%".

 

Περαιτέρω, ο ίδιος επισήμανε ότι βάσει της ενημέρωσης που έχουν "συνεχίζονται οι επαφές του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης με στρατηγικούς επενδυτές και όπως φαίνεται οι επόμενες ημέρες είναι κρίσιμες. Ολοι μας ευχόμαστε για ένα θετικό αποτέλεσμα. Προτιμάμε σαφώς η αναδιάρθρωση/εξυγίανση της εταιρείας να γίνει μέσω στρατηγικού επενδυτή και όχι μέσω του πιστωτή". Συμπλήρωσε πως ο κ. Πιτσιόρλας διαβεβαίωσε τους παραγωγούς ότι κάνει ό,τι μπορεί για να βρεθεί το ποσό των 400.000-500.000 ευρώ που χρειάζεται, προκειμένου να πληρώσουν τον ΦΠΑ στο τέλος του τρέχοντος μηνός". Στο πλαίσιο αυτό, "αποφασίσαμε να περιμένουμε και να μην προβούμε σε κινήσεις που θα δυναμιτίσουν το καλό κλίμα που υπάρχει μεταξύ μας" σημείωσε ο κ. Σαμαράς.

 

Επιπλέον, επισήμανε ότι οι τευτλοπαραγωγοί της χώρας έχουν λαμβάνειν 1,7 εκατ. ευρώ για την καμπάνια του 2018 και άλλα 600.000 ευρώ, τα οποία κατανέμονται ως εξής: 300.000 ευρώ για τα τεύτλα Ορεστιάδας που δεν συγκομίστηκαν λόγω του ότι έκλεισε το εργοστάσιο της ΕΒΖ στην περιοχή και ίσο ποσό από οφειλές προς μερίδα αγροτών που δεν σύναψαν συμβόλαια με την Συνεταιριστική Τράπεζα Σερρών και έτσι δεν πληρώθηκαν για τα τεύτλα που παρέδωσαν το 2017.

 

Μεταξύ άλλων επισήμανε ότι "το κυβερνητικό επιτελείο κάνει κινήσεις προς τη θετική κατεύθυνση για τους παραγωγούς, την καλλιέργεια, αλλά και την εταιρεία συνολικά. Ωστόσο, οφείλουμε να σημειώσουμε ότι το ποσό της συνδεδεμένης, μαζί με την αύξηση που μας εξασφαλίστηκε, δεν φτάνει να καλύψουμε το απωλεσθέν εισόδημα για το 2018, που το υπολογίζουμε στο 40%".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χάος στη Νέα Υόρκη: Καταρράκτες στο μετρό, λίμνες οι δρόμοι (VIDEO)
Η κακοκαιρία προκάλεσε σοβαρό «μπλακ άουτ» στην πόλη, καθώς η άνοδος των υδάτων διέκοψε τις μετακινήσεις και εγκλώβισε ανθρώπους σε αυτοκίνητα και...
Χάος στη Νέα Υόρκη: Καταρράκτες στο μετρό, λίμνες οι δρόμοι (VIDEO)
Εγκρίθηκε τεστ DNA που εντοπίζει την προδιάθεση για δεκάδες μορφές καρκίνου
Το τεστ μπορεί επίσης να ανιχνεύσει δυνητικά καρκινογόνες κληρονομούμενες μεταλλάξεις σε ανθρώπους που ήδη έχουν διαγνωστεί με καρκίνο
Εγκρίθηκε τεστ DNA που εντοπίζει την προδιάθεση για δεκάδες μορφές καρκίνου
Κασσελάκης προς Μητσοτάκη: Από το πρωί περιμένω την ευθεία καταδίκη Μπέου
«Από το πρωί περιμένω, κ. Μητσοτάκη. Την ευθεία καταδίκη του "καταλληλότερου" γαλάζιου δημάρχου στο να χαστουκίζει, να καταβρέχει και να τραμπουκίζει...
Κασσελάκης προς Μητσοτάκη: Από το πρωί περιμένω την ευθεία καταδίκη Μπέου