Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Τέλος εποχής για την ΕΡΤ: Εκπέμπει χωρίς DIGEA – Τι πρέπει να ξέρετε

Εγκαινιάστηκε από Παππά και Κρέτσο η μετάβαση της ΕΡΤ στους δικούς της πομπούς

Τις εγκαταστάσεις της δημόσιας τηλεόρασης επισκέφθηκαν σήμερα ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς και ο υφυπουργός ΨΗΠΤΕ Λευτέρης Κρέτσος, όπου ουσιαστικά εγκαινίασαν τη νέα εποχή μετάβασης της ΕΡΤ στους δικούς της πομπούς, εκπέμποντας το σήμα της ανεξάρτητα από τον ιδιώτη πάροχο DIGEA.

Ο υπουργός ΨΗΠΤΕ, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αφού πάτησε το κουμπί ενεργοποιώντας το δίκτυο από τις κεντρικές εγκαταστάσεις της ΕΡΤ, είπε ότι «είναι η στιγμή που τελειώνουμε με τη δεύτερη σημαντικότερη συνέπεια του ‘μαύρου’, το οποίο έπεσε το 2013. Το 2013 είχαμε το βίαιο κλείσιμο της ΕΡΤ με αποτέλεσμα ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας να μείνει έξω από τη νέα ψηφιακή εποχή και να εξαρτάται όλα αυτά τα χρόνια από ιδιώτη πάροχο του ψηφιακού σήματος».

Ο κ. Παππάς ευχαρίστησε τη διοίκηση και το προσωπικό της ΕΡΤ που κατάφεραν όπως είπε, «και εσωτερικές αγκυλώσεις και εξωτερικές πιέσεις να υπερβεί και να ξεπεράσει και σε πάρα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα από τότε που τελείωσαν όλες οι γραφειοκρατικές διαδικασίες, και μέσα σε αντίξοες καιρικές συνθήκες, να αναπτύξει το αυτόνομο ψηφιακό δίκτυο της ΕΡΤ. Είναι το δημόσιο δίκτυο διανομής ψηφιακού σήματος, ένα δίκτυο το οποίο σε άλλες χώρες είναι αυτονόητο, αλλά στην Ελλάδα δυστυχώς χρειάστηκε να δοθεί μάχη σε πάρα πολλά επίπεδα για να φτάσουμε στο επιθυμητό. Δεν θα εξαρτάται λοιπόν η δημόσια ραδιοτηλεόραση από κανέναν για να μεταφέρει το σήμα της, και αποκαθιστούμε το αυτονόητο εκτόπισμά της και σε τεχνολογικό επίπεδο».

Μιλώντας για τη μείωση του κόστους από τη μετάβαση σε αυτόνομους πομπούς, σημείωσε ότι πρόκειται για «πάνω από 1,5 εκατ. ευρώ το οποίο είναι περίπου το ίδιο με αυτό που χρέωνε ο ιδιώτης πάροχος (DIGEA) στην ΕΡΤ για να διανέμει το σήμα της. 'Αρα μιλάμε για μια επένδυση η οποία βγάζει τα λεφτά της από την πρώτη χρονιά της χρήσης». «Δεν είναι όμως αυτό το κρίσιμο» συνέχισε ο υπουργός ΨΗΠΤΕ, «το κρίσιμο είναι η αυτονομία της υποδομής. Και παραπάνω να κόστιζε, θα έπρεπε αυτή η κίνηση να γίνει, ακριβώς διότι είναι θέση αρχής η δημόσια ραδιοτηλεόραση να μπορεί να διανέμει το σήμα της αυτόνομα. Η δημόσια τηλεόραση σε όλη τη χώρα, σε όλη την Επικράτεια είναι μία δομή συνοχής της χώρας και του λαού μας. Και έχουμε χρέος όλοι να την προστατέψουμε ως κόρη οφθαλμού».

Μιλώντας για τον απολογισμό κόστους της περιόδου του «μαύρου» στην ΕΡΤ, ο υπουργός ΨΗΠΤΕ είπε ότι «είναι απολύτως προφανές ότι αυτά δεν θα μείνουν στο σκοτάδι. Ήδη είμαστε στη διαδικασία προετοιμασίας και συγκρότησης της Επιτροπής η οποία θα αποτιμήσει το τι κόστισε στο δημόσιο το βίαιο κλείσιμο της ΕΡΤ, διότι η ΕΡΤ τη στιγμή που έκλεισε είχε κάποιες συμβάσεις οι οποίες δεν εκτελέστηκαν και δημιουργήθηκαν υποχρεώσεις. Θα δούμε τι έγινε και με τον εξοπλισμό και με όλη της την περιουσία. Κάνουν λάθος όσοι νομίζουν ότι αυτά θα μείνουν πίσω από την κουρτίνα. Θα τα μάθει και ο κόσμος και θα πράξουμε και εμείς τα δέοντα».

Από την πλευρά του ο υφυπουργός ΨΗΠΤΕ, Λευτέρης Κρέτσος, αφού ευχαρίστησε και αυτός τους εργαζόμενους και τη διοίκηση της ΕΡΤ, δήλωσε συγκινημένος και χαρούμενος. «Είναι μια ιστορική μέρα για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, αποκτά τη δική της αυτοτέλεια και αυτονομία. Αυτό μας δίνει και δυνατότητες να λύσουμε και άλλα θέματα που έχουν να κάνουν με τη μετάβαση στο ψηφιακό σήμα, η οποία έγινε με σκανδαλώδη τρόπο. Τρόπο ο οποίος απέκλεισε χιλιάδες συμπολίτες μας από την τηλεόραση».

Ο Λ. Κρέτσος σημείωσε ότι η τηλεόραση δεν είναι ένα απλό μέσο ψυχαγωγίας, «είναι ένα μέσο κοινωνικοποίησης, ένα μέσο εκμάθησης κανόνων και πληροφόρησης, ένα μέσο που θα μας βοηθήσει να διασώσουμε την ελληνική γλώσσα». Επανέλαβε ότι το νέο δίκτυο δίνει δυνατότητες «να προχωρήσουμε ακόμη περισσότερο στην αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων πρόσβασης έχουν οι πολίτες στο ψηφιακό σήμα, να δούμε θέματα που έχουν προκύψει και σε συνεργασία με τη DIGEA, και ας γίνει και μια δημόσια συζήτηση για αυτό. Ας πάρει θέση και η αξιωματική αντιπολίτευση, να δούμε και τα θέματα των Περιφερειακών καναλιών τα οποία υποφέρουν από την ύπαρξη ενός μονοπωλίου».

Τέλος, ο Λ. Κρέτσος υπογράμμισε ότι όλα τα προβλήματα των ΜΜΕ οφείλουν να λυθούν «στην αστική μας δημοκρατία, με συναίνεση, και η ΕΡΤ έχει αποδείξει ότι τηρεί τα προβλεπόμενα από το Σύνταγμα όσον αφορά το ανταποδοτικό της τέλος και δίνει φωνή σε διαφορετικές κοινωνικές κατηγορίες».

 

Ποιες είναι οι νέες συχνότητες

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΡΤ, από σήμερα, 1η Φεβρουαρίου 2019 η συχνότητα λήψης του πρώτου ψηφιακού μπουκέτου της δημόσιας τηλεόρασης θα εξυπηρετείται πλέον μόνο από τους πομπούς της ΕΡΤ και όχι από αυτούς της DIGEA.

Ως εκ τούτου, οι τηλεθεατές των περισσότερων περιοχών στη χώρα θα πρέπει να προχωρήσουν σε επανασυντονισμό των τηλεοπτικών δεκτών τους, με χειροκίνητο ή αυτόματο τρόπο αναζήτησης, προκειμένου να αποθηκεύσουν τα κανάλια της ΕΡΤ στις νέες συχνότητες εκπομπής.

Στην τηλεοπτική εκπομπή του κρατικού καναλιού «Πρώτη Είδηση», ο τεχνικός της ΕΡΤ Γιάννης Βασιλόπουλος έδωσε οδηγίες για τον τρόπο που μπορεί κάποιος να συντονίσει τα κανάλια:

«Αυτό που θα γίνει αύριο είναι μια μετάβαση στο αυτόνομο δίκτυο της ΕΡΤ. Αυτό που πρέπει να κάνουν οι τηλεθεατές είναι να πάρουν το τηλεκοντρόλ στα χέρια τους είτε είναι αυτό της τηλεόρασης είτε είναι του αποκωδικοποιητή, να πάνε στο μενού, να πάνε στις ρυθμίσεις και να κάνουν έναν συντονισμό. Προτείνουμε περισσότερο να είναι ο αυτόματος συντονισμός για να έχουν στην οθόνη πάλι όλα τα κανάλια.

Οι περιοχές που πρόκειται να κάνουν τον επανασυντονισμό δεν είναι η Πελοπόννησος, όπως δεν είναι και η Αττική, η πόλη της Θεσσαλονίκης. Από τη Δράμα μέχρι και τον Έβρο δεν χρειάζεται να κάνουν επανασυντονισμό, όπως και στο Ρέθυμνο, τα Χανιά και το Ηράκλειο. Στις άλλες περιοχές οι τηλεθεατές αύριο το πρωί θα χάσουν τα κανάλια και θα πρέπει να κάνουν τον αυτόματο συντονισμό ούτως ώστε να έχουν πάλι εικόνα. Η λογική είναι ότι αλλάζουμε τις συχνότητες και είμαστε καθαρά στο δικό μας δίκτυο».

Οι νέες συχνότητες ανά περιοχή και Κέντρο Εκπομπής, έχουν ως εξής:

• Δυτική Μακεδονία:

Φλώρινα: δίαυλος 23

Καστοριά: δίαυλος 23

Γρεβενά: δίαυλος 25

Τσοτύλι: δίαυλος 25

Κόζανη: δίαυλος 25

 

• Θεσσαλία:

Βόλος: δίαυλος 21

Ελασσόνα: δίαυλος 22

Καλαμπάκα: δίαυλος 22

Σποράδες: δίαυλος 21

 

• Ήπειρος:

Καλπάκι: δίαυλος 24

Κόνιτσα: δίαυλος 24

Μέτσοβο: δίαυλος 24

Γιάννενα: δίαυλος 24

Θεσπρωτία: δίαυλος 21

Άρτα: δίαυλος 23

 

• Ιόνιο και Δυτική Ελλάδα:

Κέρκυρα: δίαυλος 37

Ιθάκη: δίαυλος 21

Αιτωλοακαρνανία: δίαυλος 23

Αγρίνιο: δίαυλος 21

 

• Β/Α Στερεά Ελλάδα:

Λαμία: δίαυλος 39

Αταλάντη: δίαυλος 39

Ευρυτανία: δίαυλος 24

Φθιώτιδα: δίαυλος 39

 

• Δωδεκάνησα:

Κάλυμνος: δίαυλος 21

Σύμη: δίαυλος 21

Λέρος: δίαυλος 21

Πάτμος: δίαυλος 21

Κάρπαθος: δίαυλος 21

Νίσυρος: δίαυλος 21

Ρόδος: δίαυλος 21

Κως: δίαυλος 21

 

• Κυκλάδες:

Άνδρος: δίαυλος 26

Τήνος: δίαυλος 26

Μύκονος: δίαυλος 26

Σύρος: δίαυλος 26

Σαντορίνη: δίαυλος 42

Αμοργός: δίαυλος 42

Νάξος: δίαυλος 42

Σίφνος: δίαυλος 42

Ίος: δίαυλος 42

Μήλος: δίαυλος 42

 

• Νησιά Β/A Αιγαίου:

Σάμος: δίαυλος 27

Φούρνοι: δίαυλος 27

Ικραία: δίαυλος 27

 

• Κρήτη:

Τυμπάκι: δίαυλος 27

Δυτική Κρήτη: δίαυλος 21

Κεντρική Κρήτη: δίαυλος 39

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ