Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Τι οδήγησε τους Έλληνες ιδιοκτήτες στο Airbnb

Έρευνα για τις επιπτώσεις της οικονομίας διαμοιρασμού από το πανεπιστήμιο Αιγαίου

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Η οικονομική κρίση σε συνδυασμό με το γεγονός ότι διέθεταν προσωπική ιδιοκτησία, ώθησε αρκετούς Έλληνες να μπουν στη διαδικασία της βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων μέσω της πλατφόρμας Airbnb.

Το 23% αυτών, δηλώνουν ότι νοικιάζουν το σπίτι τους πάνω από 150 μέρες, δηλαδή σχεδόν μισό χρόνο και η συντριπτική πλειοψηφία δηλώνει ότι έχει δηλώσει το ακίνητο που εκμεταλλεύεται μέσω της οικονομίας του διαμοιρασμού στην εφορία. Σε ότι αφορά τις νέες ρυθμίσεις για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, παρόλο που θεωρούν ότι η νομοθεσία θα περιορίσει αυτή τη δραστηριότητα και θα είναι οικονομικά επιζήμια, σε αρκετά υψηλό ποσοστό (46%), δηλώνουν ότι η νομοθεσία είναι απαραίτητο στοιχείο για την εύρυθμη λειτουργία της οικονομίας.

Αυτά είναι μερικά μόνο από τα συμπεράσματα έρευνας που πραγματοποιήθηκε από το πανεπιστήμιο Αιγαίου σε ιδιοκτήτες σπιτιών που διατίθενται μέσω Airbnb και η οποία παρουσιάστηκε πρόσφατα στο 1ο BnB Guest Conference από τη Smart Press, στο οποίο παραβρέθηκαν συνολικά περισσότεροι από 1000 επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην αγορά βραχυχρόνιων τουριστικών μισθώσεων.

Πιο συγκεκριμένα την έρευνα πραγματοποίησαν οι διδάσκοντες στο πανεπιστήμιο Αιγαίου και συνεργάτες του Εργαστηρίου Τουριστικών Ερευνών και Μελετών του Πανεπιστημίου Αιγίου, Δρ. Σοφοκλής Σκούλτσος, Δρ. Αλέξιος – Πατάπιος Κόντης και Δρ. Άννα Κυριακάκη καθώς και η Επίκουρη Καθηγήτρια στο Χαροκόπειο, Δέσποινα Σδράλη, με ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο 28 ερωτήσεων. Το 41% του δείγματος δραστηριοποιείται στην Αθήνα, το 20% στην Κρήτη, το 16% περίπου στην Κεντρική Μακεδονία, ενώ ακολουθούν με μεγαλύτερα ποσοστά τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου με 14% περίπου και του Ιονίου με 12% περίπου.

Η δημιουργία επιπλέον ατομικού εισοδήματος, η συνεισφορά στο οικογενειακό εισόδημα και η οικονομική διέξοδος λόγω της οικονομικής κρίσης, συγκεντρώνουν τα υψηλότερα ποσοστά ως παράγοντες που επηρέασαν την απόφαση των ερωτηθέντων για ενασχόληση με την Airbnb.

"Η οικονομική κρίση σε συνδυασμό με το γεγονός ότι υπήρχε προσωπική ιδιοκτησία ώθησε αρκετούς να μπουν σε αυτήν τη διαδικασία. Όμως, στη συνέχεια, αρκετοί δηλώνουν ότι παρόλο που ξεκίνησαν για το δικό τους εισόδημα, θεωρούν ως αρκετά θετική και τη συμβολή στο γενικότερο καλό της τοπικής κοινωνίας", αναφέρει στον Τύπο Θεσσαλονίκης ο Δρ. Σοφοκλής Σκούλτσος χαρακτηρίζοντας αυτό το εύρημα ενδιαφέρον.

Ειδικότερα, όταν κλήθηκαν να εκτιμήσουν τη συμβολή από τη διάθεση κατοικιών ή κατοικίας μέσω Airbnb, δεν απάντησαν "προσωπικό εισόδημα" στον ίδιο βαθμό που απάντησαν "τοπική κοινωνία". Συγκεκριμένα, η απάντηση "στην έμμεση κατανάλωση/ενίσχυση και άλλων οικονομικών κλάδων" (π.χ. επιχειρήσεις εστίασης και λιανικού εμπορίου) συγκέντρωσε 40%, "στην εθνική οικονομία" 41% και "στην οικονομία της περιοχής που βρίσκεται η κατοικία" 39%.

Αν και δεν προκύπτει άμεσα από κάποια ερώτηση της έρευνας, το γεγονός ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των ιδιοκτητών δραστηριοποιείται από 1-2 χρόνια με την Airbnb (37%) έως και πάνω από 5 χρόνια (6%) δείχνει ότι προφανώς για να συνεχίζουν το θεωρούν μια σημαντική δραστηριότητα που τους αποφέρει κάποια έσοδα.

Πώς διαχειρίζονται το σπίτι

Πάνω από 70% δήλωσαν ότι διαχειρίζονται οι ίδιοι το σπίτι. "Αυτό μπορεί να ίσχυε μέχρι πρόσφατα αλλά η γενικότερη αίσθηση είναι ότι επειδή χρειάζεται πλέον περισσότερος επαγγελματισμός και αυτό είναι κάτι που το έχει ανάγκη και ο τουρίστας και αυτός που έχει το σπίτι για να μπορέσει να είναι πιο ανταγωνιστικός, είναι πλέον μια πραγματικότητα ότι έχουν εμπλακεί εταιρείες στη διαχείριση και αυτό θα είναι μια εξέλιξη που θα δούμε τους επόμενους μήνες και τα επόμενα χρόνια", τονίζει ο κ. Σκούλτσος σημειώνοντας ότι αρκετοί από αυτούς που διαχειρίζονται τα σπίτια έχουν την ανάγκη συνεργασίας και με άλλα άτομα γιατί ακριβώς το έχουν ως δεύτερη δουλειά και όχι ως πρώτη απασχόληση, και κατά συνέπεια δεν μπορούν να διαχειριστούν στο βαθμό που απαιτείται ένα σπίτι το οποίο νοικιάζεται 150 μέρες το χρόνο. "Είναι δεδομένο ότι αυτή τη βοήθεια θα την πάρει είτε από ιδιώτες π.χ. καθαρίστριες ή από κάποια εταιρεία".

Τι λένε για τη νομοθεσία

Σε ότι αφορά τη νομοθεσία για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, αν και η πλειοψηφία συμφωνεί ότι η εφαρμογή της θα μειώσει την προσφορά κατοικιών στην πλατφόρμα της Airbnb και ότι θα είναι οικονομικά επιζήμια για τους ιδιοκτήτες των κατοικιών, εντούτοις θεωρούν ότι είναι απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία της οικονομίας.

Επίσης, το 43% δεν συμφωνεί ότι η διάθεση των κατοικιών μέσω Airbnb δημιουργεί διαφυγόντα φορολογικά έσοδα για το κράτος, έναντι 29% που συμφωνεί, ενώ παραπάνω από 1 στους 2 δε θεωρεί ότι μειώνει τη ζήτηση για τα ξενοδοχεία και τα λοιπά τουριστικά καταλύματα της χώρας και ότι δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό.

Οι ερευνητές επιθυμούν να συνεχίσουν την έρευνα από την σκοπιά των ιδιοκτητών, προκειμένου να εντοπίσουν τις ανάγκες που αντιμετωπίζουν και τα προβλήματα, είτε νομικής φύσης είτε διαχειριστικής.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ