Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ελλάδα – Κύπρος εκτοξεύουν τον δορυφόρο Hellas Sat 4 - Δείτε ζωντανά! (VIDEO)

«Πράσινο φως» από τους μετεωρολόγους για να γίνει η εκτόξευσή του

Δόθηκε το «πράσινο φως» από τους ειδικούς μετεωρολόγους στο Διαστημοδρόμιο της Ευρώπης στη Γαλλική Γουιάνα, ώστε να μεταφερθεί στην πλατφόρμα εκτόξευσης ο εκτοξευτήρας «Ariane 5», που θα μεταφέρει -σε τροχιά στις 39 μοίρες ανατολικά και σε γεωστατική τροχιά- τον ελληνικό δορυφόρο «Hellas Sat 4».

Οι καιρικές συνθήκες στη Γαλλική Γουιάνα, μια περιοχή που συχνά χαρακτηρίζεται ως «τροπική κόλαση» όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μπορούν να αποτελέσουν ένα τελευταίο εμπόδιο στη διαδικασία πριν από την εκτόξευση, καθώς η βροχή είναι απαγορευτική για τη μεταφορά μέχρι το σημείο εκτόξευσης. Ωστόσο, στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν υπήρξε πρόβλημα.

Έτσι, οι ειδικοί μετεωρολόγοι έδωσαν την έγκριση τους και ο «Ariane 5», με βάρος 800 τόνων και ύψος 51 μέτρων, μετακινήθηκε αργά για περίπου πέντε χιλιόμετρα πάνω σε ειδικές ράγες μέχρι το λεγόμενο launch pad ELA του Διαστημοδρομίου της Ευρώπης. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας μετακίνησης στην πλατφόρμα εκτόξευσης του εκτοξευτήρα -που φέρει μέσα στη «μύτη» του τον μεγαλύτερο εμπορικό δορυφόρο που έχει κατασκευαστεί μέχρι σήμερα, τον «Hellas Sat 4», βάρους 6,5 τόνων- σημαίνει πως όλα είναι έτοιμα για την εκτόξευση, που έχει προγραμματιστεί για τις 23:01 ώρα Ελλάδας απόψε, 5 Φεβρουαρίου.

 

 

Ο δορυφόρος Hellas Sat 4 θα παρέχει καινοτόμες δορυφορικές υπηρεσίες, διευρύνοντας τις εργασίες της Hellas Sat στην Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Νότια Αφρική και είναι ένας από πιο σύγχρονους στον κόσμο. Πρόκειται για έναν εκσυγχρονισμένο, βελτιστοποιημένο με νέες τεχνολογικές λύσεις δορυφόρο, που βασίζεται μεν στη σειρά των δορυφόρων τύπου LM 2100 με την πετυχημένη παρουσία στην συγκεκριμένη αγορά, διαθέτει όμως «μια εκσυγχρονισμένη τεχνολογική μορφή αφού χρησιμοποιεί δομές που βασίζονται στα ηλιακά ιστία μεταξύ άλλων καινοτόμων συστημάτων» όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Κεντέας Καραντώνης, Hellas Sat 4 Program Manager, επικεφαλής της ομάδας που βρίσκεται πίσω από τον σχεδιασμό την κατασκευή και την εκτόξευση του δορυφόρου, ο επιστήμονας που βρίσκεται ήδη από τις 3 Ιανουαρίου 2019 στη Γαλλική Γουιάνα παρακολουθώντας βήμα, βήμα τις διαδικασίες πριν την εκτόξευση. Χάρη στις τεχνολογικές λύσεις που έχουν επιλεγεί από το 2014 όταν παρουσιάστηκε στους τεχνικούς της Hellas Sat ο νέος τύπος δορυφόρου και αποφασίστηκε πως θα επιλεγούν προς χρήση, ο Hellas Sat 4 θα μπορεί να παραμείνει για μεγαλύτερο διάστημα σε τροχιά.

Ο πρώτος του είδους του στον κόσμο με τεχνολογικές καινοτομίες αιχμής.

Έτσι ο νέος δορυφόρος δεν θα διαθέτει τους καθιερωμένους κρυσταλλικούς ηλιοσυλλέκτες που είχαν παλαιότεροι δορυφόροι αλλά θα διαθέτει ηλιοσυλλέκτες υψηλότατης, «νέας τεχνολογίας που μοιάζει με πανί και θα ανοίγουν (σ.σ τεχνολογία multi-mission modular solar array)», όπως εξήγησε ο κ. Πρωτοπαπάς. Ο Hellas Sat 4 θα είναι επιπλέον και ένας υβριδικός δορυφόρος.

 «Πρόκειται για έναν δορυφόρο που θα είναι χημικός μέχρι να τοποθετηθεί σε τροχιά και μετά θα βασίζεται σε ηλεκτρική πρόωση. Αυτές οι νέες εξελιγμένες τεχνολογίες είναι που θα επιτρέψουν στο δορυφόρο περισσότερα στο διάστημα» τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Hellas Sat και «για τον λόγο αυτό το σκάφος που θα εκτοξευτεί έχει κωδικό LM2100ΤR» συμπλήρωσε ο κ. Καραντώνης.

Η εκτόξευση αποτελεί μια εξέλιξη-σταθμό ώστε η Hellas Sat να παρέχει τις πλέον σύγχρονες τεχνολογικές δυνατότητες στην αγορά σήμερα και για τα επόμενα χρόνια και φέρνει τις υπηρεσίες της Hellas Sat σε μια νέα εποχή «μετά και το 2017 όταν διατέθηκαν στην αγορά και οι υπηρεσίες του νέου Hellas-Sat 3 με την εκτόξευση του δορυφόρου επίσης από τη Γαλλική Γουιάνα και την επιτυχή τοποθέτηση του στην ελληνική τροχιακή θέση στις 39 μοίρες» όπως εξήγησε ο κ.Πρωτοπαππάς. Εκεί ακριβώς, στις 39 μοίρες, αναμένεται να βρεθεί και ο νέος Hellas Sat 4.

Στην εκτόξευση θα παρευρεθούν, εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης ο γενικός γραμματέας Επικοινωνιών, Δρ Βασίλης Μαγκλάρας, την Κυπριακή Δημοκρατία θα εκπροσωπήσει η υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Βασιλική Αναστασιάδου, ενώ το γεγονός θα μεταδίδεται με ειδικές ζωντανές εκπομπές στην Ελλάδα από την ΕΡΤ και στην Κύπρο από το CAPITAL TV, αλλά θα όμως ταυτόχρονα διαθέσιμο για κάθε ενδιαφερόμενο στους δορυφόρους της EΒU, ABS και από το δορυφόρο της εταιρείας HELLAS SAT 3.

Δείτε ζωντανά την εκτόξευση.

https://www.youtube.com/watch?v=9XtIsXoGh_8

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ