Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ποιοι και πώς θα ενταχθούν στη ρύθμιση με τις 120 δόσεις

Τι θα προβλέπεται στη νέα ρύθμιση που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών

Εκατόν είκοσι μηνιαίες δόσεις για όλους ανεξάρτητα από το ύψος της οφειλής, οι οποίες θα ξεκλειδώνουν μόνο με την εφαρμογή αυστηρών εισοδηματικών κριτηρίων, προβλέπει το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τη νέα έκτακτη ρύθμιση εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την Εφορία.

Η ρύθμιση, η οποία θα συνοδεύεται με κούρεμα των προστίμων και προσαυξήσεων που μπορεί να φθάνει ακόμη και το 95%, θα δώσει την ευκαιρία σε πάνω από 4 εκατομμύρια φορολογουμένους να κλείσουν τους ανοιχτούς λογαριασμούς που έχουν με την Εφορία εξοφλώντας τα χρέη τους σε πολλές μηνιαίες δύσεις, που θα φθάνουν μέχρι και τα 10 χρόνια.

«Το σχέδιο για τις οφειλές προς την Εφορία μπορεί να μη συζητήθηκε με τους εκπροσώπους των δανειστών στο πλαίσιο της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι παραμένει σε κάποιο συρτάρι» σημειώνει ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. Οι υπηρεσίες του υπουργείου δουλεύουν πάνω στο σχέδιο το οποίο σύντομα Θα πάρει την τελική του μορφή προκειμένου στη συνέχεια να αποσταλεί στα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών για παρατηρήσεις. Αφού λάβει το πράσινο φως από τους δανειστές, αναμένεται να «τρέξει» στις αρχές Απριλίου, ενώ στον σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου εντάσσεται και η αύξηση των δόσεων της πάγιας ρύθμισης από 12 που είναι σήμερα σε 48 – αλλά υπό προϋποθέσεις.

 

Τα κλειδιά της ρύθμισης

Με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία να υπερβαίνουν συνολικά τα 104 δισ. ευρώ, εκατοντάδες χιλιάδες φορολογουμένους να χάνουν κάθε μένα τη μάχη της πληρωμής των φόρων και σχεδόν 9 στους 10 οφειλέτες να έχουν χρέη έως 5.000 ευρώ, η νέα ρύθμιση που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προβλέπει μεταξύ άλλων τα εξής:

· Ποιουs αφορά: Στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν μισθωτοί, συνταξιούχοι, άνεργοι, εργαζόμενοι που αμείβονται με μπλοκάκι, επιχειρήσεις και επαγγελματίες που έχουν κλείσει τα βιβλία τους.

• Μηνιαίες δόσεις – ελάχιστη δόση: Οι δόσεις Θα φθάνουν έως και τις 120 ανεξάρτητα  από το ύψος της ληξιπρόθεσμης οφειλής, με την ελάχιστη μηνιαία δόση να διαμορφώνεται στα 25 ευρώ. Αυτό σημαίνει άτι ένας φορολογούμενος ο οποίος, για παράδειγμα, χρωστά 3.000 ευρώ στην Εφορία και εφόσον πληροί τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις της ρύθμισης θα μπορεί να υπαχθεί σε αυτή και να εξοφλήσει την οφειλή του σε 120 μηνιαίες δόσεις των 25 ευρώ η καθεμία. Να σημειωθεί ότι η νέα ρύθμιση προς τα Ταμεία που έχει δρομολογηθεί προβλέπει, σύμφωνα με τις πληροφορίες, 36 μηνιαίες δόσεις για οφειλές έως 3.000 ευρώ και έως 120 δόσεις για οφειλές άνω των 3.000 ευρώ.

· Κούρεμα: Η ρύθμιση θα συνοδεύεται με διαγραφή των προστίμων και προσαυξήσεων πού έχουν επιβληθεί σε ποσοστό πού μπορεί να φθάνει το 95%. Κούρεμα κύριας οφειλής δεν προβλέπεται, σε αντίθεση με τη ρύθμιση προς τα Ταμεία που περιλαμβάνει κούρεμα και της κύριας οφειλής μέσω του επανυπολογισμού της οφειλής με βάση το νόμο Κατρούγκαλου.

• Εισοδηματικά κριτήρια: Οι οφειλέτες της Εφορίας για να κερδίσουν τις 120 δόσεις θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια. Φορολογούμενοι με το ίδιο ύψος οφειλής δεν σημαίνει ότι θα δικαιούνται και τον ίδιο αριθμό δόσεων για την εξόφλησή της, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά αρμόδιος παράγοντας τον υπουργείου Οικονομικών. Ρόλο – κλειδί που θα προσδιορίζει τον τελικά αριθμό των δόσεων θα αποτελεί το εισόδημα του οφειλέτη. Σε κάθε περίπτωση θα κρίνονται η βιωσιμότητα του οφείλει και η δυνατότητα που θα έχει να εξυπηρετεί τη ρύθμιση. Οφειλέτες που έχουν την οικονομική δυνατότητα να εξοφλήσουν τα χρέη τους θα εξαιρούνται αυτομάτως από τη ρύθμιση.

• Οφειλές: Στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν οφειλές πού δημιουργήθηκαν μέχρι και το τέλος του 2017, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο να υπαχθούν και οι φόροι που άφησαν απλήρωτοι οι φορολογούμενοι το 2018. Για να υπαχθεί κάποιος στη ρύθμιση θα πρέπει να μη δημιουργεί νέα χρέη. Δηλαδή να πληρώνει ή να ρυθμίζει τις τρέχουσες οφειλές (φόρο εισοδήματος, ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ κ.λπ). Ενδεχομένως από τη ρύθμιση της τελευταίας ευκαιρίας να εξαιρεθούν όσοι έχουν υπαχθεί στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων.

• Αίτηση: Η αίτηση υπαγωγής στη νέα ρύθμιση θα γίνεται ηλεκτρονικά στο Taxisnet μέσω ειδικής εφαρμογής που θα αναπτύξει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων στην ιστοσελίδα της www.aade.gr.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων τα φρέσκα ληξιπρόθεσμα χρέη που δημιουργήθηκαν το 2018 (μέχρι και τον Νοέμβριο) ανήλθαν σε 9,69 δισ. ευρώ, ενώ συνολικά τα χρέη προς το Δημόσιο έχουν φθάσει στο αστρονομικό ποσό των 104,1 δισ. ευρώ. Εάν μάλιστα προστεθούν τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις που αναλογούν, ξεπερνούν τα 185 δισ. ευρώ.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι έξι στους δέκα οφειλέτες χρωστούν στην Εφορία έως 500 ευρώ, περίπου 1,5 εκατ. έχουν χρέη από 500 έως 10.000 ευρώ, σχεδόν 250.000 έχουν γράψει στα τεφτέρια της Εφορίας οφειλές από 10.000 έως 100.000 ευρώ, 33.835 χρωστούν από 100.000 έως 1.000.000 ευρώ και 7.748 έχουν χρέη που υπερβαίνουν το 1.000.000 ευρώ.

Τον μεγαλύτερο όγκο των ληξιπρόθεσμων, περίπου 90 δισ. ευρώ, χρωστούν λιγότεροι από 30.000 φορολογούμενοι (νοικοκυριά και επιχειρήσεις).

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ