Σε 8.987 ανήλθαν οι έλεγχοι που πραγματοποίησε το 2018 ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων σε όλες τις κατηγορίες επιχειρήσεων τροφίμων. Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πραγματοποιήθηκαν 6.472 τακτικοί έλεγχοι, 2.052 επανέλεγχοι και 463 που αφορούσαν διαχείριση έκτακτων περιστατικών.
Οι έλεγχοι ανά κατηγορία επιχειρήσεων κατανέμονται ως εξής: Παρασκευή και συσκευασία τροφίμων (15,5%), αποθήκευση και μεταφορά τροφίμων (4,2%), επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου (22,6%), επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών (39,8%) και παρασκευαστές που πωλούν λιανικώς (17,9%).
Σε 544 επιχειρήσεις διαπιστώθηκε η ύπαρξη μη συμμόρφωσης. Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις χωρίζονται στις εξής κατηγορίες: παροχή υπηρεσιών (50,2%), παρασκευαστές λιανικής (16,6%), παρασκευαστές-συσκευαστές (14,6%), λιανική (14,8%) και αποθήκευση (3,8%).
Οι περιπτώσεις μη συμμόρφωσης διακρίνονται στα εξής είδη: γενική υγιεινή (41%), HACCP (20,8%), επισήμανση (19,2%), μη ασφαλή προϊόντα (10,2%) και νοθεία-απάτη (2,4%).
Τα μέτρα που ήδη εφαρμόστηκαν προκειμένου να εξασφαλιστεί η συμμόρφωση των επιχειρήσεων τροφίμων είναι τα εξής:
• Η κατάσχεση ή δέσμευση τροφίμων όταν δεν τηρούνταν τα πρότυπα ασφάλειας ή ποιότητας.
• Η ανάκληση τροφίμων όταν συνέτρεχαν οι σχετικοί λόγοι.
• Η ανάκληση έγκρισης σε σοβαρές περιπτώσεις μη συμμόρφωσης.
• Η επιβολή διοικητικών και ποινικών κυρώσεων σε περιπτώσεις που διαπιστώθηκαν στοιχειοθετημένες παραβάσεις της νομοθεσίας.
Συνολικά:
• Έγιναν 164 κατασχέσεις μη ασφαλών τροφίμων που αφορούσαν 72 τόνους προϊόντων.
• Ανεστάλη η λειτουργία 4 επιχειρήσεων.
• Επιβλήθηκαν διοικητικές κυρώσεις σε 554 επιχειρήσεις και ποινικές κυρώσεις σε 31 επιχειρήσεις.