Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Η γραφειοκρατία φρενάρει τους επιχειρηματίες

Τι τονίστηκε στην εκδήλωση του ΕΕΘ για την χρηματοδότηση επιχειρήσεων

 

Χρήσιμες συμβουλές και οδηγίες προκειμένου ο κάθε επαγγελματίας και μικρομεσαίος επιχειρηματίας να απαντήσει μόνος του στο κρίσιμο ερώτημα "Πως θα χρηματοδοτηθώ" δόθηκαν στην εκδήλωση, που διοργάνωσε χτες το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.

 

Όπως τόνισε ανοίγοντας την εκδήλωση, ο Κώστας Λάσκος, υπεύθυνος ΓΕΜΗ και Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων της Διοικητικής Επιτροπής του ΕΕΘ, στόχος του Επιμελητηρίου είναι να παρέχει δωρεάν χρήσιμη και έγκυρη πληροφόρηση στα μέλη του πάνω σε όλα τα θέματα που τον απασχολούν. "Στο πλαίσιο αυτό διοργανώθηκε και η εκδήλωση αυτή στην οποία ομιλητές με βαθιά γνώση του αντικειμένου θα δώσουν τα φώτα τους σε ένα πολύ κρίσιμο θέμα. Πιστεύουμε ότι με τον τρόπο αυτό επιτελούμε την αποστολή μας ως ΕΕΘ", τόνισε.

 

Όπως τόνισαν οι ομιλητές στην εκδήλωση, που διοργάνωση η Επιτροπή Εξωστρέφειας και Εκθέσεων του ΕΕΘ και συντόνισε το μέλος του ΔΣ Αναστασία Τζαμπαζλή:

οι προκηρύξεις ΕΣΠΑ/ΕΠΑνΕΚ καθυστερούν 2 χρονια με αποτέλεσμα να  «τρέχουν» οι εταιρείες  και να μη προλαβαίνουν τις Δράσεις που «βγήκαν» σχεδόν ταυτόχρονα, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρχει δυσκολία απορρόφησης της δημόσιας δαπάνης.

Το  2014-2015 δεν είχε προκηρυχθεί ούτε μία Δράση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Το 2016 προκηρύχθηκαν μόλις δύο δράσεις και άλλες δύο το 2017, χρονιές που ακολουθήθηκαν από μία έκρηξη στην προκήρυξη Προγραμμάτων το 2018 και 2019, με συνολικά πλέον 13 Δράσεις να είναι ενεργοποιημένες μαζί και με τον Αναπτυξιακό Νόμο.

Η καθυστέρηση, έχει σαν αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις αφ’ ενός να «κόβονται» από περισσότερα του ενός προγράμματα λόγω του κανόνα de minimis, ενώ από την άλλη δυσκολεύονται να διαθέσουν τους απαιτούμενους ίδιους πόρους για να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που δημιουργούν τα προγράμματα.

Έστω όμως και με χρονοκαθυστέρηση οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις από τους κλάδους του λιανικού εμπορίου, της εστίασης και της κοινωνικής μέριμνας- εκπαίδευσης έχουν τη δυνατότητα να πάρουν χρηματοδότηση για επενδυτικά σχέδια από 10.000–150.000 ευρώ με το «Εργαλειοθήκη Επιχειρηματικότητας», όπως είπε ο κ. Στέφανος Ανθεμίδης, σύμβουλος επιχειρήσεων.

 

Η «Εργαλειοθήκη Ανταγωνιστικότητας»

 Ένα ακόμη πρόγραμμα απευθύνεται σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, το «Εργαλειοθήκη Ανταγωνιστικότητας», αλλά για επενδύσεις μεγαλύτερες ως και 200.000 ενώ αφορά εταιρείες των κλάδων ενέργειας, αγροτοδιατροφής, logistics, κατασκευών και δομικών υλικών αλλά και ΤΠΕ. Το πρόγραμμα, τους στόχους του και τις επιλέξιμες δαπάνες παρουσίασε ο κ. Θεοδόσης Χατζηιωαννίδης σύμβουλος επιχειρήσεων.

 

«Ίδρυση και εκσυγχρονισμός»

Ένα πρόγραμμα που προκηρύχθηκε πρόσφατα και το οποίο αποτελεί εξαίρεση επειδή για αυτό δεν ισχύει το καθεστώς De minimis είναι το «Ίδρυση και εκσυγχρονισμός πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων μεταποίησης και τουρισμού» και αφορά επενδυτικού σχέδια 30.000- 100.000 ευρώ.

Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα αναφέρθηκε ο σύμβουλος επιχειρήσεων κ. Δημήτρης Τσιτσιπάτης ο οποίος παρουσίασε και το πρόγραμμα «Εκσυγχρονισμός υφιστάμενων πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων Εμπορικών και Παροχής Υπηρεσιών».

Σε αυτό το δεύτερο πρόγραμμα, τα Επενδυτικά Σχέδια είναι απο 30.000-100.000 ευρώ ενώ για τις ενδιαφερόμενες εταιρείες ισχύει το όριο του De minimis.

Σημειώνεται ότι με το καθεστώς De minimis, προβλέπεται όριο ενισχύσεων 200.000 ευρώ. Από τον κανόνα εξαιρούνται συγκεκριμένοι κλάδοι ( πχ αλιεία, άνθρακας, μεταφορές).

 

Οι Εταιρείες δεν αξιοποιούν τα προγράμματα

Ο κ. Κλεόβουλος Αλεξιάδης, γεν. διευθυντής εταιρίας, που εξειδικεύεται στην απορρόφηση προγραμμάτων είπε χαρακτηριστικά ότι από το 2017 και μετά , υπάρχουν προγράμματα για όλους, αλλά οι επαγγελματίες διστάζουν να τα αξιοποιήσουν σε βαθμό «που τους ζητάμε να μπούνε σε προγράμματα γιατί ξέρουμε τις ανάγκες τους».

Άλλο μείζον θέμα που επιτείνει τα προβλήματα των καθυστερήσεων είναι ο μεγάλος χρόνος στις αξιολογήσεις και εκδόσεις αποτελεσμάτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ